04 Lipca 2026, 23:25:39 czas Polski

Autor Wątek: mój "kompresor"  (Przeczytany 2904 razy)

Offline wiech50

mój "kompresor"
« dnia: 18 Lutego 2018, 21:13:12 czas Polski »
Myślę, że dział wybrałem prawidłowo :), chociaż może powinno to być w realizacjach własnych (można przenieść).
Kiedyś zrobiłem sobie "dwutłokowy" kompresorek (znaczy się dwa agregaty od lodówki). Używałem go chyba ze 20 lat, głownie do malowania małych powierzchni przy pomocy małego rozpylacza kupionego w składnicy harcerskiej (to dawne czasy). Nie dolewałem oleju do agregatów, nie było żadnych filtrów, odwadniaczy i odolejaczy. Malowałem płot z prętów zbrojeniowych, robiłem zaprawki na błotnikach samochodów i takie inne małe malowania. Teraz kupiłem pistolecik z dyszą 0,8 mm i pomyślałem, że może być za mało powietrza. Wcisnąłem do podwozia trzeci agregat i wyszło mi coś takiego.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2018, 21:16:10 czas Polski wysłana przez wiech50 »
Wiesiek

Offline wiech50

Odp: mój "kompresor"
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lutego 2018, 21:18:02 czas Polski »
Wszystkie fotki się nie zmieściły za jednym zamachem. Teraz reszta.
Nie napisałem nic o zbiorniku - to jest oryginalny baniaczek od rozrzutnika obornika (chyba od hamulców?). Nawet nie odkręcałem tej "głowicy" od butli, tylko się do niej podłączyłem.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2018, 21:25:11 czas Polski wysłana przez wiech50 »
Wiesiek

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2018, 21:27:03 czas Polski »
Niezły kombajn Ci wyszedł  :D Gdybyś potrzebował czwartego agregatu to daj znać, kiedyś wymontowałem i mi zawadza.
A jak wydolnościowo to wyglada?
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2018, 21:30:01 czas Polski wysłana przez Nożyk »

Offline wiech50

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2018, 21:53:02 czas Polski »
Mam jeszcze dwa agregaty, tylko wtedy musiałbym robić sprzęt stacjonarny. Butlę ładuje do trochę ponad 4 bary jakieś ~2 minuty. Mój wyłącznik LCA ma zakres do 4 bar, więc nie mogę ustawić więcej. Załącza się przy spadku do 3 bar (barów?) a na pistolecik potrzeba 2,5. Na ten "słoiczkowy" wystarczało mi dwa agregaty, a tym nowym jeszcze nie malowałem. Ale on ma dyszę 0,8 więc niewiele większą. Butla ma chyba ~20 litrów. Taki pojedynczy agregat przerobiłem na pompkę do samochodu. Dorobiłem kabłąk z bednarki, podłączyłem wężyk z manometrem oraz włącznik i świetnie nadaje się do pompowania kół. Możesz swój tak zrobić. Obejrzyj fotki:
Wiesiek