29 Kwietnia 2026, 12:08:15 czas Polski

Autor Wątek: Projekt Kuchnia  (Przeczytany 15975 razy)

Offline dzimi123

Projekt Kuchnia
« dnia: 21 Lutego 2018, 11:42:26 czas Polski »
Witam

Więc czas nagli za dwa miesiące odbiór mieszkania, nie wiem czy dam jeszcze radę ale podejmuję się zrobienia zabudowy w kuchni. Już trochę wiem coś doczytałem ale jest jeszcze kilka wątpliwości. Na pewno nie przystąpię do zabudowy jeśli wszystkiego nie będę pewny na 99,9% bo wiadomo wszystkiego się nie przewidzi.
Może zacznę od tego co wiem:
- projekt zrobiony(załącznik),
- wymiary szafek dolnych to wys. 720 gł.550mm, górnych 1000x350 mm naniesione na projekt.
- blat 600mm z tego co wyczytałem pozwoli na szczelinę wentylacyjną z tyłu na 10-20mm i z przodu pozostaję 30mm (front 20mm) zostaję mi 10-20 mm okapu,
- wymiary formatek pobiorę z Dynalog Bluma bo całość i tak będzie na Blumie
- System szuflad tandembox BLUM z synchronizacją do 65kg
 - Zawiasy CLIP z blumotion BLUM
- Łączenia płyt na kołki 8mm i konfirmaty 6.4
- zawieszki szafek górnych Camar będą pod sam sufit/zabudowę G/K
- wiem jak zrobić korpusy Kolega Kozio profesjonalnie przedstawił to na swoim filmiku Dziękuję mu za to
- korpusy do piekarnika i pod zlew też doczytałem na forum jak maja wyglądać – załącznik
Reszta to wiadomo wkręty, wiertła i inne gadżety o których już nie będę się rozpisywał.

Czego nie wiem lub mam niejasność:

Jak widać na załączonym projekcie szafki dolne i górne będą z uchwytami (widać to może za dużo powiedziane :)) ogólnie fronty będą na styl skandynawski czyli żłobienia itp. Lakierowane. Cała zabudowa jest pomiędzy dwoma ścianami i będzie mieć długość 4000m.  I tu pojawia się pytanie

1.  Jak rozwiązać bezkolizyjne otwieranie drzwi z lewej strony?
 -  Czy zamontować zawiasy które przy otwieraniu powodują odejście frontu? Jak tak to jakie?
-  czy zrobić zabudowę dolna jak poniżej niebieskiej linii w projekcie tzn. zrezygnować ze zmywarki 600mm i włożyć 450mm wtedy zostaje mi  150mm gdzie 50 mm wykorzystuję na blendę i jeszcze zostaję 100 mm i przerabiam szafkę pod zlew i zyskuję dodatkową wysuwaną szufladę typu cargo.?
- inne rozwiązanie jakie?

2. Przy ścianie od zmywarki dać płytę meblowa? Jeśli tak to do czego ją przykręcić? Do blatu za pomocą kątowników? I dać na całą wysokość tzn. 820 mm (720 +100 cokół)?

3. Czy w każdym przypadku trzeba podcinać cokół pod zmywarką aby nie było kolizji z otwieraniem drzwi zmywarki? Czy to zależy od dobrania zmywarki i można tego uniknąć?

4. Cokół i wieńce dolne szafek wiszących też powinno się robić lakierowane jak fronty? Dodam że planuję dodać pod szafkami listwę ozdobną aby za nią zamontować oświetlenie blatu.

Mam jeszcze kilka pytań ale to już później, dużo tego czytania i zniechęcę wszystkich  :)

Dziękuję z góry z każdą pomoc

mefjuu

• Gość
Odp: Projekt Kuchnia
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2018, 12:48:27 czas Polski »
Jak długo i intensywnie korzystam z Excela, to takiego przypadku użycia arkusza jeszcze nie widziałem :D

Offline dzimi123

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2018, 12:59:36 czas Polski »

Jak długo i intensywnie korzystam z Excela, to takiego przypadku użycia arkusza jeszcze nie widziałem :D

Tak myślałem że nie obejdzie się to bez echa :D sam jestem zaskoczony :D

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego 2018, 14:40:17 czas Polski »
Można pięknie wykonać w taki sposób plan mieszkania w rzucie poziomym.
Wątek będę śledził ponieważ sam przymierzam się do zmiany kuchni.

Offline adaman

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lutego 2018, 15:18:05 czas Polski »
Ad.1 czemu zawiasy mają kolidować? (chyba że kołowe), co do zmywarki to Ty (albo żona) podejmujesz decyzję czy ma być 45 czy 60.
Ad2. Zmywarka do zabudowy zabudowy może być mocowana bezpośrednio do ściany.
Ad3. Przeważnie są podcinane, chociaż kiedyś zmywarki miały uchwyty do mocowania cokołu, a cokół był cofnięty
Ad4. Lakierowane
Moje pytanie, czemu głębokość górnych korpusów 350mm?
Moja uwaga co do korpusów dolnych to na dolnej półce postaw boki

Offline dzimi123

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2018, 15:43:51 czas Polski »
AD.1 Chodzi mi o uchwyty/gałki żeby nie biły o ścianę przy otwarciu stąd też zmaina zmywarki na mniejszą żeby wygospodarować miejsce na Blendę
Ad.3 Czyli nie ma możliwości bez podcinania a szkoda bo jakoś to mi się nie widzi taki uskok
Ad 4. To już zrobi mi firma która robi fronty? Tzn sami dotną potrzebne formatki i polakierują? Czy mam im dostarczyć docięte i oklejone formatki? 

Moje pytanie, czemu głębokość górnych korpusów 350mm?
Moja uwaga co do korpusów dolnych to na dolnej półce postaw boki

Gdzieś doczytałem że głębokość 300 mm może być za mała i przyjąłem 350 mm. Ale oczywiście to jest do poprawy
A to sie tyczy wszystkich szafek dolnych? Czy tylko tych po 800mm z półkami?

Offline adaman

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2018, 16:23:40 czas Polski »
Co do zmywarki to są takie ślizgi jak do lodówki do zabudowy, tylko ja bym ich do zmywarki nie polecił (wyglądają tandetnie).
Standardowo głębokość szafek górnych to 280-300mm, ale jak ktoś ma większe talerze to można robić głębsze, do tego im głębsza szafka to z górnych półek trudniej coś wyciągać.
Żeby nie było problemu z obijającymi się gałkami można z nich zrezygnować i otwierać górne drzwiczki łapiąc za dolną krawędź drzwiczek (robisz drzwiczki o 2cm dłuższe od korpusu lub dajesz podwójne dno korpusu w którym chowasz oświetlenie.
Kto Ci robi fronty? W zależności od umowy mogą przyjechać i zamontować je na miejscu.
Odnośnie szafek dolnych, to chodzi o to,żeby cały ciężar na nóżki przenosiła płyta, a nie kołki czy śruby

Offline robi30

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lutego 2018, 16:27:34 czas Polski »
Jeśli nie masz płyty gazowej to obniż okap bo dość wysoko wisi.ja generalnie wieszam szafki górne od 145cm chyba że pani domu jest niższa to wtedy 140cm .i zostawiam 60cm pomiędzy płytą a okapem.
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline dzimi123

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lutego 2018, 17:05:16 czas Polski »
Z tego co pokazuje wujek google to nie ma wycięć w cokołach czyli można tak zrobić(załącznik)? Może cokół jest bardziej cofnięty do tyłu i drzwi mają gdzie się minąć?

Drzwi muszą mieć uchwyty/gałki także odpada zamontowanie bez i dłuższe fronty.

Nie mam jeszcze namiaru producenta frontów jestem na etapie poszukiwań. Przeglądam katalog  BRW Mielec może ktoś coś o nich powiedzieć? Ktoś tam zamawia?
Może ktoś poleci sprawdzonego producenta frontów? Najlepiej co ma duży wybór frontów z frezowaniem w stylu skandynawskim itp. Może być na PW jeśli to kłopot na forum.

robi30 to na jakiej wys. montuje się okap? Licząc od dna sąsiedniej wiszącej szafki?

Miedzy blatem jest 650 mm ale być może się zmniejszy.  Muszę dać jakiś dystans/listwę ozdobną miedzy szafkami górnymi a zabudową g/k. Jak będzie tak jak teraz to otwieranie drzwiczek może kolidować(chodź nie musi)  z oczkami led co będą wpuszczone w G/K. Czy źle myślę?

Offline adaman

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lutego 2018, 17:13:05 czas Polski »
W BRW Mielec brałem fronty drewniane, nie były tanie, ale jakość ok

Offline robi30

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2018, 17:55:18 czas Polski »
Zrób szafke okapową na równo z pozostałymi i np taki okap montowałem ostatnio u klientki z zewnątrz niewidoczny Elektrolux EFP60565OX.
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

kwita

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2018, 19:17:32 czas Polski »
Jeżeli robisz meble na wymiar, to po co zmniejszasz wielkość zmywarki kosztem blend? Możesz zmniejszyć boczną szafkę na 700mm, na 720mm i będzie ok, chyba że nie potrzebujesz dużej zmywarki. Zrób boczne blendy nawet niewielkie, do zawiasów bluma możesz założyć ogranicznik kąta otwarcia i też będzie dobrze, uchwyt nie będzie obijał ścian.
Co do dolnych cokołów, cofnij bardziej do tyłu niż większość robi i powinno wystarczyć aby drzwiczki zmywarki otwierały się bezkolizyjnie
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2018, 19:19:12 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline dzimi123

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2018, 20:16:36 czas Polski »
Myślałem ewentualnie dać blendę na grubość płyty 18mm  to też powinno być ok

Offline dzimi123

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lutego 2018, 15:57:11 czas Polski »
Ktoś, coś może jeszcze dodać odnośnie cokołu pod zmywarką i sprawdzonych producentów frontów i ogólnie tematu :)? Panowie śmiało :D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lutego 2018, 16:44:38 czas Polski »
Myślałem ewentualnie dać blendę na grubość płyty 18mm  to też powinno być ok
18mm może być mało aby uchwyt nie obijał ściany
Co do cokołu polecam "pastikowe" w kolorze lub metalizowane, są trwałę, z uszczelką. Odpowiednie cofnięcie wystarczy aby drzwiczki się otwierały. Pomiędzy cokół a szafkę wkłądam klin który dociska cokół do podłogi, to dużo pomaga aby nie wadziło
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2018, 16:46:33 czas Polski wysłana przez kwita »