Witam
Więc czas nagli za dwa miesiące odbiór mieszkania, nie wiem czy dam jeszcze radę ale podejmuję się zrobienia zabudowy w kuchni. Już trochę wiem coś doczytałem ale jest jeszcze kilka wątpliwości. Na pewno nie przystąpię do zabudowy jeśli wszystkiego nie będę pewny na 99,9% bo wiadomo wszystkiego się nie przewidzi.
Może zacznę od tego co wiem:
- projekt zrobiony(załącznik),
- wymiary szafek dolnych to wys. 720 gł.550mm, górnych 1000x350 mm naniesione na projekt.
- blat 600mm z tego co wyczytałem pozwoli na szczelinę wentylacyjną z tyłu na 10-20mm i z przodu pozostaję 30mm (front 20mm) zostaję mi 10-20 mm okapu,
- wymiary formatek pobiorę z Dynalog Bluma bo całość i tak będzie na Blumie
- System szuflad tandembox BLUM z synchronizacją do 65kg
- Zawiasy CLIP z blumotion BLUM
- Łączenia płyt na kołki 8mm i konfirmaty 6.4
- zawieszki szafek górnych Camar będą pod sam sufit/zabudowę G/K
- wiem jak zrobić korpusy Kolega Kozio profesjonalnie przedstawił to na swoim filmiku Dziękuję mu za to
- korpusy do piekarnika i pod zlew też doczytałem na forum jak maja wyglądać – załącznik
Reszta to wiadomo wkręty, wiertła i inne gadżety o których już nie będę się rozpisywał.
Czego nie wiem lub mam niejasność:
Jak widać na załączonym projekcie szafki dolne i górne będą z uchwytami (widać to może za dużo powiedziane

ogólnie fronty będą na styl skandynawski czyli żłobienia itp. Lakierowane. Cała zabudowa jest pomiędzy dwoma ścianami i będzie mieć długość 4000m. I tu pojawia się pytanie
1. Jak rozwiązać bezkolizyjne otwieranie drzwi z lewej strony?
- Czy zamontować zawiasy które przy otwieraniu powodują odejście frontu? Jak tak to jakie?
- czy zrobić zabudowę dolna jak poniżej niebieskiej linii w projekcie tzn. zrezygnować ze zmywarki 600mm i włożyć 450mm wtedy zostaje mi 150mm gdzie 50 mm wykorzystuję na blendę i jeszcze zostaję 100 mm i przerabiam szafkę pod zlew i zyskuję dodatkową wysuwaną szufladę typu cargo.?
- inne rozwiązanie jakie?
2. Przy ścianie od zmywarki dać płytę meblowa? Jeśli tak to do czego ją przykręcić? Do blatu za pomocą kątowników? I dać na całą wysokość tzn. 820 mm (720 +100 cokół)?
3. Czy w każdym przypadku trzeba podcinać cokół pod zmywarką aby nie było kolizji z otwieraniem drzwi zmywarki? Czy to zależy od dobrania zmywarki i można tego uniknąć?
4. Cokół i wieńce dolne szafek wiszących też powinno się robić lakierowane jak fronty? Dodam że planuję dodać pod szafkami listwę ozdobną aby za nią zamontować oświetlenie blatu.
Mam jeszcze kilka pytań ale to już później, dużo tego czytania i zniechęcę wszystkich

Dziękuję z góry z każdą pomoc