06 Maja 2026, 19:04:52 czas Polski

Autor Wątek: Jak nazywa się taka tarcza?  (Przeczytany 4516 razy)

Offline haktywny

Jak nazywa się taka tarcza?
« dnia: 22 Lutego 2018, 15:06:34 czas Polski »
Na filmie
=208 oraz
=319 użyta została tarcza. Jestem ciekaw co to za tarcza, jak się nazywa i gdzie można zakupić w/w tarcze z filmu.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline krzyś48

Odp: Jak nazywa się taka tarcza?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2018, 15:13:05 czas Polski »

4)Krok kolejny to wpis w dziale http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/. Kilka słów o sobie w zupełności wystarczy, a innym forumowiczom zdecydowanie pomoże to odnaleźć na forum snycerza, tartacznika, operatora CNC itp.
A tarcza to chyba ta
https://www.google.pl/search?q=tarcza+dado&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjsndbd2bnZAhVGYVAKHUqTBrIQsAQIJg&biw=1366&bih=700
https://www.punta.com.pl/sklep,553,precyzyjny_wpust_prostokatny_dado_art230
Podałem odp.coby jeden się nie czepiał :P
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2018, 15:18:08 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline haktywny

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2018, 15:53:23 czas Polski »
Dziękuję :)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2018, 16:44:17 czas Polski »
Felder na to u siebie jako tarcza/frez do widlic

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2018, 22:04:23 czas Polski »
Dado stack. Nielegalne w UE. Jak tylko uzyjesz to sie krowy przestaja cielic i mleko kisnie w wymionach.

gwd

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lutego 2018, 22:26:24 czas Polski »
a z jakiego przepisu ta nielegalność wynika?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2018, 00:00:47 czas Polski »
One są " nielegalne w zakładzie pracy " prywatnie to możesz je mieć ale jak w pracy urwie Ci palec to szef ma przerąbane .
A z tego co się orientuje to chodzi o to że piły w UE muszą zatrzymywać się w 8 sek chyba jak coś powaliłem to mnie poprawcie .

gwd

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2018, 08:47:55 czas Polski »
Te argumenty już słyszałem wielokrotnie. Ale pytam się o podstawę prawną. Z czystej ciekawości bo zawodowo nie zajmuję się stolarstwem. Bo mam wrażenie, że rośnie jakaś miejska legenda.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2018, 08:52:35 czas Polski »
Mam taką tarcze i w chwili obecnej nie wyobrazam sobie pracy bez niej. Bardzo czesto mi sie przydaje. Jezeli chodzi o strone prawną to z racji pracy bez klina zapewne taka tarcza jest powiedzmy "zakazana" ale wydaje mi sie ze to dotyczy przypadku kiedy majac firme ktos by kazał dla pracownika uzywac takiej tarczy. Kupujac tarcze na własny uzytek chyba nie powinno byc problemu

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2018, 08:57:59 czas Polski »
to wynika z przepisow bhp

w pracy bezposredniej jest zakaz uzywania takich przedmiotow ktore moge ci pol ciala rozerwac... to tak w wielkim skrocie ci napisalem...

dlatego musisz miec oslony itp a na to to se oslone zalozysz chyba w wypatroszonego czaka norisa

widlice mozesz miec w postaci jednej grubszej tarczy ale odchodzi sie od tego ze wzgledu na problem z odprowadzaniem syfu
coraz bardziej popularne jest montowanie kilku tarcz montowanych jedna przy drugiej.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2018, 10:23:06 czas Polski »
Z czystej ciekawości bo zawodowo nie zajmuję się stolarstwem. Bo mam wrażenie, że rośnie jakaś miejska legenda.

A jakbys zrobil cos szalonego i pogrzebal co stoi za znakiem "CE", jakim normom EN podlegaja pilarki tarczowe dopuszczone do sprzedazy w UE? A moze IEC ma tu tez cos do powiedzenia?

Bo przeciez nie chcesz, zebysmy te prace wykonali za Ciebie, nie?

Offline anrok

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2018, 10:41:54 czas Polski »

gwd

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2018, 10:44:27 czas Polski »
Absolutnie nie mam żadnego ciśnienia na sprawdzanie w przepisach prawa i nikogo nie proszę aby to robił. Argument "nielegalności" pojawiał się dość często i tak się zastanawiałem czy to powtarzanie jak echo jakiejś zasłyszanej opinii czy faktycznie ktoś to zweryfikował. Jak rozumiem wszyscy powtarzają a nikt nie wie tak naprawdę dlaczego. Dotyczy to oczywiście również mnie, bo jak kolega z którym dzielę zainteresowania spytał się o dado to również z zaangażowaniem powiedziałem... "ale to w PL w nielegalne" ;D

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lutego 2018, 10:55:01 czas Polski »
A z tego co się orientuje to chodzi o to że piły w UE muszą zatrzymywać się w 8 sek chyba jak coś powaliłem to mnie poprawcie .

JAk wspominałem , ale 100% pewności nie mam

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lutego 2018, 10:56:42 czas Polski »
Ale to drogie.
https://www.kammar24.pl/cmt-zestaw-do-polaczen-dado-200x15-87mm-z12-p-51206.html

Trzeba bylo znalezc tansze hobby np. kolorowanki, wycinanki, struganie olowkow ;D

Co do dado... wszedzie tam gdzie normy dopuszczaja prace takich tarcz nie ma problemu w usa np nie ma problemu bo tam user bierze na siebie ze sie pocharata. Chodzi tak dokladnie o odrzut oraz pociecie sie... dokladnie jak potniesz zwykla tarcza paluchy to jest cien nadzieji  ze cie pozszywaja - jesli dado przejedzie ci lape to cie tylko pozszywaja i dadza morfinki czy co oni tam teraz daja.

Wszystkie pilary dopuszczone na UE oznaczone CE nie maja prawa byc zapiete z takimi zespolami tarcz poniewaz nie spelniaja tego wymogu BHP.

Dlatego ciezko w UE znajelzc widlice albo sa drogie  a frezarke bez najmniejszego problemu oraz frezy dzieki ktorym reki sie tez mozesz pozbyc w kilka sekund ... tu juz nie ma co polemizowac ... kretyni tak zrobili i hooy bombki strzelil.

W pilarkach dostosowanych do widlic bo takowe sa ... np felder sprzedawje wiem bo mam hemorojda to tam jest jak byl napisane ze masz obowiazek zachowac mega srodki ostroznosci jesli uzywasz widlic. powinienes uzywac stolu formatowego a nie prawej strony i dodatkowo prowadnice z zaciskiem od tylu montowana.

Teraz moze ci sie rozjasnilo czemu w UE jest tak dupa z widlicami