19 Kwietnia 2026, 07:05:21 czas Polski

Autor Wątek: strugarko-grubościówka f-my Maktek, a obecnie Cormak /Boże uchowaj od tej firmy/  (Przeczytany 6577 razy)

Offline majsterklepka

Odp: strugarko-grubościówka f-my Maktek, a obecnie Cormak /Boże uchowaj od tej firmy/
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lutego 2018, 18:34:08 czas Polski »
Serdecznie dziekuję wszystkim forumowiczom, którzy starają się pomóc mi, podpowiadają co powinienem zrobić i.t.d. To mi sie podoba, tak powinno być, powinniśmy się wspierać, pomagać sobie, instruować się, nie dac się 'rolować" przez nieuczciwych sprzedawców, napiętnowac ich i nie pozwolić aby na nas żerowali.
W moim konkretnym przypadku nie skorzystam z tych rad, ponieważ sprawa została załatwiona pozytywnie.
A jak to wyglądało dalej w szczegółach, to opisuję poniżej.
Tak jak już pisałem wcześniej, to reklamacja nie została uznana przez serwis, a argumentacja była następująca, cytuję: "w przesłanych elementach na serwis nie stwierdzono wad. Elementy przysłanego osprzętu wykonane są zgodnie ze standardami przyjetymi dla tej maszyny. W stole grubościówki nie stwierdzono wad, w zwiazku z tym nie może być wymieniony na inny. Reklamacja zostaje uznana jako nieuzasadniona. W ramach gestu handlowego odstepujemy od obciążenia klienta kosztami rozpatrzenia nieuzasadnionej reklamacji".
Prosze zwrócić uwagę na określenie "standardy przyjęte dla tej maszyny". Kto te standardy ustalał???
Po drugie "gest handlowy". Co za wspaniałomyślność???
Po przeanalizowaniu całej sprawy doszedłem do następującego wniosku. Wygląda na to, że firma bardzo sprytnie się urządziła. Wazność gwarancji uzależnia od wykonania przez klienta obowiązkowych przeglądów gwarancyjnych co 6 m-cy. Ażeby więc mieć zagwarantowaną 2-letnia gwarancję trzeba dokonać conajmniej trzy takie przeglądy, po 6-ciu, 12-tu, 18-tu m-cach. Jeden taki przegląd, to znaczny koszt, bo wiąże to się z kosztem przesyłki w jedna i druga stronę plus koszt przeglądu. Poza tym kłopot z przygotowaniem maszyny do wysyłki, zapakowanie jej i wysłanie. To się po prostu nie opłaca, a firmie prawdopodobnie o to chodzi. Odpadają im koszty związane z naprawami gwarancyjnymi. W związku z tym masz kolego teoretycznie gwarancje przez 6 m-cy, Ale tylko teoretycznie, a nie praktycznie, Mój przykład o tym świadczy. Tak zostaniesz potraktowany przez serwis, że odechce ci sie na przyszłość składania reklamacji. Czyli po sprzedaży maszyny mają cie z głowy.
Ja jednak postanowiłem nie odpuszczać. W pierwszej kolejności wystawiłem negatywna opinię na stronie tejże firmy. Jest taka opcja "wystaw opinię" przy kazdej maszynie wystawionej do sprzedaży.
Niestety byłem optymistą. Opinia nie ujrzała światła dziennego. Po prostu ją zablokowali. Ale jeśli ktoś jest ciekawy, to może zerknąć na stronę tej firmy i zobaczy, że tam nie ma prawie wcale opinii , choć firma działa już od wielu lat. Czy to nie dziwne???
Postanowiłem więc wystawic opinię negatywna na Allegro, bo tam była kupiona ta maszyna. To był strzał w dziesiątkę. reakcja była natychmiastowa.

Offline majsterklepka

Odp: strugarko-grubościówka f-my Maktek, a obecnie Cormak /Boże uchowaj od tej firmy/
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lutego 2018, 19:04:31 czas Polski »
Zadzwonił do mnie kierownik działu handlowego tejże firmy z zapytaniem dlaczego nie próbowałem kontaktowac się z nimi, tylko zaraz wystawiam negatywną opinię, przecież sprawe można załatwić polubownie. Odpowiedziałem, że ja ta sprawę próbuję od prawie trzech miesięcy załatwić polubownie, ale nic z tego nie wychodzi, proszę spytać o szczegóły pańskiego pracownika. Zaproponował mi, że mogą wszystkie zgłoszone przeze mnie usterki, moga też wymienić maszynę na inną, a mogą też odebrać tą maszyne i zwrócić pieniądze. Skorzystałem więc z propozycji i poprosiłemo odbiór maszyny i zwrot gotówki.
Sprawa załatwiona w końcu pozytywnie, ale kosztowała mnie to t r z y miesiące wyrwane z zyciorysu. Ciągłe telefony, maile, nerwy, przepychanki, stress. Jeszcze po odbiorze maszyny ociągali sie ze zwrotem gotówki. Przez trzy m-ce nie mogłem korzystać z maszyny, a taka potrzeba była, a firma w tym czasie obracała moja gotówką.
Jeszcze długo przed zakupem kontaktowałem sie z tą firmą i pytałem o tą strugarkę. Informowano mnie wtedy, ze maszyna jest bardzo dobrej jakości, że oni kupuja w Chinach tylko obudowę i stoły, a cała resztę organizują własnym sumptem i tak np silniki sa tureckie, noże polski / o nożach lepiej nie mówić, bo nadaja sie tylko i wyłącznie na złom, nie warto nawet aby były ostrzone/. Twierdził tez, że całość jest przez nich montowana, że klienci sa bardzo zadowoleni i,t,d. Wszysto w samych superlatywach. Okazało sie , że ta maszyna to bubel.
Radzę omijac tą firmę z daleka!!!

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lutego 2018, 19:20:37 czas Polski »
5 Wiadomości i żadna z nich nie była w dziale PRZEDSTAW Się .

Fajnie że firma zachowała się jak trzeba ( po czasie ale zawsze ) ale proponowałbym grać fair na forum i sie przedstawić w odpowiednim dziale

meridox

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Lutego 2018, 19:46:53 czas Polski »
Obi wszystkie są w dziale "przedstaw się" tylko Majsterklepka nie przyszedł na forum się przywitać i wstąpić  w jego szeregi tylko przyszedł wylać swoje żale
Najwidoczniej rozgoryczenie i potrzeba wylania z siebie złych emocji uniemożliwiły mu przeczytanie regulaminu i zapoznanie się z zasadami panującymi na forum  ;D

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lutego 2018, 19:51:03 czas Polski »
Obi wszystkie są w dziale "przedstaw się" tylko Majsterklepka nie przyszedł na forum się przywitać i wstąpić  w jego szeregi tylko przyszedł wylać swoje żale
Najwidoczniej rozgoryczenie i potrzeba wylania z siebie złych emocji uniemożliwiły mu przeczytanie regulaminu i zapoznanie się z zasadami panującymi na forum  ;D

A przy okazji pamiętaj że ta skrzynka wódki to był żart z makitą w garażu już Cię do rodziny przyjęliśmy a jak trzeba będzie zrobimy dla Ciebie  następną córkę byś miał wybór ;D

Moja kulpa faktycznie co nie zmienia faktu że wątek w złym dziale .
Żeby nie było że bronie cormaka to nigdy nie wiadomo czy to czasem konkurencja laurek nie pisze cormakowi i że łykamy to jak młode pelikany ( jak ja kocham te moje teorie spiskowe )

Offline majsterklepka

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Marca 2018, 18:57:53 czas Polski »
Szanowny kolego "Meridox". Ma kolega rację, pomyliłem działy, przykro mi, mea culpa. Niestety w kolegi przypadku jest znacznie gorzej. Kolego, to Forum traktuje o drewnie, a nie o psychologii. Kolega próbuje przedstawic się jako znawca psychiki ludzkiej, zarzuca mi bowiem, że jestem sfrustrowany i rozgoryczony, że przeszedłem tutaj, aby wylać swoje żale i pozbyć się złych emocji. Po pierwsze sa to wierutne bzdury, a po drugie jakim prawem kolega stara sie przedstawic mnie w złym świetle.
Jesli kolega chce zabrać głos, to proponuje odnieść sie do meritum sprawy, a nie popisywać sie "swoim znawstwem ludzi". A może kolega tak postępuje, aby odwrócić uwage od przedmiotu sprawy?
Ja tutaj zarejestrowałem się między innymi po to, aby opisac przypadek, który mnie spotkał, a tym samym ostrzec innych przed ta firmą.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Marca 2018, 19:37:05 czas Polski »
To może ja ::)
@Majsterklepka nikogo nie staramy się obrażać ani analizować.
Cały czas piszesz w dziale,,Przedstaw się''i to nie w temacie,bo tu tylko witamy i nic innego.Fakt poprawiłeś się,ale nadal opisujesz problemy,a powinieneś założyć oddzielny watek dyskusję i tam ciągnąc temat.
Staramy się trzymać porządek,nie zawsze to wychodzi i czasami niefortunnie odbieramy to co ktoś napisze.Na forum jesteśmy kolegami ale rozpiętość wieku jest duża,dlatego staramy się żeby w tym wątku były tylko powitania i info użytkowniku.Dla mnie ułatwia to odpowiedź na pytanie bo wiem komu odpisuję i na co mogę sobie pozwolić np.z racji wieku :)
Wiem że dla Meridoksa mogę odp.luzacko,a nawet z lekka podowcipkować a ze starszymi to już raczej nie wypada :) Ale zdarzają się użytkownicy młodsi ale sztywni,że ho ho...i wtedy trzeba trzymać fason.Dlatego proponuję założyć nowy wątek na nurtujący temat,a ten pozostawić w spokoju ???
Z poważaniem
Krzyś4853
 jak to zręcznie ujął Meri(Meridox) ;D
Pozdrawiam ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2018, 19:40:31 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Marca 2018, 20:25:11 czas Polski »
staramy się żeby w tym wątku były tylko powitania i info użytkowniku

Popieram .Jest to w brew pozorom ważne i przydatne.