01 Czerwca 2026, 07:28:50 czas Polski

Autor Wątek: Klejenie taśm do szlifierki  (Przeczytany 15241 razy)

Offline dragons

Klejenie taśm do szlifierki
« dnia: 25 Lutego 2018, 20:30:15 czas Polski »
Witam, posiadam bardzo starą szlifierkę taśmową do której nie mogę dokupić papierów, mają nietypowy rozmiar, więc kleje je sam. I teraz zaczyna się problem, do tej pory kleiłem na zakładkę usuwając piasek ścierny z taśmy za pomocą wody i nożyka ale obecnie produkowane papiery ścierne mają chyba inny klej bo stara metoda nie działa. Czy ktokolwiek widział, ktokolwiek wie w jaki sposób to zrobić lub na jaką taśmę klejącą są klejone fabryczne papiery?

Offline robson

Odp: Klejenie taśm do szlifierki
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2018, 20:53:51 czas Polski »
Dawniej kiedy nie było można zamówić pasów na żądany wymiar kleiło się samemu ,
jest kilka sposobów , ja kleiłem na cieniutkim płótnie na styk podgrzewając żelazkiem klej .
Ta metoda pozwalała użyć pas tak po godzinie  :D

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2018, 20:58:12 czas Polski »
A ja zamówiłem w firmie w Toruniu. Zrobili , przysłali i po problemie.
Gdzieś na allegrze ich znalazłem.
Takich firm co robią pasy na zamówienie jest kilka tylko trzeba w necie poszukać.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2018, 21:12:21 czas Polski »
Zrób sobie  deskę odpowiedniej dlugości   ( szer ok 17 cm ),tak by nawinięta na nią taśma po zdjęciu z niej pasowała do  szlifierki.
Zakładasz na nią papier ścierny mocując do deski małymi gwoździkami  nasypem do deski. Następnie końce zachodzące na zakładkę przecinasz (oba na raz) ostrym nożem . Otrzymasz papier dolegający  na styk. Podkładasz między deskę a nasyp papieru kawałek gazety ( by sie nie przykleiło do deski). Docinasz sobie z płótna ( prześcieradło , płótno lniane itp) na szerokość o 1cm szerszą jak pas i długie ok 20 cm .W tym czasie podgrzewasz kawałek pł. wiórowej ( piec , opalarka itp)
Klejenie
Smarujesz klejem ( wikol itp ,klej skórny na ciepło) krawędzie styków papieru ,oraz przygotowany kawałek płótna i kładziesz je na pas dobrze naciągając ( można klapeczką wycisnąć nadmiar kleju) .Na to kładziesz gazetę , ciepłą płytę i jeszcze coś grubszego do docisku.Ściskasz wszystko ściskami mocno . Podgrzanie da szybsze wiązanie kleju.  Potem to tylko ładnie obciąć brzegi i oderwać papier. Lepiej jest zrobić to dzień wcześniej

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2018, 21:27:34 czas Polski »
A butapren by się nie nadał ???

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2018, 21:59:08 czas Polski »
Myśmy kleili na butapren koszule wojskowe. Bardzo mocne płótno miały.

[regulamin!!!]

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2018, 22:03:18 czas Polski »
http://www.pasyscierne.pl
tu Ci zrobią na jaki będziesz chciał rozmiar. Biorę od nich taśmy do swojej szlifierki.
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline dragons

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marca 2018, 19:33:58 czas Polski »
Butapren się nie nadaje, bo puszcza gdy taśma się nagrzeje ale co do metody z płótnem to jutro spróbuję i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki również za namiary na firmę robiącą taśmy pod zamówienie, sprawdzę w poniedziałek :)