08 Maja 2026, 05:03:20 czas Polski

Autor Wątek: Kompletny laik chce zrobić łóżko  (Przeczytany 10146 razy)

Offline hRs

Kompletny laik chce zrobić łóżko
« dnia: 04 Marca 2018, 22:36:32 czas Polski »
Cześć,

pierwszy mój post na tym forum, zatem chciałbym wszystkich przywitać.

Jak w tytule - chciałbym wykonać łóżko do swojego pokoju. Natomiast z racji, że nigdy nic nie majsterkowałem, to mam kilka pytań do Was.
Chciałbym wykonać takie łóżko jak na tym filmie -

1. Materiał z jakiego ma zostać wykonane
Płyty laminowane? MDF?
Czy taka płyta jak poniżej nada się do takich konstrukcji?
https://www.castorama.pl/produkty/budowa/drewno-budowlane-i-plyty-drewnopochodne/plyty-melaminowane/plyta-laminowana-kronospan-2-62-x-2-07-m-dab-ferrara.html
Jak jest z wyrzynaniem w takich płytach? Będzie wszystko dobrze wyglądało?

2. Grubość ściane
Jaka powinna być grubość ścianek bocznych łóżka, aby było ono w miarę stabilne.
Łóżka, które mierzyłem miały grubość ścianek lekko ponad 2cm, a więc zakładam że coś w tych okolicach.

Mam nadzieję, że napisałem zrozumiale. Każda informacja na temat tych rzeczy mi się przyda. Wszelkie linki zewnętrzne/wewnętrzne też chętnie zwiedzę.

Z góry dziękuje :)

Offline L4

Odp: Kompletny laik chce zrobić łóżko
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2018, 22:44:08 czas Polski »
Hej, witamy się w odpowiednim dziale.

Co do meritum - to w opisie filmu masz podane materiały 'pine 2x8's and some 19x98 mm pine boards.'.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2018, 23:44:41 czas Polski »
Witaj Hrs

Proponuję założyć osobny wątek do Twoich pytań

Offline hRs

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marca 2018, 11:06:46 czas Polski »
Nie mogłem znaleźć wątku Pytania i odpowiedzi, a że później planuje tutaj umieszczać jak mi idzie to stwierdziłem, że ten dział będzie okej. Mogę się dowiedzieć w którym dziale mogę zadawać pytania??

Hej, witamy się w odpowiednim dziale.

Co do meritum - to w opisie filmu masz podane materiały 'pine 2x8's and some 19x98 mm pine boards.'.

Znalazłem takie drewno, sosnowe, dosyć grube - 
https://www.leroymerlin.pl/konstrukcje-drewniane-i-metalowe/deski-plyty-wykonczeniowe-listwy/deski-drewno-konstrukcyjne/drewno-konstrukcyjne-heblowane,p37739,l456.html

Okej, czyli ściany łóżka o wysokości 30 cm musiałbym sklejać z dwóch desek takich desek jak rozumiem?

Jedno co mi się tutaj nie zgadza w przypadku łózka, które chciałbym zbudować to długość deski. Ma ona dokładnie 2 metry. Chciałbym, aby materac znajdował się wewnątrz łóżka, a więc przydałoby się, aby taka deska miała długość 205,2cm.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2018, 11:10:52 czas Polski »
Koledzy radzą abyś przywitał się i napisał kilka słów o sobie w dziale przedstaw się.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marca 2018, 11:14:45 czas Polski »
Taka deska z LM wychodzi w przeliczeniu 4400 zł za kubik!
Poszukaj składu z drewnem konstrukcyjnym C24, deski strugane wychodzą tam ponad 2 razy taniej.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marca 2018, 11:23:41 czas Polski »
Nie mogłem znaleźć wątku Pytania i odpowiedzi

Hyde park , krok po kroku

Offline hRs

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marca 2018, 13:22:16 czas Polski »
Taka deska z LM wychodzi w przeliczeniu 4400 zł za kubik!
Poszukaj składu z drewnem konstrukcyjnym C24, deski strugane wychodzą tam ponad 2 razy taniej.

Znalazłem coś takiego - http://www.siekierki.com.pl/oferta/drewno-budowlane/drewno-suche-strugane.htm

Jest to drewno suche, strugane - drewno świerkowe i sosnowe suszone poniżej 20% wilgotności, czterostronnie strugane. 
Grubość 4.5cm
Szerokość 19.5cm
Długość 5,4 mb   
Cena 22,00zł

Potrzebowałbym takich 6 do swojego łóżka. Niestety, na magazynie obecnie nie ma rodzaju C24.
Jak sądzicie, taki materiał będzie już odpowiedni?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Marca 2018, 13:34:47 czas Polski »
Nie będzie. Za mokry. Musisz poszukać suchego. Ten co znalazłeś jest powietrznosuchy.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marca 2018, 14:14:20 czas Polski »
Znalazłem takie drewno, sosnowe, dosyć grube - 
Strasznie drogo jak za sosnową calówkę... poszukaj w Twojej okolicy suszarni drewna i tam daj tarcice nabytą w tartaku lub składzie.
M.in pi to się witamy w powitalni, aby ktoś z Twojej okolicy mógł podpowiedzieć gdzie możesz znaleźć materiał.....

Offline hRs

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2018, 22:07:50 czas Polski »
Rozumiem, jestem spod Warszawy.

A więc tak, znalazłem:

1. Tarcica sucha strugana sosnowa - http://sklad-drewna.eu/?pl_sosna-polska,75 - 45x140x4300mm 8,50zł/mb
2. deska obrzynana sosnowa gr. 25 mm - http://tarcica-tartak.pl/pl/oferta/
3. Tarcica sosnowa nieobrzynana - http://www.serwisdrzewny.pl/produkty/tarcice/tarcice-krajowe/sosna-1.html

Pod 2 oferują także suszenie tarcicy na życzenie klienta.
Pod 3 musiałbym znaleźć kogoś, kto jeszcze dodatkowo obrobi ten kawał drewna jak rozumiem?

Offline hRs

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Marca 2018, 13:32:47 czas Polski »
Wczoraj byłem w składzie z drewnem i obsługujący Pan powiedział, że łóżka o grubości ścianek >35mm można wykonać z parapetów. Rozważyłem z nim jeszcze kilka opcji, ale każda z nich warta była ponad 500zł, więc chyba nie jest to złoty interes.

Dzisiaj znalazłem świerk skandynawski, około 16% wilgotności, a więc trzeba byłoby oddać go do suszarni. Czytałem, że nadaje się on dobrze do budowania mebli.
http://sklad-drewna.eu/?pl_swierk-skandynawski,76

Do ram łóżka potrzebowałbym
4x 36x198x2072[mm]
4x 36x198x1472[mm]
-------------------------
łącznie daje to 14,2m długości drewna. Z racji, że sprzedają tam odpowiednie deski o długości 6m to musiałbym kupić takie 3. Zostaje mi wtedy 3,8metra. 2m z pozostałości mógłbym wykorzystać do budowy belki usztywniającej pod stelarz.

Dodatkowo pod stelarz potrzebowałbym
2x 28x190x2000[mm]

Łącznie zapłaciłbym za drewno 266 + 51 = 317zł
Wychodzi za samo drewno znacznie taniej niż w pobliskim składzie drewna. Co sądzicie o takim rozwiązaniu??

Do tego koszt suszenia drewna. Ktoś ma poleconą suszarnie w okolicach Warszawy??

Offline Przemek

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Marca 2018, 14:42:28 czas Polski »
Dolicz jeszcze odpad, zwykle część desek może mieć jakieś wady, które należy "ominąć" docinając elementy. A jaki masz park maszynowy, czy planujesz wszystko ręcznie itd? Może znajdź kogoś w pobliżu kto może dla Ciebie przestrugać i przygotować drewno kupione od kogoś prywatnie np z ogłoszeń.
Pozdrowienia
Przemek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Marca 2018, 15:11:23 czas Polski »
Do tego koszt suszenia drewna. Ktoś ma poleconą suszarnie w okolicach Warszawy??

Był by duży "fuks" że ktoś władował by dodatkowo  Twoje drewno do suszarni.
Nie baw się w te klocki , tylko szukaj suchego  materiału.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Marca 2018, 16:22:35 czas Polski »
Bardzo chaotyczny się robi ten wątek. Nie obraź się autorze ale widzę, że szukasz kompletnie nie wiedząc czego. Napisz jaki zakres prac jesteś wstanie zrobić sam a co byś chciał już gotowe. Mam wrażenie, że mylisz pojęcia drewna przestruganego a wyrównanego.
Może się mylę ale nawet nie wiemy jak Ci pomóc.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.