19 Kwietnia 2026, 05:52:20 czas Polski

Autor Wątek: Mebelki do domku dla lalek  (Przeczytany 12707 razy)

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
Odp: Mebelki do domku dla lalek
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Marca 2018, 13:16:42 czas Polski »
Patyczki do lodów średnio, przy wikolu się wyginają, ale klejonkę możesz spróbować zrobić.

Offline _agnieszka_

« Odpowiedź #31 dnia: 21 Marca 2018, 15:57:15 czas Polski »
Patyczki do lodów średnio, przy wikolu się wyginają, ale klejonkę możesz spróbować zrobić.
Zależy, ile będzie wikolu, czy miejscowo czy na całym - robiłam z nich fragment dachu na makiecie czołgu, kleiłam punktowo, i bylo ok, podobnie takie cieniutkie patyczki do mieszkania kawy robiły za sztachety w płocie ;) i też kleiłam punktowo wikolem...
Aczkolwiek barbie jest w skali 1:6, a czołg był 1:35, więc robiąc meble dla barbie patyczki mogą robić za delikatne ok 5cm listewki, a nie 30cm deski ;)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #32 dnia: 21 Marca 2018, 16:57:10 czas Polski »
Można gdzieś zobaczyć zdjęcia tego czołgu (z drewnianym dachem z patyczków) ? :)

Offline _agnieszka_

« Odpowiedź #33 dnia: 21 Marca 2018, 17:42:55 czas Polski »
Można gdzieś zobaczyć zdjęcia tego czołgu (z drewnianym dachem z patyczków) ? :)
Niestety niebardzo :( to było wiele lat temu, może gdzieś mam na jakiejś płytce zdjęcia, ale modelarstwo to coś, do czego nie wróciłam po rozstaniu z ex, tam zostały modele i wszystko, co się z tym wiąże...

Offline Strużyn

« Odpowiedź #34 dnia: 21 Marca 2018, 20:08:28 czas Polski »
Szkoda... Ja na razie mam dwuroczną przerwę w modelarstwie ......ale liczę, że jeszcze uda się do tego wrócić.

Offline kemot

« Odpowiedź #35 dnia: 22 Marca 2018, 11:09:58 czas Polski »
A wracając do tematu wyrzynarki włosowej...
Ktoś coś poradzi/poleci? Oglądam filmy na YT, porównuje i dalej nic nie wiem ehh.
Wyrzynarka Scheppach wygląda całkiem sensownie na tych filmach ale jak jest w rzeczywistości?
Może ktoś ma i używał?

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #36 dnia: 22 Marca 2018, 11:50:01 czas Polski »
Jak się zastanawiasz nad budżetem, to może dobrą alternatywą piły taśmowej/włosowej może być zwykła wyżynarka zamontowana pod stolikiem..

Offline kemot

« Odpowiedź #37 dnia: 06 Kwietnia 2018, 21:09:08 czas Polski »
Dobra, parę rzeczy już jest w mini warsztacie, pierwsze próby na wyrzynarce również. NIedługo próby na mebelkach. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Offline kemot

« Odpowiedź #38 dnia: 06 Kwietnia 2018, 21:14:13 czas Polski »
A jeszcze jedno, co myślicie o takiej ukośnicy? http://allegro.pl/show_item.php?item=7015733421#thumb/1 warto się interesować czy w tej cenie dostane coś lepszego? Ten zakup z myślą nie tylko o małych mebelkach.

Offline kamil1dudek

« Odpowiedź #39 dnia: 11 Kwietnia 2018, 23:04:27 czas Polski »
hej ja też robię mebelki dla lalek. A właściwie to kończę robić domek dla Barbie(niedługo wstawię foty) i robię projekty mebelkow

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Kwietnia 2018, 12:08:47 czas Polski »
A jeszcze jedno, co myślicie o takiej ukośnicy? http://allegro.pl/show_item.php?item=7015733421#thumb/1 warto się interesować czy w tej cenie dostane coś lepszego? Ten zakup z myślą nie tylko o małych mebelkach.
Przy drobnych elementach na pewno ważna jest czystość cięcia. Ta ukośnica ma tarczę 60 zębów, co powinno się przekładać na idealne cięcie, ale czy tak będzie?
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline kemot

« Odpowiedź #41 dnia: 16 Kwietnia 2018, 20:39:18 czas Polski »
Dobra narzędzia już w miarę skompletowane, pierwsze próby nie wyglądają tragicznie więc może coś z tego będzie.
Pytanie do Was bardziej doświadczonych: Gdzie kupować materiał? Gdzie kupujecie sklejki, balsy czy listwy? Mam dość daleko do jakiegoś sensownego miasta więc wolałbym jechać w miejsce pewne gdzie na pewno kupię to co bym chciał.
Znacie takie miejsca żeby było w miarę cenowo i jakotaki wybór?

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Maja 2018, 09:44:11 czas Polski »
Materiał to odwieczny problem. Ja mam podobną sytuację do Ciebie. Na pewno odpadają wszystkie markety, tam nic sensownego się nie dostanie. Ja kupiłem sklejkę do kolegi z tego forum i dzisiaj zamówiłem ponownie.
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline stolarmen

« Odpowiedź #43 dnia: 04 Kwietnia 2019, 10:46:48 czas Polski »
Ja jak robiłem drewniane mebelki dla lalek używałem sklejek oraz wyrzynarki. Wszystko mocno posklejałem i działają do tej pory. Co prawda córka po jakimś czasie się nimi znudziła i zamówiła jakieś przez internet, bo były kolorowe i z wieloma funkcjami. Ale przynajmniej mam satysfakcję, że coś zrobiłem sam :D

Offline Mateusz.Gratys

« Odpowiedź #44 dnia: 20 Czerwca 2019, 18:32:19 czas Polski »
Stolarmen, ja robiłem podobnie, ale miałem problem z wyborem sklejki.