Witam wszystkich serdecznie,
Jestem w trakcie projektowania mobilnego tarasu będącego przykryciem dla basenu. Wyglądać to będzie jak na filmie z linku
Przykrycie ma spełniać ( jak nazwa wskazuje) funkcję tarasu.
Platforma o wymiarze ok. 8,6m x 3,5m podparta na bokach o szerokości 3,5m. Konstrukcja ma być wykonana z drewna klejonego (3 belki o dł. ok.8,6m, 2 belki o dł. 3,2m oraz przekroju 28x14) oraz zwykłych belek sosnowych I / II klasy ( legary o dł. ok. 1,5m oraz przekroju 20x10) złączonych przez wieszaki ciesielskie. Całość obita deskami kompozytowymi gr. 25 / 28 mm x 162mm.
Do opisu dołączam rysunek konstrukcji w pdf.
Czy Waszym zdaniem platforma będzie się bardzo uginać?
Kolejnym istotnym elementem jest rodzaj zastosowanych rolek / mechanizmu ruchu. Wymyśliłem sobie rolkowe wózki jezdne (9 kołowe), które wykorzystywane są w bramach przesuwnych.
Czy odwrócenie rolek wraz z profilem jezdnym będzie pracować poprawnie (przekrój w pdf) ? Zdaję sobie sprawę z tego, że profil jezdny posiada przecięcie od góry - to powodowałoby przedostawanie się dużych ilości brudu do szyny, ale może zamontowanie szczotek przed i za rolkami wystarczyłoby aby czyścić profil przy każdym przesunięciu?
W filmie z linku wyżej widać rolki jeżdżące po kątowniku / teowniku. Czy takie rozwiązanie jest lepszym pomysłem?
Dodam, że taras wstępnie ma być przesuwany siłą mięśni.
Szyna jezdna zamontowana z jednej strony do kostki betonowej gr. 6cm (mam nadzieje, że taka grubość przeniesie to obciążenie), a z drugiej strony osadzona na stopach fundamentowych o wym. 40cm x 40cm.
Warunki z jakimi muszę się uporać to wymiary i kierunek ruchu.
Jak Wy to widzicie? Chciałbym poznać Wasze sugestie dotyczące tego projektu, wątpliwości oraz poszerzyć swoją wiedzę

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam