I podobnie też tak mam ,że kasa jest ograniczona na te moje zabawki

Używana czy nowa ,no własnie tak jak napisałeś można trafić i będzie ok ale jak się trafi na lipę to po remoncie możemy dojść do ceny nowej powiedzmy do ceny netto. Więc jest to nieopłacalne dla nas w przeciwieństwie do sprzedającego który zrobi interes na nas.
Marzyła mi się pilarka ,ciężka żeliwna jak to mówimy i szukałem i szukałem . Przeglądałem używane i nowe i nie mogę zrozumieć cen u handlarzy za używane kilku letnie ( wizualnie i tylko wizualnie są ok) . To jest po prostu jakiś matrix albo bezczelność krótko mówiąc.
Kupując uży
wkę należy sie liczyć z tym ,że parę złotówek jeszcze trzeba dołożyć czy to do nowej tarczy , noży , pasków itp.
I teraz przykład z życia

na przełomie tego roku. Używana kilku letnia PROMA PKS 250P u handlarza . ze zdjęć wszystko pięknie . Z rozmowy jeszcze lepiej : maszyna bardzo mało używana ,stała więcej jak cięła

, po przeglądzie ,naostrzona tarcza ,wymieniony pasek no cud miód malina okazja niebywała

. Skoro tylko stała i się kurzyła to kiego @#$%^a ostrzyli tarczę i wymienili pasek

.
Za długo żyję na tym świecie aby łyknąć tą bajerę .
Cena , wystawiona za 4600 ... targowanie nie przynosi zadowalającego rezultatu bo to niebywała okazja , zejdzie szybciutko bo jest praktycznie nowa . Urwałem 100 złoty. Ale transport do mnie to 300 zł .
Czyli wychodzi razem 4800 za okazję życia.
Faktura Vat-marża na 4500 a za transport niestety nie !!
No niestety nie skorzystałem z niej ,wyrzutów nie miałem i przez kilka kolejnych dni i wszystkie noce spokojnie przespałem a poranne wstawanie odbywało się jak każdego dnia.
I jak to się skończyło ? ano tak ,że udało mi się kupić nówkę sztukę za 4650 PLN !!

( cena netto) plus transport 120 zł z postawieniem w garażu. Na palecie , w kartonach do samodzielnego złożenia . Pięknie zapakowana bez najmniejszej ryski.
I tak patrząc na to ,to nie pozostaje chyba nic innego jak odkładać złotówki i kupić coś w nieco późniejszym terminie albo od naprawdę zaufanej osoby , która to miała ten sprzęt od nowości i nie będzie sobie życzyła nie wiadomo ile złotówek.
pozdr.