08 Maja 2026, 14:52:26 czas Polski

Autor Wątek: Fornirowany sufit dębowy  (Przeczytany 6202 razy)

Offline maxled

Fornirowany sufit dębowy
« dnia: 17 Marca 2018, 12:52:38 czas Polski »
Witam serdecznie, jestem początkujący w dziedzinie stolarstwa aczkolwiek dłubie 4 lata. Nie mam żadnego doświadczenia w fornirowaniu, proszę o pomoc w realizacji sufitu fornirowanego tak jak na załączonym projekcie który wykonałem z architektem.
W tym momencie mam założone profile podwieszane, wiec cała konstrukacja już jest. Pytanie jakich materiałów uzyć, jakie plyty fornirować, jak łączyć ? Zalezy mi bardzo aby nie było widać łączeń między kolejnymi fornirami

Offline peter

Odp: Fornirowany sufit dębowy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2018, 17:19:41 czas Polski »
a nie lepiej użyć np. mdf fornirowany 9mm

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2018, 17:24:12 czas Polski »
wszystko zależne jest od długości liści forniru. Kleiłem płytę fornirowaną bezpośrednio do sufitu. Jeśli masz zrobiony stelaż, to bez wkrętów raczej się nie obejdzie. Poszczególne płyty łączysz ze sobą za pomocą lameli i dociskasz podporami. Żeby zminimalizować widok łączenia musisz trochę pokombinować z rysunkiem " drewna" a napewno uda się je ukryć.

Offline ZIOMAN

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2018, 18:46:49 czas Polski »
Architekt narysował to niech powie jak to zralizować. Robilem wiele takich projektów i jak ktoś wie gdzie patrzeć to znajdzie łączenie. Fajnie by bylo na to nakrecić listewki i łączenie ukryć pod nimi oczwiście wkrety od spodu.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2018, 19:57:22 czas Polski »
Mocował  bym to od strony stelaża.Tam na pewno  jest na to miejsce.

Offline maxled

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2018, 21:55:19 czas Polski »
a nie lepiej użyć np. mdf fornirowany 9mm
Mówisz o gotowych płytach ?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline maxled

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2018, 21:56:44 czas Polski »
Architekt narysował to niech powie jak to zralizować. Robilem wiele takich projektów i jak ktoś wie gdzie patrzeć to znajdzie łączenie. Fajnie by bylo na to nakrecić listewki i łączenie ukryć pod nimi oczwiście wkrety od spodu.
Dałbyś radę jakiś mały rysunek zrobić :) bo nie końca rozumiem. Dziękuję

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2018, 22:24:11 czas Polski »
Płyta wiórowa  18 mm (lepiej trzyma okleina niż  na  mdf-ie) pocięta  w szersze pasy , byś dał radę to  montować . Wszystko zaokleinowane z obu  stron i spasowane do siebie na warsztacie . Łączenie ich między sobą na lamele lub rowki na krawędziach i w to wkładane paski sklejki czy mdf-u .
Płyty dajesz po kolei do góry i przykręcasz od strony rusztowania ( przez  stelaż w płytę  wkręty 4 x16   lub dłuższe  jeśli  nie przejdą na  wylot ) ,( jakieś klocki  czy płaskowniki itp - też pomocne do  montażu ) .
jedynie ostatnią płytę  po jej włożeniu , musisz przykręcić przez wierzch przy  ścianie.
Naturalnie robiąc tak ( bez listwowania ) będzie zabawa z dokładnością dopasowania płyt.

Offline maxled

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Marca 2018, 22:32:13 czas Polski »
Myślisz że aż 18 trzeba :) zrobię projekt i wrócę do tematu :) napisles że oklejac z dwóch stron ? Rozumiem że chodzi o krawędzie 18?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marca 2018, 22:47:25 czas Polski »
Jeśli ma być łączenie na lamele, to musisz mieć odpowiednią grubość materiału, żeby wyfrezować wpust.

Offline maxled

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marca 2018, 22:57:33 czas Polski »
Racja :) dziękuję

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Marca 2018, 08:51:15 czas Polski »
napisles że oklejac z dwóch stron ? Rozumiem że chodzi o krawędzie 18?

Krawędzi  nie widać więc ich nie oklejasz.

oklejasz obie płaszczyzny ,od lewej strony płyty  gorszy gatunek okleiny.

18 mm płyta ,bo jak w cieńszą wkręcisz wkręt ,to Ci  wyjdzie drugą  stroną .
Można by dać zupełnie cienki materiał ,ale w miejscach przykręcania  (wkręty) należało by przykleić pasy płyty by  je  pogrubić

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Marca 2018, 09:39:36 czas Polski »
A ja bym zrobił inaczej...

Zamiast robić jedna gładką ścianę zrobił bym panele w kształcie kwadratów lub prostokątow i użył takich laczen jak do deski tarasowej. Takich ktore pozwalają zachowac szczeliny. Płyta tez chłonie wilgoć i pracuje. Mniej niż drewno ale jednak... można by użyć płyty wiórowej 12mm która jest lżejsza. Szczeliny moim zdaniem tylko dodadzą uroku.

Druga metoda to płytę wiórowa surową przekręcić do stelaża i na to przykleić fornir wybrany i dopasowany według słoja.

Offline maxled

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Marca 2018, 13:55:00 czas Polski »
Kozio dokaldnie taki mam zamiar pierw przykręcić płyty do stelaża a później bawić się fornirem tylko jak pisałem nigdy nie fornirowalem a już napewno nie na suficie od razu :)

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Marca 2018, 14:46:00 czas Polski »
Jak bedziesz przyklejał fornir do plyty przykręconej do sufitu?

[regulamin!!!]