08 Czerwca 2026, 08:22:52 czas Polski

Autor Wątek: FESTOOL TS 55 wyrzuca olej  (Przeczytany 2041 razy)

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
FESTOOL TS 55 wyrzuca olej
« dnia: 20 Marca 2018, 12:39:45 czas Polski »
Witam,

Kupiłem jakiś czas temu nową pilarke TS 55 REBQ, popracowałem nią około 1h łącznie (czas pracy urządzenia ) . Kilka dni temu zauważyłem ze pilarka wywala olej w pobliżu uchwytu, po zapachu czuć że to olej przekładniowy . Wysłałem do serwisu i nie stwierdzili usterki, powiedzieli że to normalne i temat jest im znany . Ktoś miał podobny przypadek?

Offline wojo72

Odp: FESTOOL TS 55 wyrzuca olej
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2018, 10:17:47 czas Polski »
Miałem okazję kilka lat temu rozkręcać TS 55 (model EBQ) choć tamta nie miała objawów wyrzucania smaru. W obudowie przekładni głównej jest tam rzadki półpłynny smar który po rozgrzaniu pewnie zmienia się w olej i jeżeli obudowa jest nieszczelna to może wyciekać. Ja bym na wszelki wypadek poprosił serwis o pisemne potwierdzenie czy taki wyciek nie grozi utratą smarowania przez pilarkę i uszkodzeniem przekładni bo to raczej nie jest objaw który dotyczy wszystkich egzemplarzy TS 55  (z REBQ nie miałem styczności).

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2018, 11:12:56 czas Polski »
Kupiłem jakiś czas temu nową pilarke TS 55 REBQ, popracowałem nią około 1h łącznie (czas pracy urządzenia ) . Kilka dni temu zauważyłem ze pilarka wywala olej w pobliżu uchwytu, po zapachu czuć że to olej przekładniowy . Wysłałem do serwisu i nie stwierdzili usterki, powiedzieli że to normalne i temat jest im znany . Ktoś miał podobny przypadek?

Reklamuj , daj na bezpłatny serwis

fyme

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2018, 17:43:28 czas Polski »
to raczej nie jest objaw który dotyczy wszystkich egzemplarzy TS 55  (z REBQ nie miałem styczności).
Ja w pracy robię na TS 55 REBQ i nic z niej nie cieknie a na jednej ośmiogodzinnej zmianie pracuje łącznie jakieś 4 godziny i tak 5 dni w tygodniu. Tniemy nią głównie blachy aluminiowe więc to nie jest normalny objaw.

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2018, 14:58:18 czas Polski »
Wysłałem do serwisu i nie stwierdzili usterki
Masz na myśli serwis centralny ten w okolicach W-wy ?