18 Maja 2026, 18:40:46 czas Polski

Autor Wątek: Wyrówniarka  (Przeczytany 40063 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Wyrówniarka
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Kwietnia 2014, 16:37:45 czas Polski »
.......3kw przy pile 4kw przy grubościówce 5,5 kw + posów 0,6kw i frezarka 2,2 kw i czasami i wyrówniarka i grubościówka pracują jednocześnie przez parę godzin....
Jestem amatorem, hobbystą i nie prowadzę produkcji
Nie widzę potrzeby dla moich potrzeb budowy takich maszyn. Wyrówniarka jeżeli ją  zbuduję też będzie pracowała sporadycznie ( o ile w ogóle znajdę dla niej miejsce w moim garażo - warsztacie). Żadna z moich maszyn nie ma więcej niż 1,5 kW (odciąg cyklonowy).

Offline Pasjonata

• Full Member
  • Ocena +3/-0
  • Praca karmi umysły
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Kwietnia 2014, 21:15:42 czas Polski »
u taty jest tak :2 silniki jeden do posuw a 2 do wałka  do posuwu 1,5 kw 950 obrotów  do wałka 2,2 kw 2850 obrotów :) sprzęt ma tyle lat co i ja a tata wyrabiał na nim wszystkie deski do produkcji i wykończenia domu więc jest to sprawdzone :)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Kwietnia 2014, 19:34:23 czas Polski »
U mnie w wyrówniarce jest silnik indukcyjny 1 KW , fakt , że szerokość robocza  wynosi tylko 150 mm ale i tak rzadko ją wykorzystuję w całości a jeżeli już to daje spokojnie radę.
Wiem że zawodowiec by mnie wyśmiał ale jako amator jestem zadowolony

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Kwietnia 2014, 20:11:48 czas Polski »
Jestem ciekaw jaka faktycznie była by różnica przy silniku 1kW vs np 3kW - czy mały silnik pracujący na maxa nie jadł by więcej niż duży pracujący na 30% gwizdka?
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline demolkaa

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Kwietnia 2014, 20:21:13 czas Polski »
amigorg ja na twoim miejscu dał bym sobie spokój z tą wyrówniarką bo przecież już posiadasz i do celów swoich ci wystarcza ewentualnie zrób i sprzedaj komuś kto w ogóle nie posiada.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Kwietnia 2014, 20:57:54 czas Polski »
Jestem ciekaw jaka faktycznie była by różnica przy silniku 1kW vs np 3kW - czy mały silnik pracujący na maxa nie jadł by więcej niż duży pracujący na 30% gwizdka?
Silnik trójfazowy pracujący przy małym obciążeniu, pracuje na niskiej sprawności, niskim cos fi co oznacza, że generuje dużą moc bierną i pobiera stosunkowo duży prąd. Ponadto większy silnik w momencie rozruchu pobiera duży prąd rozruchowy ok 6 razy większy od znamionowego co wymaga odpowiednich zabezpieczeń. Dlatego najlepiej jak silnik jest obciążony powyżej 60% mocy znamionowej.
W moim przypadku wchodzi w grę też wielkość mechaniczna. Silniki 1,5 kW

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Kwietnia 2014, 21:15:49 czas Polski »
Cd.
silniki 1,5 kW i 2,2 kW są tej samej wielkości. Silniki 3 kW są o grupę wyżej a ja budując swoje maszyny liczę nawet centymetry. To ciągle jest i ma pozostać czynny garaż. Dla przykładu dmuchawa do cyklonu jest tak zaprojektowana, że brama przy otwieraniu i zamykaniu mija dmuchawę o 10 mm. To samo w sobie też jest wyzwaniem.

Demolkaa - ja bardzo lubię budować maszyny. Zrobiłem ich już 12. Dla mnie to też są realizacje :)

Offline demolkaa

« Odpowiedź #22 dnia: 08 Kwietnia 2014, 03:30:48 czas Polski »
Amigorg spoko rozumię i jestem pełen podziwu twoich maszyn i jak widzę ich precyzję wykonania to szczena opada a tym samym jest duża motywacja dla innych.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Kwietnia 2014, 06:59:36 czas Polski »
Budowa wyrówniarki wymaga prawdopodobnie większej precyzji niż przy pozostałych moich maszynach, a to jest wyzwanie. Ja lubię trudne tematy. :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Kwietnia 2014, 19:38:59 czas Polski »
Witam.
Drewno na mebelki do chaty w górach jak dobrze pójdzie dostanę dopiero za tydzień, więc aby nie marnować czasu zabrałem się za wyrówniarkę.
Po rozstrzygnięciu wewnętrznych wątpliwości postanowiłem skorzystać z projektu Matthiasa Wandela ( na pierwszym zdjęciu projekt ). Oczywiście muszę zmodyfikować konstrukcję z uwagi na inny wał tnący i inny napęd ( silnik będzie na zewnątrz wyrówniarki. Zakładam, że gdyby projekt nie wyszedł np z uwagi na dużo większy wał, to wrócę do koncepcji wykorzystania wału i silnika z grubościówki - tak jak projektował Wandel.
Wyszperałem dzisiaj w składzie złomu odpowiedni kawałek fajnej, polerowanej blachy 3 mm ( zapłaciłem 18 zł 50 gr :). Po przycięciu i oczyszczeniu lewej strony mam blachę na wyłożenie stołu.
Popracowałem trochę na grubościówce, trochę strugałem ręcznie ( mój nowy nabytek, Bailey Nr 5 wymaga szlifowania stopy) i udało mi się zrobić skrzynkę.
Po niedzieli najważniejsza praca, to wykonanie mechanizmu rombowego do regulacji zabioru i wykonanie stolików:podawczego i odbiorczego. Będą wykonane z dwóch warstw sklejki 18 mm + 3 mm blacha.

Wyrówniarka będzie miała nieco ponad 130 cm długości i 30 cm szerokości ( noże mają 280 mm). Silnik chyba zamontuję 2,2 kW, 2850 1/min

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Kwietnia 2014, 21:01:36 czas Polski »
Amigorg moja pierwsza grubiarko wyrowniarka to była chinka 250mm szerokość robocza i silnik 2,2kW. Przy zbieraniu do 1.5mm na przejściu nie miała większych problemów natomiast więcej to już zwalniała.

Małym wiórkiem, małym wiórkiem

Offline wnoto

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Kwietnia 2014, 10:38:44 czas Polski »
Te blachy to takie proste udało ci się zdobyć ? Kto takie na złom wyrzuca ?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Kwietnia 2014, 11:27:53 czas Polski »
W składnicy złomu, do której zaglądam, obsługa odkłada na bok co lepsze kawałki blach, czasami nawet polerowane i sprzedaje chętnym po 1.85 zł/kg.
Tak wybrałem blachy do pokrycia stolika pod grubiarkę i szlifierkę bębnową. Ten kawałek do wyrówniarki był prawie taki jak potrzebowałem. Z lewej strony był w 2/3 pokryty jakimś granulatem - jego zeszlifowanie tarczą trwało mniej niż 10 min.
Dzisiaj w innym miejscu kupiłem niemiecki, sprawny silnik 2,2 kW, 2900 1/min, 3x400 V za 250 zł. ( nowe w zależności od producenta kosztują od 600 do ponad 1000 zł. Najtańsze pewnie chińskie są po ok 400 zł).

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Kwietnia 2014, 13:46:13 czas Polski »
natomiast więcej to już zwalniała.
Jest bardzo prawdopodobne, że moc deklarowana przez chińskich producentów jest sporo zawyżona od rzeczywiście oddawanej na wale. Ja do wyrówniarki kupiłem używany, sprawny niemiecki silnik 3 fazowy, 2,2 kW. Silniki klatkowe mają dużą zdolność znoszenia chwilowych przeciążeń, ponadto silniki nie chińskie (polskie, czeskie czy niemieckie ) szczególnie te starsze mają taką moc jak deklaruje producent.
Ponadto jako amator raczej rzadko będę wykorzystywał całą szerokość wałka tnącego. Sam jestem ciekaw jak mi to wyjdzie.
Przerwa na kawę minęła idę kontynuować. Fotorelacja wieczorem :)

Offline RobRob

« Odpowiedź #29 dnia: 14 Kwietnia 2014, 15:29:11 czas Polski »
Masz jeszcze silniki typu jamnik