24 Kwietnia 2026, 05:36:15 czas Polski

Autor Wątek: Skąd brać tanie drewno  (Przeczytany 6361 razy)

Offline Plut3k

Skąd brać tanie drewno
« dnia: 06 Kwietnia 2018, 22:58:26 czas Polski »
Wykonałem od podstaw łóżeczko dla dziecka. Cena sklepowa 400-600zł. Cena wszystkich materiałów drewnianych zakupionych w castoramie to ponad 350zł. Kupiłem sklejki na boki i tył oraz deski 140x2000mm, grubość 20mm sosnowe. Spodziewałem się większej różnicy na korzyść samodzielnego wykonania biorąc pod uwagę, ile czasu nad tym spędziłem. Nie wspominając ile pieniędzy wydałem na maszyny - ale tu wiadomo, że w przyszłości się przydadzą. Jak to u was wygląda? Macie może tańsze dojście do drewna? Jakieś rady?

Maras

• Gość
Odp: Skąd brać tanie drewno
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2018, 23:11:15 czas Polski »
 Castorama tak naprawdę nie jest tania a ten chwyt reklamowy ,że jak gdzie indziej kupisz taniej to zwrócą pieniądze. Czyli byś musiał kupić dwa razy. 
Czy sklejkę brałeś w casto całą czy tylko formatki ? Bo z tego co wiem to kupując część całej sklejki to płacisz więcej.
Stolarze raczej w casto nie kupują a w hurtowniach mają spore rabaty .

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2018, 23:28:38 czas Polski »
Na składzie drewno kupisz taniej niż wjakimkolwiek markecie. Ja kupię sosnę z traka, leży i schnie u mnie. Zależy od rejonu, ale sosna 600 -700zł m3.  Policz ile te deski mają objętości i ile za nie zapłaciłeś. Wyszło pewnie ok 2000/m3 ;)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2018, 09:00:59 czas Polski »
kiedyś porównywałem i przeliczałem ceny desek z tartaku i castoramy to wychodziło że w casto są 4 x droższe, fakt w tartakach z reguły mają świeże w sklepie suche ale za to krzywe i nawet jak się kupi heblowaną to i tak bez strugania się nie obejdzie

Offline Plut3k

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwietnia 2018, 10:08:39 czas Polski »
Wyszło mi, że m^3 desek z castoramy kosztuje 3927zł :D A fakt, że są krzywe, są niedoszlifowane i nie wszystkie suche, bo niektóre ociekają żywicą. Jaki ja głupi byłem... :D
Sklejkę mi cięli. Biorą 1zł za cięcie bez względu na jego długość. Wyszło jakieś 50-60zł za m^2 sklejki 6mm.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwietnia 2018, 14:41:15 czas Polski »
Za drugie tyle byś myśl cały arkusz ;)