21 Kwietnia 2026, 00:59:57 czas Polski

Autor Wątek: Stolik, co zrobić?  (Przeczytany 1929 razy)

Offline Morświn

Stolik, co zrobić?
« dnia: 06 Kwietnia 2014, 15:03:54 czas Polski »
Mam taki stoliczek z lampką który prawdopodobnie zrobił mój pradziadek.I się właśnie zastanawiam czy go odnowić czy zmienić jego konstrukcję.Rurka na końcu której powinien być zamontowany klosz jest miedziana, pierścień przy blacie mosiężny,nogi z pręta stalowego a blacik z płyty.Jeżeli już zmieniać to ja to widzę tak:
Blat okrągły lub w kształcie kropli ze sklejki 18 sklejonej ze sklejką 7mm.Nogi brzoza trzy sztuki toczone.Rurka i pierścień tylko wypolerowane i polakierowane.I klosz z drewna.Jak myślicie?Macie jakieś sugestie/rady?.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Stolik, co zrobić?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2014, 15:48:49 czas Polski »
Blat zrób nie ze sklejki a z drewna litego takiego jakie możesz zdobyć 30 mm grubości. Nogi nie toczone a też z drewna litego w kształcie nawiązującym trochę do pracy dziadka. Reszta polerowana tak jak proponujesz, klosz z drewna.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2014, 15:56:30 czas Polski »
Witam :) skoro to pamiątka to jak najmniej zmieniać   :P czyli ja to bym widział tak -blacik w tej samej formie czyli trójkątny z jasnego drewna , nogi z drutu wypełniłbym także drewnem (klejonką)w kształcie trójkątnym -tworzyło to by trzy nogi obramowane istniejącymi drutami w kolorze miedzi tak jak rurka wypolerowana i polakierowana.Można by było jeszcze dorobić półeczkę pod blacikiem.Co do abażurka to wizji nie mam ale ....jak mówiłeś że mógłby być z drewna ,to widzę dużą wytoczoną miskę + kulka biała w środku z żaróweczką :o ::) :P

Offline studio tata

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2014, 08:58:19 czas Polski »
witaj stolik zostal zrobiony w latach 60-70
wzorowany na owczesnie panujacej modzie
jak masz wielki sentymet  do przedmiotu i chcesz go odnowic
i sie zinspirowac to przejrzyj katalogi mebli z tych lat
napewno zjadziesz podobna lampek w/g ktorego wzoru ja odnowisz i dorobisz brakujace elemnety
pozdr

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwietnia 2014, 22:43:20 czas Polski »
Ok,dzięki Panowie za rady.
Już mam ogólny zamysł jak to zrobić, trochę porysuje poprzeglądam katalogi jak radzi studio tata i w czerwcu z tym ruszę ;).