06 Maja 2026, 08:27:46 czas Polski

Autor Wątek: Altana ogrodowa z tarasem.  (Przeczytany 4104 razy)

Offline zmysel

Altana ogrodowa z tarasem.
« dnia: 26 Kwietnia 2018, 17:02:15 czas Polski »
Witam

Szanowne koleżanki i koledzy przymierzam się do realizacji nazwijmy to altany ogrodowej z tarasem. Założenia są takie: wymiar tarasu 4x4m, wysokość altany 3m.
Materiał na słupy altany - drewno impregnowane 10x10cm.
To wiem. Teraz to czego nie wiem czyli w sumie większość :D.
Główne pytanie jak to połączyć? Tzn zostawiamy póki co elementy zadaszenia. Chciałem się skupić na "dole"

1) betonowe fundamenty pod altanę fi 400 9 sztuk z kotwami typu H - potrzebne?przesadzone?
2) taras jak i altana ma opierać się na 9 słupkach połączonych belkami - 40x145? czy może szersze?  np 40 x 198?
3) 4 z tych słupów (narożne) będą dłuższe i tworzyć podporę dachu altany
4) Jak połączyć pionowe elementy z poziomymi szyli słupy z belkami? Pomysły są dwa - wykonać wcięcie na belkę i przykręcić wkrętami albo śrubą ryzykując osłabienie słupa, lub przyłożyć pod katem prostym i skręcić śrubami na wylot - ale tak ponoć nie jest poprawnie.

Więc w końcu jak to zrobić - oto pytanie na początek.

Będę wdzięczny za odpowiedź, jakiś obrazek itp.

z poważaniem

Irek

Offline zmysel

Odp: Altana ogrodowa z tarasem.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwietnia 2018, 01:39:31 czas Polski »
W załączniku naszkicowałem o co mniej wiecej chodzi.
Dołożyłem też 3 możliwość tzn. do kotew przymocowane są poziome belki (w poprzednich przypadkach to słupek był przymocowany do kotwy) a następnie słupki przymocowane są do kontrukcji tarasu.

pozdrawiam

Irek

Offline komseba

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwietnia 2018, 10:49:26 czas Polski »
Zrób może jakiś szkic całości, bo na razie to ciężko ci pomóc.
Po co te belki poziome na dole? Do podłogi? Dlaczego podwójne?
Dach oparty na czterech słupach 10*10 przy tym rozstawie , toż to zapałki.
Jaki dach, z czego  pokrycie ?
Część ma być zabudowana ścianami, a część odkryta? Nazwa altana z tarasem by to sugerowała.
Na razie więcej pytań niż można by dać odpowiedzi. :-\  Pozdrawiam :)

Offline zmysel

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwietnia 2018, 14:40:33 czas Polski »
No tak kupa niejasności. Śpieszę z wyjaśnieniami.

Jeżeli chodzi o wypełnienie "przestrzeni międzysłupowych" to myślałem o kracie drewnianej  tak aby rośliny typu bluszcze miały podporę do wspinania. Z tym że kratki planowane są tylko z dwóch stron tworząc kat prosty.
Jeżeli chodzi o dach to wedle zamysłu miała być kratownica z opcją przykrycia tego poliwęglanem falistym - generalnie czymś lekkim i przeźroczystym.

Jeżeli chodzi o deski poziome - w założeniu maiły a) usztywnić konstrukcje, b) miały być podporą pod konstrukcje tarasu drewnianego. A podwójne hm gdzieś widziałem takie rozwiązanie. Generalnie pomysł konstrukcji wzięty z Youtuba: https://www.youtube.com/watch?v=0bXgyO20bOw&list=PLAeikPiVVDU-PwYzuGkqhT_zSGm7w0N7J&index=2

z tym że tam całość wsparta o dom a u mnie to będzie konstrukcja wolnostojąca.

Co do rozmiarów słupków: to czy problem rozwiąże gdyby tych słupków było 6 zamiast 4 w sensie w tych dwóch ściankach co będą kratki można dodać po słupku. Tudzież jaki przekrój powinien mieć taki słupek?

Szkic dostarczę w miarę możliwości.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2018, 14:42:50 czas Polski wysłana przez zmysel »

Offline komseba

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwietnia 2018, 22:40:23 czas Polski »
Czy dobrze rozumiem że chcesz mieć podłogę tarasu podniesioną względem gruntu ? O ile? :)

Offline zmysel

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwietnia 2018, 23:15:23 czas Polski »
Witam
prawie dobrze :P. W zasadzie tak. W związku z tym że z jednej strony mam trochę niżej to z tej strony będzie podniesiona o jakieś 30cm a z drugiej strony prawie na poziomie gruntu tzn. podniesione będzie o grubość (szerokość deski).

pozdrawiam

Offline komseba

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Kwietnia 2018, 22:44:32 czas Polski »
Zobacz sobie ten wątek https://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/domek-5x5-ktory-bedzie-altana/msg77195/#msg77195                                                                                                                       Osobiście tak bym rozwiązał twój problem :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwietnia 2018, 07:04:55 czas Polski »
Moim zdaniem autor wątku idzie w dobrym kierunku.
Slupki pionowe powinny byc 100x100 w przekroju.
Poziome podpierajace taras 40x145 wystarczą.
Zamocowanie do słupków bez żadnych wcięć.
Problem w tym, ze na youtubie konstrukcja jest oparta o budynek i jest ustabilizowana. Przy konstrukcji wolnostojącej juz może być kłopot. Wiatr bedzie bujał dachem na tych slupavh.
Dodaj słupy na co najmniej 2 scianach, tych z kratkami i dodatkowo na wdzulystkich slopach zastrzaly lub miecze. Yo wzmocni konstrukcję.

Offline zmysel

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Maja 2018, 20:21:56 czas Polski »
Zobacz sobie ten wątek https://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/domek-5x5-ktory-bedzie-altana/msg77195/#msg77195                                                                                                                       Osobiście tak bym rozwiązał twój problem :)

Wątek widziałem ale nie wiem na co zwrócić uwagę. Tam mają że tak powiem inną konstrukcję

To w takim razie jeszcze jendo pytanie. Czy zamiast kotew typu H mogę zrobić to na takich wykłych - jeden pręt fi16 zatopiony w betonie? Kotwa zrobiona jest z blachy 5mm.

pozdrawiam

Irek

Offline komseba

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Maja 2018, 21:48:17 czas Polski »
Właśnie zmianę konstrukcji miałem na myśli. Wydaje mi się solidniejsza, być może tylko mi się wydaje. :D
Jako amator kilka altanek i domków na narzędzia zrobiłem po znajomych, ale nadal jestem tylko amatorem.
Więc wolę przesadzić, może czasem aż za bardzo. ;)
Masz na myśli kotwy z ukrytym połączeniem- odwrócone T. Powinny wystarczyć, ale patrz wers wyżej. :D
Belki 10*10 nie że nie wytrzymają, ale będą chyba słabo wyglądać,- subiektywna opinia. :)
Fundamenty świdrem 40cm wystarczą.
Poziome belki tak jak napisał Lirorobert, rysunek nr 1.

Offline Romb

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Listopada 2018, 19:53:27 czas Polski »
Moim zdaniem altana ogrodowa nie powinna mieć ścian, przy większej ilości osób to bardzo przeszkadza. Ja swoją altanę co prawda zleciłem tym Panom https://ogrodywarszawy.pl/ ale projekt był własny;)