24 Kwietnia 2026, 13:52:46 czas Polski

Autor Wątek: Odnawianie drzwi w bloku  (Przeczytany 11112 razy)

Offline Lew Hadasz

Odnawianie drzwi w bloku
« dnia: 13 Kwietnia 2014, 17:58:29 czas Polski »
Witam.

Mam do odnowienia stare drzwi wewnętrzne w bloku z wielkiej płyty. I zastanawiam się nad fornirem. Jednak jestem zielony w tym przypadku i chciałbym prosić Was o pomoc.
Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w fornir w okolicach Krakowa lub Śląska, ewentualnie jakiś polecany sklep internetowy.
Czy potrzebne mi są do tego zadania jakieś specjalistyczne narzędzia?

Pozdrawiam :) 
Drewno, glina, słoma -  to coś co mnie kręci

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
Odp: Odnawianie drzwi w bloku
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2014, 19:18:37 czas Polski »
Prasę, bo kontaktowym taką powierzchnię będzie raczej trudno machnąć :)
Ad meliora tempora

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2014, 19:25:31 czas Polski »
A skąd wiesz ,że drzwi te nadają sie do okleinowania ?

Offline Lew Hadasz

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2014, 20:18:57 czas Polski »
Hej . Nie wiem czy nadają się do okleinowania. Po prostu chcę je odnowić i nie mam za bardzo pomysłu jak. Wiecie jak wyglądają te paskudne drzwi w blokach. Myślałem aby ponabijać na nie taką boazerie dębową grubą na centymetr i szeroką na 10. Ale za bardzo to się nie uda, ponieważ drzwi się muszą zamykać. Od strony wewnętrznej spoko, ale tam gdzie drzwi dochodzą do futryny już jest problem. Więc pomyślałem nad fornirem. No bo dlaczego nie, jak ja tak lubię drewno i fanie byłoby aby to jakoś elegancko odnowić. Tak więc nie wiem, czy da się je okleić. A dlaczego miało by się nie dać tego zrobić?? Dodam że drzwi są pomalowane standardowo białą farbą olejną.

Pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2014, 20:49:26 czas Polski »
Trudno na odległośc ocenić i nie ma zdjęcia .
 Sama konstrukcja    wewnęczna  drzwi może eliminować je do okleinowania w prasie . Rosądnym  rozwiązaniem jest zrobienie drzwi nowych okleinowanych  ,  jak  przygotowywanie   starych  , bez  100%  gwarancji  powodzenia  ,    lub porządnego odnowienia  starych .

Offline Lew Hadasz

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2014, 21:51:37 czas Polski »
Kurcze nie sądziłem, że może to być takim problemem. Myślałem, że kupię jakąś okleinę np. taką http://www.art-wood.pl/okleina-naturalna   i będzie po sprawie. Jutro wstawię zdjęcia jak te drzwi wyglądają.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2014, 22:03:37 czas Polski »
Kurcze nie sądziłem, że może to być takim problemem.

A no właśnie . Okleiną  sztuczną  z klejem , to możesz zrobić bo  przyciśniesz po kolei do podłoża .
 Zaś naturalną  okleine można przykleić na idealną  prostą powierzchnię    ( jak to  zrobisz ? ) , bo tak prasa  przyciśnie , a do tego to co  w środku musi  wytrzymać  nacisk  itd ... itd...

Offline Lew Hadasz

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2014, 22:13:39 czas Polski »
Dzięki za rozjaśnienie tematu , muszę dokładnie się zastanowić. Może jednak zdecyduje się na coś innego. O prasowaniu nie ma nawet co gadać , bo gdzie jak to zawiozę.

Jeszcze raz dzięki .

Pozdrawiam :)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwietnia 2014, 09:12:58 czas Polski »
Nie wiem z czego zrobione są te drzwi, ale czy nie myślałeś o przeszlifowaniu , w zeszłym roku klientka chciała wymieniać drzwi zewnętrzne
w starej kamienicy ale namówiłem ją na odnowienie starych i wdzięczności nie było końca  :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Kwietnia 2014, 10:15:33 czas Polski »
Waldi - to prawdopodobnie nie ten sam typ drzwi. Autor wątku ma typowe PRL'owskie drzwi blokowe - w środku rama drewniana a na zewnątrz albo cienka sklejka albo dykta (raczej to drugie).
Ja bym spróbował zeszlifować kawałek farby do "żywego" żeby zobaczyć co jest w środku. Może po zdjęciu farby okaże się, że da radę nakleić fornir (modyfikowany - są w dużych płatach już skrawędziowane) na klej kontaktowy (podobnie jak folię samoprzylepną) - ludzie oklejają tak kolumny głośnikowe nawet sporych rozmiarów więc przy odrobinie wprawy i szczęściu powinno się udać - zawsze to taniej niż nowe drzwi fornirowane - ale oczywiście nikt nie da gwarancji na powodzenie.
Może okaże się, że dyktę da radę zdjąć i zastąpić ofornirowaną sklejką (a taką można zamówić w niektórych zakładach stolarskich robiących różne rzeczy fornirowane). Jeśli to drzwi z szybą może wystarczy wyjąć szybę i jej obramowanie albo obejrzeć drzwi od spodu (jeśli były kiedyś podcinane).

Offline wnoto

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwietnia 2014, 10:43:39 czas Polski »
Przy okazji świat zobaczę jak to rodzice zrobili bo już kiedyś nabili boazerie na drzwi. Zapytam się jak się sprawują obecne drzwi.

Offline Lew Hadasz

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Września 2014, 15:12:39 czas Polski »
Dzięki wszystkim za rady .

Po wielkiej burzy mózgów . Drzwi zostały tylko pomalowane (odnowione) i basta :)

Pozdrawiam

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Września 2014, 20:32:32 czas Polski »
Osobiście wolałbym jakąś okleinę drewnopodobną niż malowanie, sam kiedyś odnawiałem fronty szafek kuchennych pomalowanych farbą olejną, kupa roboty z wyrównywaniem zacieków i usuwaniem farby ale efekt końcowy nieporównywalny.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Września 2014, 21:23:34 czas Polski »
Drzwi zostały tylko pomalowane (odnowione) i basta

Łeeee :( Tak nie po stolarsku...
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2014, 21:28:11 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline Lew Hadasz

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Września 2014, 23:37:41 czas Polski »
Zrobię razem z Tobą łeeeeeeee. Bo to po pierwsze nie po stolarsku, po drugie nie po Lwiemu, a po trzecie do niczego nie pasują, ale są <yupi>

Zastały mi jeszcze paskudne kaloryfery zamaskować i też nie mam za bardzo pomysłu . Ale to se jeszcze poczeka, bo najpierw muszę zrobić pozostałe dwa pokoje . W jednym będzie bruk z drewna ( szkoda tylko że nikt nie doradził z jakiego drewna to zrobić ). A w drugim będzie klepisko z gliny :P łaa :)