27 Kwietnia 2026, 09:19:30 czas Polski

Autor Wątek: Kanał z YT  (Przeczytany 3191 razy)

jarmuż

• Gość
Kanał z YT
« dnia: 08 Maja 2018, 15:08:32 czas Polski »
Witajcie moi mili .
mam pytanie czy znacie jakiś kanał z YouTuba co by na nim moża było zobaczyć recenzję sprzętu do obróbki drewna i metalu.
Nie musi to być polskojęzyczny , zleży mi na rzetelności jak u Kuby Klawitera . abym mógł ocenić nie tylko plusy ale i minusy danego produktu .

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Kanał z YT
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2018, 15:30:50 czas Polski »
d&d  -Jarka masz dużo do oglądania

np. Pan Fleks     https://www.facebook.com/PanFleks/

jarmuż

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2018, 16:01:12 czas Polski »
Dzięki Pana flexa zanan. Fajny kanał ale trochę mało sprzętu .

Did oglądałem swojego czasu , jak mi znajomy linka podesłał ale teraz to trochę dziwnie się ogląda .
Wcześniej były pokazane plusy i minusy a teraz wszystko jest super . Jaki by sprzęt nie był z chin czy niemiecki  to prowadzący zachwala .
Ja szukam czegoś gdzie ktoś mi pokażę to jest super tu i tu a to ma słabe albo to mi nie pasuje . Jak z domino małe jest dobre do płyty wiórowej i do drewna troszku mu brakuje a duże domino do wióra jest nieporęczne .

meridox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2018, 16:17:10 czas Polski »
nie ma jednego kanału na którym znajdziesz recenzje wszystkich narzędzi, najlepiej nie szukać konkretnego kanału tylko recenzji konkretnych narzędzi

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2018, 16:43:39 czas Polski »
Dlaczego dziwnie? Jarek (wierzę, że rzetelnie) prezentuje tylko te sprzęty które nie mają żadnych wad za to same zalety, są mega, super, bajka itd.
A co do domino to trzeba robić dużo i w dużych przekrojach żeby opłacało się kupować 700-tkę. Do większości zastosowań 500 wystarczy.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maja 2018, 21:29:10 czas Polski »
Bo sprzęty które ściągam mają u mnie pracować, stąd zawsze robię spore research i wybieram te lepsze. Jak widzicie, żadne z nich do dziś nie padło, nie było w naprawie itp. Ciężko mi więc na siłę wyszukiwać ich minusy. Nawet jak od Chińczyków ściągam zakupy - to też po przeczytaniu uwag klientów :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

jarmuż

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2018, 22:01:14 czas Polski »
Bo sprzęty które ściągam mają u mnie pracować, stąd zawsze robię spore research i wybieram te lepsze. Jak widzicie, żadne z nich do dziś nie padło, nie było w naprawie itp. Ciężko mi więc na siłę wyszukiwać ich minusy. Nawet jak od Chińczyków ściągam zakupy - to też po przeczytaniu uwag klientów :)

( nie działa cytowanie mi , więc  kopiuję manualnie )

Nie będę się czepiał jakości narzędzi , ale np w filmie o elektrycznym strugu zabrakło informacji iż to jest maleństwo i ma małą moc. Na kantówki drewniane o szerokości 1-3 cm wystarczającą ale jakbyśmy chcieli obrobić dębinę to już żadnej informacji ani pokazania nie ma . Nie chodzi mi aby na siłę szukać problemów w danym sprzęcie ale aby uwzględnić jego wady i zalety a o wadach nic nie ma .
Chciałbym po prostu znaleźć kanał gdzie ktoś pokażę nawet te najoczywistsze zalety i wady . Że dane urządzenie sprawdza się tu i tam a do innej pracy trzeba wsiąść inne.

Takiego kanału nie szukając zawady z nikim brakuje mi na polskim Youtubie .

A co do chińczyków pozwolę sobie zauważyć że w filmie nie odniósł się nikt do fakty że te papiery na zwykłej wkrętarce, co na pewno nie ma tych 10 tysięcy obrotów, zerwały się i nie trzymają . A to już duża wada jakby je ktoś użył na nieprzygotowanej wcześniej powierzchni to raczej szybciej by puściły .

Ale chyba faktycznie trzeba szukać na zagranicznych internetach recenzji i pseudo recenzji danego urządzenia . 

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Maja 2018, 22:10:45 czas Polski »
CYTAT
"Takiego kanału nie szukając zawady z nikim brakuje mi na polskim Youtubie "

Nie widzę przeszkód aby taki kanał założyć.
Powodzenia

jarmuż

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maja 2018, 22:16:19 czas Polski »

CYTAT
"Takiego kanału nie szukając zawady z nikim brakuje mi na polskim Youtubie "

Nie widzę przeszkód aby taki kanał założyć.
Powodzenia

Za stary już na to jestem zaraz 7 z przodu . Chęci bym znalazł ale czasu i zdrowia brakuje .
Po za tym to tylko moje spostrzeżenia że u nas jeszcze czegoś takiego nie ma . W Ameryce jest kilku ludzi którzy rzetelnie , mniej lub bardziej opisują sprzęt . Ale Ameryka jest duża i tam mają inny rynek więc im łatwiej .

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maja 2018, 22:19:52 czas Polski »

jarmuż

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Maja 2018, 22:25:53 czas Polski »
Cytat

Kanał Jarka

http://www.testy.tv/

Jak już wyżej pisałem same plusy na tym kanale . Brakuje mi jakiegoś podsumowania i nawet oczywistych odniesień gdzie dany sprzęt się nie sprawdzi.
Trochę to wygląda jak czytanie ulotki reklamowej .
I wiem w dobrym sprzęcie ciężko się przyczepić do czegoś ale zawsze się coś znajdzie .

Offline amciek

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Maja 2018, 23:59:43 czas Polski »
Jarmuz,

Wydaje mi sie, ze nie znajdziesz latwo takiego kanalu. Ja jestem prawie jak Chuck Noris i przejrzalem prawie wszystkie filmy na YT i nie kojarze - wiec przykro mi, nie podlinkuje.
Ale osobiscie jak cos chce kupic to troche poczytam, ide do sklepu obaczyc na zywo, dotknac, zobaczyc jak lezy w rece i kupuje jak mi pasuje. A jak cos pozniej mi nie gra to sprzedaje. Czesto ze strata ale coz - placi sie czapkowe.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Maja 2018, 08:53:08 czas Polski »
Każde narzędzie ma określone parametry techniczne i jeśli pracujesz w zakresie możliwości narzędzia... to w 99% przypadkach nic złego nie jesteś w stanie o tym powiedzieć.

To że "my" próbujemy 1 narzędziem zrobić wszystko i narzekamy, że jest za słabe, albo za ciężkie itp to nie jest wina narzędzia. Po to producenci robią X wkrętarek, żeby dobrać ją optymalnie do pracy. Oczywiście wiąże się to z kosztami :(

ps. papier na stopie szlifującej z chin się odkleił bo ostro go katowałem i doprowadziłęm do takiej temp. że klej się rozpuścił ;) Więc to nie wina papieru, rzepa, czy stopy... tylko operatora :) Analogicznie jest np. z wyrzynarkami - powinno się mieć kilka nożyków i co chwilę zmieniać. Nie dlatego że się tępi, tylko dlatego że się nagrzewa i ma ostygnąć.
Pozdrawiam
Jarek

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maja 2018, 09:24:48 czas Polski »
Cytat

Kanał Jarka

Jak już wyżej pisałem same plusy na tym kanale . Brakuje mi jakiegoś podsumowania i nawet oczywistych odniesień gdzie dany sprzęt się nie sprawdzi.
I wiem w dobrym sprzęcie ciężko się przyczepić do czegoś ale zawsze się coś znajdzie .

Mam wymieniać wszystkie pola eksploatacji gdzie dane narzędzie się nie sprawdzi? :) Sorry ale nie ma to zupełnie sensu. Zresztą... każdy może mieć swój kanał na YT i prezentować tak wg niego powinno to wyglądać. My tak robimy od lat i zawsze wszystkich do tego namawiałem i będę namawiać. Przez 7 lat istnienia Domidrewna powstało zaledwie kilka innych polskich kanałów.
Pozdrawiam
Jarek

jarmuż

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Maja 2018, 09:56:20 czas Polski »
Cytat

Kanał Jarka

Mam wymieniać wszystkie pola eksploatacji gdzie dane narzędzie się nie sprawdzi? :) Sorry ale nie ma to zupełnie sensu. Zresztą... każdy może mieć swój kanał na YT i prezentować tak wg niego powinno to wyglądać. My tak robimy od lat i zawsze wszystkich do tego namawiałem i będę namawiać. Przez 7 lat istnienia Domidrewna powstało zaledwie kilka innych polskich kanałów.

Widzę że temat schodzi na złe tory . Nie chodzi mi o wytykanie nikomu błędów , chciałem zapytać czy jest jakiś rzetelny kanał na polskim YT z recenzjami , nie chce nikogo obrazić ani robić zbędnych wpisów . Ale naprawdę uwagi jak Ci się nie podoba ten kanał to załóż własny są trochę nie na miejscu , to tak jak by volkswagen powiedział , po aferze spalinowej , jak chcesz eco samochód to kup inny .

Jakby ktoś miał jakiegoś linka z niekoniecznie polskim kanałem to proszę o podesłanie .