30 Kwietnia 2026, 03:24:51 czas Polski

Autor Wątek: Po której stronie tarczy culaga  (Przeczytany 1956 razy)

Offline Piotrx21

Po której stronie tarczy culaga
« dnia: 08 Lipca 2018, 04:11:34 czas Polski »
Witam, mam pytanie czy ma znaczenie po, której stronie tarczy, na pilace stołowej używamy culage? W pilarce stołowej, którą kiedyś zrobiłem culage mialem po lewej stronie względem tarczy, jednak oglądając filmiki z innymi samoróbkami i gotowe maszyny większość ma ją po prawej stronie. Stoję teraz przed budową nowej pilarki i tutaj pytanie, czy ma to jakieś większe znaczenie, po której stronie będzie culaga? Jakieś plusy/minusy? Pytanie może podstawowe ale byłbym wdzięczny za pomoc. Z góry dziekuje pozdrawiam.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Po której stronie tarczy culaga
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2018, 08:22:57 czas Polski »
Dla praworęcznych jest po prawej stronie. Znaczenia  nie ma  żadnego . Jest to też uzależnione od stołu ,który węższy  ( nie zawsze ) jest od strony dojścia do silnika i przykręcania blatu piły.  Wtedy na  szerszej stronie   blatu  jest   culaga . Inne maszyny też w zasadzie mają culagi po prawej stronie ( wyrówniarka, frezarka d.w ,)
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2018, 08:24:30 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline wiech50

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca 2018, 10:05:07 czas Polski »
Jak pisał tomekz, to nie ma znaczenia. Najczęściej po prawej stronie. Ale często przekładam na lewą, w zależności jak mi wygodniej podać materiał do cięcia. Zrób sobie tak, aby była możliwość przekładania z prawej na lewą i odwrotnie.
Wiesiek

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipca 2018, 02:22:48 czas Polski »
W pewnych sytuacjach kiedy piłujesz z pochyloną tarczą to wygodniej jest mieć prowadnicę po drugiej stronie.
Zrob sobie z opcją na obie strony.