24 Kwietnia 2026, 08:13:55 czas Polski

Autor Wątek: Nowa tarcza pali drewno.  (Przeczytany 13634 razy)

Offline Plut3k

Nowa tarcza pali drewno.
« dnia: 23 Lipca 2018, 14:42:57 czas Polski »
Cześć,
Mam problem z paleniem sosnowej tarcicy 50mm ciętej wzdłuż na pilarce stołowej. Wcześniej na pierwotnej tarczy (40zębów) z castoramy już mi zaczęło dymić. Kupiłem więc inną, 24T, jedna z tańszych w sklepie i na początku byłem pod wielkim wrażeniem, że tak ta tarcica przelatuje przez pilarkę. Po jakiś 20mb też zaczęła dymić i muszę wkładać o wiele więcej siły w pchanie drewna. Zauważyłem jednak, że jest oblepiona pyłem zmieszanym chyba z żywicą. Jest to po bokach i na zębach.
Pytanie - tarcza się stępiła czy to wina żywicy? Jeśli żywicy, to jak się jej pozbyć? Czytałem gdzieś, że WD40, jak na wszystko, pomoże i na to.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Nowa tarcza pali drewno.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lipca 2018, 14:59:51 czas Polski »
wpierw wyczyść WD.

Offline zarekl

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipca 2018, 15:04:49 czas Polski »
Jak nie pomoże to tarcza może robić się tępa.
Grzanie się narzędzi to jest pierwsza oznaka tępienia.

U mnie przy cięciu iglastych tarcze też się zaklejają, ale z tego powodu się nie przegrzewały.

Offline Plut3k

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lipca 2018, 17:44:28 czas Polski »
Wyczyszczona. Nie wiem co w końcu pomogło, bo najpierw obficie zmoczyłem w wd40. Następnie zeskrobałem nożem ale jeszcze sporo zostało. Ostatecznie aceton i szorstką stroną gąbki do garów doczyściłem do końca. Jak znajdę chwilę, to jeszcze dzisiaj dam znać czy pomogło.

Offline wiosna

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lipca 2018, 22:39:59 czas Polski »
Bardzo skuteczna do czyszczenia jest ropa. Wystarczy pędzelkiem przesmarować tarczę i za parę minut wszystko odpada. Nie trzeba skrobać.

Offline GoPablo

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2018, 00:07:44 czas Polski »
Czy to w pilarce stołowej czy strugarce z metalowymi blatami często stosowałem ropę, tak jak kolega w powyższym poście wspomniał. Ropę wlewałem do spryskiwacza np. po płynie do szyb. Jak większą ilość materiału obrabiałem, to raz na jakiś czas pryskałem np blaty maszyn tą ropą. Był to sposób, który utrzymywał maszyny w czystości. Żywica niestety powoduje większe tarcie materiału. Tarcze tez czyściłem ropą, bardzo skutecznie.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lipca 2018, 11:27:17 czas Polski »
Podobno dobrze się czyści pianką do czyszczenia piekarnika.

Offline Plut3k

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lipca 2018, 20:35:31 czas Polski »
Dzisiaj sprawdziłem tarczę, którą wczoraj wyczyściłem. Jednak dalej lekko pali a jest idealnie wyczyszczona. Wyczyściłem też drugą tarczę, którą jutro sprawdzę. Czyściłem tym razem benzyną, zwykłą do samochodu. Schodzi praktycznie samo. Minus taki, że do teraz śmierdzą mi ręce mimo rękawiczek lateksowych. Widzę, że ropopochodne doskonale sobie radzą z żywicami. Jutro dam info co z drugą tarczą 24T. Słabo by było, gdyby też była tępa. U was na ile starczają piły? Wiem, że pytanie beznadziejne, ale może jakoś możecie porównać :D

Offline komseba

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lipca 2018, 21:01:08 czas Polski »
Uważaj jak zdrapujesz syf z tarcz i nie szoruj ich za mocno. Narobisz rys, zaczną ci rdzewieć, na wchodzi w te rysy żywicy i będzie coraz trudniej czyścić. Jak z kobietami, delikatnie z wyczuciem. :D
Im lepsza jakość tarczy tym lepsza jakość pracy i dłuższa. Masz rację porównywanie jest bez sensu.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2018, 21:08:12 czas Polski wysłana przez komseba »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lipca 2018, 21:34:52 czas Polski »
Teraz jak wyczyściłeś zajmij się jej  naostrzeniem. Słaba widia szybko się tępi ,ale kto zaręczy ,że była do sprzedaży dobrze naostrzona ? jak to zrobisz ,to będzie krojenie    masła. ;)

Offline zarekl

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lipca 2018, 23:01:29 czas Polski »
[...] U was na ile starczają piły? Wiem, że pytanie beznadziejne, ale może jakoś możecie porównać :D

U mnie używane od kilku lat (4-5):
- tarcza globus HM 450mm do cięcia wzdłuż używana do rozkroju wstępnego i obcinania oflisów jeszcze nie ostrzona ani razu, a pracuje w sumie w najgorszych warunkach.
- tarcza globus HM 450mm do cięcia w poprzek ostrzona raz jak dotąd
- tarcza globus HM 350mm do cięcia w poprzek ostrzona raz jak dotąd, ale tej przydałoby się ponowne ostrzenie.
- tarcza (nie pamiętam firmy) HM 350mm wyciszana do cięcia płyt laminowanych ostrzona raz

Tarcze zawoziłem do firemki, która zajmuje się tylko ostrzeniem narzędzi. Mają maszyny CNC, chłodzenie leje się litrami, niby pełny wypas, ale tarcze po ostrzeniu nie tną jak nówki. Co prawda są ostre, ale to już nie to samo. Możliwe, że nie przyłożyli się do ostrzenia.

Offline Plut3k

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lipca 2018, 23:51:36 czas Polski »
Jutro sprawdzę czy coś pomogło. Z ostrzeniem nie będę miał problemu, bo wujek u siebie w pracy mi to naostrzy na profesjonalnej maszynie, ostrzą dla największych firm w PL i na terenie EU. Natomiast chyba będę musiał i tak kupić jakąś dodatkową tarczę. Jutro zobaczymy

Offline Plut3k

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lipca 2018, 19:39:52 czas Polski »
Jest lepiej, bo nie dymi, ale już nie tnie tak jak na początku. Poobserwuję jeszcze trochę i wyślę na ostrzenie jeśli się pogorszy.
Polecicie jakąś tarczę ok. 100zł 254 lub 250mm? Żeby starczyła na dłużej niż 2 tygodnie czasu :D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lipca 2018, 21:25:06 czas Polski »
Wbijcie sobie do głowy i zapamiętajcie :)

Nie  ma coś takiego ,jak niech się jeszcze  stępi ,a potem do  ostrzenia.
Nie  wolno czekać ,bo tępe zęby  całe  się  wykruszają  ,albo ich krawędzie natarcia . To jest twardy metal który potrzebuje ostrości ,a wtedy dłużej posłuży.

Offline zarekl

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lipca 2018, 21:31:30 czas Polski »
Używam Makity 254mm na frezarce dolnowrzecionowej i tnie bez problemów, cały czas ostra. Przy 32 zębach to trochę ponad 100zł.

Dedry nie polecam tępa od nowości i pali od razu.