18 Kwietnia 2026, 16:14:25 czas Polski

Autor Wątek: Pniaki dębu - Cięcie na plastry  (Przeczytany 4017 razy)

Offline stoickov

Pniaki dębu - Cięcie na plastry
« dnia: 25 Września 2018, 08:46:22 czas Polski »
Na wstępie chciałem się serdecznie przywitać.

Nie wiem czy odpowiedni dział, jeśli nie proszę o przeniesienie.

Posiadam 2 pniaki dębu które chce przeciąć "na pół" (stworzyć z nich po 2 plastry) i nie wiem jak sie do tego zabrać.

Pierwszy z nich posiada około 50cm średnicy,drugi 120cm w najdłuższym miejscu a 80 w najwęższym.
Próbowałem już piłą łańcuchową ale jak tylko prowadnica zacznie iść po kątem to już nie jestem w stanie tego wyprowadzić. Do tego boje się poprostu że uszkodzę, a większy pniaczek jest moim oczkiem w głowie. Negocjowałem go kilka miesięcy ;)
Dzwoniłem nawet do kilku pobliskich tartaków. Dowiedziałem się że nie opłaca się odpalać maszyny na jednego lub 2 pniaczki. W sumie to się nie dziwie.

Macie może jakiś pomysł jak domowym sposobem można to dość prosto przeciąć lub znacie kogoś kto by to zrobił? (oczywiście za odpłatą)
Jestem z okolic Wieliczki.

Z pniaków chce zrobić blaty do stolików kawowych, docelowo będą zalewane żywicą. Grubość któraa chce uzyskać to około 10 cm.

Pozdrawiam

Offline zarekl

Odp: Pniaki dębu - Cięcie na plastry
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Września 2018, 12:21:07 czas Polski »
Poszukałbym w okolicy kto produkuje tarcicę i zapytałbym jaka jest maksymalna szerokość cięcia na ich traku.

Offline antałek

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Września 2018, 13:54:03 czas Polski »
Dobrze naostrzony łańcuch, prosta prowadnica i nie ma prawa iść krzywo. Pogadaj z kimś kto zajmuje się wycinką drzew, np.ze służby drogowej.

Offline Keram2504

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Września 2018, 20:49:04 czas Polski »
Zajrzyj do tego filmiku. Jeśli jesteś niecierpliwy to zobacz urywek od 2 minuty.