13 Czerwca 2026, 07:56:41 czas Polski

Autor Wątek: HUŚTAWKA OGRODOWA Z BALA  (Przeczytany 9758 razy)

Sylwek

• Gość
Odp: HUŚTAWKA OGRODOWA Z BALA
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Czerwca 2014, 22:22:19 czas Polski »
Wczoraj zakończyłem budowę huśtawki:). Tak jak pisałem na początku- bale akacjowe, natomiast ławka wykonana jest z desek sosnowych. Poniżej kilka z zdjęć z realizacji.

Myślałem, że sama konstrukcja będzie bardziej wymagająca, a z ławeczką wszystko pójdzie szybko, ale okazało się zupełnie odwrotnie:). Sporo czasu zajęło mi samo szlifowanie desek- brak wyrówniarki a nie nie chciałem oddawać desek do heblowania żeby nie stracić zbytnio na grubości. Potrzebowałem 6 desek o wymiarach 2m x 15cm x 4cm. Tak jak napisałem powyżej, deski kupiłem nieheblowane i doprowadziłem je do gładkości szlifierką mimośrodową, papier 40 lub 60 a potem jeszcze 120. Efekt jest zadowalający. Krawędzie potraktowałem frezarką i wyszło chyba nieźle. Ławeczka już stoi na podwórku i już spełnia swoją rolę:). Nie wiem czy będzie stała w tym miejscu, ale jak już wybierzemy dla niej ostateczne miejsce, to pod nogi podłożę betonowe płyty.

Jeśli chodzi o kolor- to wybrałem SADOLIN teak. Malowałem 2razy. Dodatkowo na samym początku pomalowałem jeszcze bazą na surowe drewno- SADOLIN. Deski sosnowe potraktowałem też opalarką.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2014, 22:25:50 czas Polski wysłana przez Sylwek »

Offline Jurand

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Czerwca 2014, 21:40:33 czas Polski »
Czy nie za bardzo pochyliłeś siedzisko? Ciężko się wstaje z takiego.
Poza tym - ładnie wyszło. Plusik.
No i te skarrrpetkiii!  ;D mistrzowie drugiego planu w akcji!  ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Czerwca 2014, 22:05:26 czas Polski »
mi się taka podoba

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Czerwca 2014, 22:18:12 czas Polski »
Dzięki za plusika :). A te skarpetki - niezła historia z nimi. Jak robiłem zdjęcie to ich nawet nie zauważyłem:). Dopiero koleżanka, której pokazywałem zdjęcie stwierdziła, że skarpetki wychodzą na pierwszy plan 8). Trochę się pośmieliśmy z tego ;).

Jeśli chodzi o pochylenie siedziska to poszedłem za podpowiedzią MarcinaW - jest 100st. i trochę ją pochyliłem do tyłu. Siada i wstaje się wygodnie- nikt nie narzeka, a zawsze można jeszcze trochę poregulować łańcuchami.