23 Kwietnia 2026, 03:52:47 czas Polski

Autor Wątek: Ogrzewanie domu  (Przeczytany 12432 razy)

Offline MarK1989PL

Odp: Ogrzewanie domu
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Listopada 2019, 09:02:41 czas Polski »
Hej,
Ja mam wprawdzie nowy dom i specjalnie pod to zaprojektowany, ale grzeje się pompą ciepła powietrze-woda. Papiery do Czystego Powietrza złożyłem i czekam na dofinansowanie, już dzwonili, że kończą wniosek. No niestety to kwartał czekania praktycznie jest, ale jak dają to chyba głupio nie składać, bo kasa na ulicy nie leży. No i przesada, że za tym stoi jakaś skomplikowana papierologia, toż więcej papierów człowiek musiał składać jak szedł na studia.

Offline robbi

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Listopada 2019, 18:29:25 czas Polski »
Jeśli to nie tajemnica to jaka kwota inwestycji i ile dostaniesz dofinansowania ?
Ja złożyłem do gminy bo u nasz jest dofinansowanie do 80% inwestycji ale nie każdy dostanie . Bardzo jestem zainteresowany tematem. Oprócz pompy planuję jeszcze panele słoneczne .

Offline RobRob

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Listopada 2019, 19:29:55 czas Polski »
panele słoneczne są mocno przereklamowane poczytaj sobie trochę

Offline robbi

« Odpowiedź #18 dnia: 05 Listopada 2019, 19:33:29 czas Polski »
Oj tam. czytam. Panele tanieją i będą tanieć. Jako dodatkowe i ekologiczne źródło zasilania nie widzę nic innego.

Offline RobRob

« Odpowiedź #19 dnia: 05 Listopada 2019, 19:53:44 czas Polski »
ale nikt ci nie powiedział ze po 4-5 latach wydajność spada nawet do 70%

Offline RobRob

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Listopada 2019, 19:56:00 czas Polski »
Tak samo nie wiem co ludzie widzą w tych pompach ciepła wydać od 50 do 60 tyś kiedy to się zwróci

Offline robbi

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Listopada 2019, 20:56:32 czas Polski »
chyba jednaj nie jesteś zorientowany w temacie . Gwarancja producenta mówi że gdy panel słoneczny po 10 latach stracił więcej niż 7% swej efektywności, to powinien zostać wymieniony przez producenta w ramach gwarancji.  Oczywiście chińskie panele Takiej gwarancji nie mają.
Weż pod uwagę że cena prądu tradycyjnego będzie rosła a cena paneli powoli ale jednak spada.
Pompy ciepła też są coraz wydajniejszy a korzystając z dofinansowania może to być wcale nie takie drogie rozwiązanie. Komfort zaś jest niesamowity gdy wszystko masz sterowane automatycznie a  nie musisz babrać się węglem.

Offline mar33cki

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Listopada 2019, 09:15:23 czas Polski »
Tak samo nie wiem co ludzie widzą w tych pompach ciepła wydać od 50 do 60 tyś kiedy to się zwróci
A co znaczy "zwróci się"? Czy jak kupujesz jakiekolwiek inne źródło ogrzewania to ono ci się zwraca?

U mnie powietrzna pompa ciepła jest jedyną alternatywą dla ekogroszku, a jest czysta i bezobsługowa. Nie muszę 2-3x w tygodniu chodzić, czyścić, ładować, wynosić. Jak wylatuję w delegacje to żona z dziećmi na zawsze ciepło w domu i ciepłą wodę. Nie muszę nikogo prosić, żeby doładował węgla. Dodatkowo teraz mogę normalnie korzystać z piwnicy, bo nie ma pyłu. Czy to znaczy, że się zwraca?

Koszty - kompletny remont kotłowni kosztował mnie w maju 32.000zł (powietrzna pompa ciepła, z modułem do solarów, boiler 2 wężownice, bufor 100l, steronik pokojowy). Do tego 5-letni kocioł na ekogroszek sprzedałem za 1200, a boiler 300l za 500zł.

U teścia w domu obok poprzednie 2 sezony wyszły taniej na powietrznej pompie ciepła niż na ekogroszku. Mnie osobiście to przekonało. A fotowoltaika jest sensownym rozwiązaniem przy pompie. Oczywiście jak są dofinansowania, a ponoć jest program Mój Prąd 5000zł, u mnie gmina dopłaca też 5000zł i można odliczyć od podatku.

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Listopada 2019, 09:58:01 czas Polski »
A co znaczy "zwróci się"? Czy jak kupujesz jakiekolwiek inne źródło ogrzewania to ono ci się zwraca?
================================================================
Zwrot inwestycji, tutaj ma głęboki sens bo równie dobrze możemy palić diamentami - bo to czysty węgiel.

Zwrot inwestycji = koszt ogrzewania tradycyjnego  a koszt ogrzewania "ekologicznego"
Zakładamy wymianę pieca tradycyjnego co 10 lat, a inwestycji w "ekologicznej" co 20 lat.
+ przegląd, doinwestowanie, konserwacja
I mamy opłacalność, zaleta instalacji ekologicznej to ta że jest ekologiczna ale niestety brak uzasadnienia ekonomicznego.
Istnieje dzięki opodatkowaniu i dzięki dopłatom.

Offline mar33cki

« Odpowiedź #24 dnia: 07 Listopada 2019, 10:42:57 czas Polski »
Realny koszt mojej 'inwestycji' to: pompa 32.000zł, sprzedaż kotła 1.200zł, sprzedaż boilera 500zł, dofinansowanie z gminy 5.000zł, odpis podatkowy (min 18%) 5.760zł, czyli wynikowo 19.540zł

Koszty grzania w poprzednich sezonach ekogroszkiem to odpowiednio 3.582zł i 2.957zł, do tego mój czas min 4h/tyg i proszenie się kogoś jak wyjeżdżałem. Zakładany koszt grzania PC to ~2.500-3.000zł, jak będzie to się dopiero okaże. Póki co, za ostatnie 2,5 miesiąca zużycie prądu bez zauważalnej zmiany, zgodnie z poprzednimi prognozami.

Pytanie jak to wygląda w odniesieniu do gazu, bo olej z racji ceny nie będzie tańszy. Pod warunkiem, że się ma dostęp do gazu, ja nie mam.

Offline zarekl

« Odpowiedź #25 dnia: 07 Listopada 2019, 22:59:22 czas Polski »
Z tymi ulgami z PIT to trzeba pamiętać, że ulgi nie dostanie się na część, która jest dofinansowana z zewnątrz tylko na koszty które się poniesie samemu. Nie wiem czy to uwzględniałeś to w swoich obliczeniach.

Offline mar33cki

« Odpowiedź #26 dnia: 12 Listopada 2019, 10:51:24 czas Polski »
Z tymi ulgami z PIT to trzeba pamiętać, że ulgi nie dostanie się na część, która jest dofinansowana z zewnątrz tylko na koszty które się poniesie samemu. Nie wiem czy to uwzględniałeś to w swoich obliczeniach.
dotacja z gminy/samorządu jest nieopodatkowana  ;)
No i zawsze można najpierw zrobić odpis podatkowy, a potem złożyć wniosek w gminie. Teoretycznie powinno się wtedy złożyć korektę deklaracji, ale nikt tego nie sprawdza i patrz punkt wyżej.

Offline zarekl

« Odpowiedź #27 dnia: 12 Listopada 2019, 12:30:30 czas Polski »
Ja bym tam się nie łudził, że nie sprawdzają. Dotacja to twój przychód poniekąd. Nie wiem czy gminy przesyłają informację do US kto dostał dofinansowanie. Na pewno się z tego rozliczają więc pewnie to przez skarbówkę przechodzi tak czy inaczej (możliwe, że na zasadzie PIT11). Co do rozliczenia w pit wszystkiego, to pewnie trzeba by na infolinię podatkową zadzwonić. ;-)

Offline MarK1989PL

« Odpowiedź #28 dnia: 12 Listopada 2019, 18:21:33 czas Polski »
ale nikt ci nie powiedział ze po 4-5 latach wydajność spada nawet do 70%
Sorry RobRob, ale dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd i skąd czerpiesz takie rewelacje? Mogę tylko powiedzieć tak jak ty innym - poczytaj trochę bo bzdury piszesz.

Pomp ciepła jest kilka rodzajów i "pompa ciepła to 60 tyś. i to zabawa dla bogatych" to takie pojęcie typowe dla małej wiedzy sprzed 10 lat. Ja mam np. powietrze - woda. Koszt z montażem to tak od kilkunastu do niecałych 30 tyś.

Podobnie z panelami. Mam w rodzinie gospodarstwa domowe z panelami i pierwsze słyszę o takich wynikach, a na panele jest gwarancja, że przez 15 lat wydajność nie spadnie poniżej 80, czy nawet 90% (już nie pamiętam), a w rzeczywistości spada mniej. Od zamontowania rachunki za prąd pospadały o 2/3, a znam agroturystykę, która rachunki zredukowała kilkukrotnie i ma panele już chyba prawie 10 lat. Także ciekawi mnie skąd takie informacje.

Jeśli to nie tajemnica to jaka kwota inwestycji i ile dostaniesz dofinansowania ?
Ja złożyłem do gminy bo u nasz jest dofinansowanie do 80% inwestycji ale nie każdy dostanie . Bardzo jestem zainteresowany tematem. Oprócz pompy planuję jeszcze panele słoneczne .
Niestety u nas w gminie nie ma, a z czystego powietrza to jak są zarobki w gospodarstwie domowym powyżej tak mniej więcej minimalnej pensji na osobę, to maks 1/3 dofinansowania inwestycji i chyba nie więcej niż 8-9 tyś. (coś takiego). Tak czy siak taka kasa na ulicy nie leży.

O panele też złożyłem, ale jeszcze czekam ;) .
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2019, 18:24:38 czas Polski wysłana przez MarK1989PL »

Offline robbi

« Odpowiedź #29 dnia: 12 Listopada 2019, 21:18:46 czas Polski »
Ja w przyszłym roku dopiero będę wiedział czy mi pokryją te 80%  .  Jestem zdecydowany na pompę ciepła nawet jak eksploatacja  wyjdzie drożnej (ale w granicach rozsądku ) od węgla.