01 Maja 2026, 15:00:48 czas Polski

Autor Wątek: nowe dłuta  (Przeczytany 17223 razy)

Offline GC-Stolarz

nowe dłuta
« dnia: 03 Maja 2013, 09:43:25 czas Polski »
Witam

Postanowiłem zaopatrzyć się w nowe dłuta. Moją uwagę zwróciła firma Narex, głównie ze względu na cenę. I tu moje pytanie do szanownych kolegów, używaliście dłut tej firmy, warto. Czy może dołożyć trochę grosiwa i zaopatrzyć się w dłuta Kirschen. A może coś innego np.
Stanley Bailey , Ashley, dłuta Japońskie
Veritas albo Lie-Nielsen (tylko będę musiał sprzedać nerkę  :D)
Ja do tej pory używałem Marples Irwin M373, bardzo dobry stosunek ceny do jakości. Ale niestety zostały mi tylko 3 szt (reszta została skradziona  :( ) i dlatego nadszedł czas na zakup nowych. A że na rynku jest multum firm, proszę was o radę.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: nowe dłuta
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maja 2013, 10:36:11 czas Polski »
Dłuto jak nie zginie to służy przez wiele lat , dlatego jest zasada najlepsze  sobie :D, w rozmiarach  ( zależy kto co robi )  12 mm (10mm )  , 16 mm ( 14 mm  / 18 mmm) 22 mm (  20 mm )
do tego 6 mm , 10 mm 25 mm  . Więcej nie  musi  być .  Dla pracownika  Narexy są dobre :D

Offline Jakub

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Maja 2013, 11:44:07 czas Polski »
Proponuję obejrzeć filmy Jarka dot. dłut Kirschen i Narex. Omówił je dokładnie i pokazał co i jak. Ja wybrałem Narex'y tę wersję Premium czy jakoś tak (z ciemnymi rączkami) i nie żałuję, dobry stosunek ceny do jakości.
Pozdrawiam Jakub.

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maja 2013, 15:02:41 czas Polski »
dla siebie dluta kupuje sie raz na cale zycie (swoje, dzieci i prawnukow). Ja osobiscie uzywam japonskich i bardzo sobie je chwale. Rozmiarowke mam: 3, 6, 9, 12, 18, 24. Te najmniejsze uzywam raczej do czyszczenia zakamarkow itp.

Offline a3756

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maja 2013, 16:07:27 czas Polski »
Ja jako amator używam dłut irwina z racji tego że mam je dostępne w sklepie obok. Kupowałem też narexa przy okazji zakupu piły i porównując oba irwin wygląda solidniej. Oboma robi się przyjemnie.

Offline GC-Stolarz

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maja 2013, 17:42:58 czas Polski »
Ja jestem zakochany w firmie lie-nielsen, miałem z nimi do czynienia kiedyś na targach w Londynie. I mnie strasznie na nie wzięło (jak na wszystko co produkują). Ale żona mi powiedziała że jak wydam tyle na dłuta to będę spał bezterminowo na balkonie. Niestety ceny tej firmy mordują na wstępie. Dlatego waham się pomiędzy   
http://www.dluta.pl/katalog/dluta-dla-stolarzy/dluta-dla-stolarzy-kirschen/komplet-dlut-stolarskich-kirschen.html
http://www.dluta.pl/katalog/dluta-dla-stolarzy/dluta-dla-stolarzy-japonskie/komplet-dlut-stolarskich-tataki-nomi-w-skorzanym-etui.html
http://www.dluta.pl/katalog/dluta-dla-stolarzy/dluta-dla-stolarzy-japonskie/komplet-dlut-stolarskich-hattori-nomi-w-drewnianej-kasecie.html
Czy wiecie jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma ostatnimi

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja 2013, 15:04:22 czas Polski »
Z opisu wynika że różnią się twardością stali. Posiadam dłuta Tataka Nomi i spisują się rewelacyjnie. Niestety nie mam porównania do Hattori Nomi.

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maja 2013, 21:13:43 czas Polski »
ja osobiscie mam oire nomi i bardzo jestem zadowolony

Offline GC-Stolarz

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Czerwca 2013, 06:37:59 czas Polski »
Właśnie znalazłem taki filmik jak pan w stanach reklamuje dłuta naszych sąsiadów Narex, jak kiedyś mówił kolega jarek dobry stosunek jakości do ceny.

The Highland Woodworker, Episode 4  19,35 minuta

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Czerwca 2013, 09:28:32 czas Polski »
Jeśli chodzi o Narex'a to rzeczywiście warte polecenia. Jedyne co mnie w tych dłutach irytuje i nie przestanie do póki coś z tym nie zrobią, to bardzo ostre krawędzie stali. Rozumiem że należy uważać aby się nie przeciąć ostrzem dłuta, ale żeby uważać na jego boki...

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Czerwca 2013, 15:33:38 czas Polski »
Można ładnie  złagodzić krawędż

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Czerwca 2013, 18:07:32 czas Polski »
Oczywiście że można ładnie złagodzić krawędzie. Pytanie właśnie dlaczego tego nie robią fabrycznie? Kupując narzędzie chcę od razu go używać, a nie zastanawiać się czy ubierać grube skórzane rękawice, czy też kupić papier ścierny i szlifować krawędzie. Jeśli ktoś dużo pracuje dłutami to będzie wstanie zrozumieć czemu jest to tak irytujące. To tak jakby podostrzyć nóż z dwóch stron. Ni jak to docisnąć czy złapać bez odpowiedniego zabezpieczenia.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Czerwca 2013, 23:37:24 czas Polski »
Masz rację , ale to jest tak ze wszystkimi narzędziami , dłutami , strugami   , itd.  że  należy je przygotować do pracy , i trzeba wiedzieć jak. :)

Offline robinson

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Września 2013, 11:57:57 czas Polski »
jak ktoś zaczyna to na początek wystarczą dłuta topexu jak za tą cenę są rewelacyjne
widziałem na fotkach że nie tylko ja ich używam 

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Września 2013, 12:11:46 czas Polski »
Trochę wątek stary, ale też napiszę.

Topexy też miałem.  ;D    Były...       kiepskie. Choć początkującemu wystarczają.   Ale teraz używam Narex i są wspaniałe, ba, wyśmienite!