02 Maja 2026, 21:48:02 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka do "masowej" produkcji  (Przeczytany 1792 razy)

Offline molszewski94

Pilarka do "masowej" produkcji
« dnia: 28 Października 2018, 20:12:45 czas Polski »
Cześć wszystkim!  :)

Jaką maszynę byście polecili do produkcji dużych ilości malych listewek 1,5 x 2,5 cm długości do 3m . Zależy mi na szybkosci cięcia i ładnym wykończeniu. Materiałami była by na początek sosna i jodła. Wyobrażałem sobie to tak, że deskę przeprowadził bym przez grubościówkę i wyrównywarkę, a potem ciął na listewki bez konieczności późniejszego strugania. I tutaj pojawia się pytanie czy lepsza była by piła tarczowa czy taśmowa? Zastanawiałem się nad piłą taśmową DeWalt DW876 lub piłą tarczową Metabo BKS 400. A może jakaś piła z wózkiem lub frezarka? Albo moje propozycje ale dokupic super tarczę/taśmę? Budżet mam ok 10k, mam nadzieje że zmieścił bym się w nim żeby kupić sensowną piłę i żeby na niej to nie była syzyfowa praca. :P

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!  ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2018, 20:14:30 czas Polski wysłana przez molszewski94 »

Offline Andriu

Odp: Pilarka do "masowej" produkcji
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2018, 07:42:08 czas Polski »
wrzóć na olx hasło wielopiła,   zakłady rzemieślnicze  produkujące  boazerię  pozbywają się  takich sprzętów. jak założysz tarczę z  bocznym  uzębieniem  to  będziesz miał  super  powierzchnię.

Offline Andriu

Offline Andriu

Odp: Pilarka do "masowej" produkcji
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Października 2018, 07:45:47 czas Polski »