08 Maja 2026, 06:03:53 czas Polski

Autor Wątek: Bicie tarczy - pilarka ręczna przymocowana do blatu  (Przeczytany 1585 razy)

Offline lgorek

Bicie tarczy - pilarka ręczna przymocowana do blatu
« dnia: 15 Listopada 2018, 18:32:57 czas Polski »
Witam,
W planach jest budowa pilarki stołowej na osprzęcie Makita 5103. Jednak obecnie z mniejszej ilości czasu oraz braku ogrzewanego warsztatu muszę ograniczyć pracę nad pilarką stołową. Obecnie mam prowizorkę gdzie przymocowałem pilarkę do blatu. Standardowo jest tutaj tarcza 270mm ja zamontowałem 300mm.

Teraz mam kilka pytań:
1. Jak widać na załączonych zdjęciach bicie tarczy to 0,07 czy mam rację ? Czy jest to duże bicie ? (zdjęcia zrobione są w skrajnych wychyleniach)
2. Jakie bicie tarczy jest akceptowane ?
3. Ustawiając przykładnicę to musi być idealnie równoległa do tarczy ? . Czy któraś ze stron lepiej aby była dalej od piły ? 

Offline lgorek

Odp: Bicie tarczy - pilarka ręczna przymocowana do blatu
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2018, 23:24:00 czas Polski »
Sprawdziłem kilka pił oraz różnego rodzaju konfiguracji. Okazało się że problem jest po stronie piły lub dysków dociskowych. Nie mam możliwości sprawdzenia dokładnie sprawdzenia co jest nie tak Ale okazało się że po zamontowaniu inaczej piły bicie jest większe lub mniejsze. Zaznaczyłem miejsce najmniejszego bicia aby uzyskać jak najlepsze cięcie. Zauważyłem że nie jest idealnie ale bardzo dobrze. Jak sprawdziłem tarcza to globus z otworami combo, niby nic ale moje mocowanie nachodzi delikanie na wycięcia combo przez co tarcza może nie być idealnie w pierścieniach. Bicie tarczy w zależności od ustawienia pierścieni było od 0,05mm do aż 0,20mm. Przy średnicy 300mm robi to różnicę, ale chciałbym uzyskać jak najmniejszę bicie woogóle. Zobacze może gdy wymienie pierścienie mocujące na nowe będzie lepiej a jak nie to zawsze zostaje wymiana łożysk wrzeciona.

Nie wiem co najpierw wymienić czy łożyska czy pierścienie zaciskowe, ponieważ teraz na tarczy przy 5/3 tarczy jest idealnie 0.00mm bicie, aż w pewnym momencie delikanie wzrasta do 6.00mm i wraca do 0.00mm.

Co wg was teraz zrobić ?