28 Kwietnia 2026, 16:46:33 czas Polski

Autor Wątek: Remont 2014  (Przeczytany 7350 razy)

Offline mario78

Odp: Remont 2014
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Maja 2014, 05:23:06 czas Polski »
Przyglądam się na Twój projekt i jesli dobrze myślę że na środku jest miejsce na deskę do prasowania itd. Robiąc zakładkę na drzwi możesz mieć problemy z wyjęciem tych przedmiotów ;) Jeśli stosujesz lustro wtedy dajesz płyte 12mm.
Rączka alfa ma 36mm,chcą zakryć środkową w tylnych drzwiach zakładka zwęży dostęp to szafy.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2014, 05:35:05 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline harnas3007

« Odpowiedź #16 dnia: 18 Maja 2014, 10:54:25 czas Polski »
Właśnie tego się troszkę obawiam, że do środkowej części będę miał ograniczony dostęp. Na razie jednak nic nie zmienia, bo wnękę mam obmierzoną tak z grubsza, i jeszcze kilka cm pewnie zyskam. Poza tym najwyżej prawe drążki zrobi się na 70cm a nie na 75cm i to będzie kolejne poszerzenie tej przestrzeni.

Szafa jeszcze nie ruszyła, ale już zacząć trzeba kolejny temat (żona potrafi mobilizować). Chodzi o mój kąt roboczy. Na razie mam tylko mglisty pomysł co chcę osiągnąć. Ogólnie ma to być biurko narożne (o dość dużej powierzchni), z nadstawką na papiery wszelakie. Do tego na dole muszę gdzieś zmieścić jeszcze szafkę na sprzęty pomiarowe (kilka walizek), komputer stacjonarny i jedna lub dwie drukarki. Poza laptopem na biurku będzie klawiatura od komputera stacjonarnego i miejsce na dwa monitory i ewentualnie jedna z tych dwóch drukarek.
Mój wstępny pomysł jest taki, żeby był to blat roboczy na nogach plus szafka na sprzęt. Drukarka i komputer stacjonarny na szafkach - wózkach (coś w stylu patentu Pana Jacka z warsztatu). Pod blatem półka na klawiaturę. Nad biurkiem już typowe szafki wiszące z drzwiami przesuwnymi (coby się nie zdziwić przy szybkim wstawaniu). Nieco ponad biurkiem długa półka na monitory i inne rzeczy drobne.
Podpowiedzcie też jak zorganizować sobie oświetlenie. Musi ono z jednej strony dawać delikatne światło na czas pracy. Niestety z racji na brak miejsca biurko jest w tym samym pomieszczeniu co łóżko. Więc oświetlenie musi mi tylko zmniejszać kontrast między monitorami, a otoczeniem. Muszę też mieć dobre oświetlenie na czas pracy "ręcznej". Wstępny mój pomysł to podświetlenie LED (listwa) z regulacją natężenia światła oraz jedna lub dwie ustawiane lampki do mocniejszego oświetlenia.
Kolegów proszę o podrzucenie jakiegoś zdjęcia czy rysunku, jeśli ktoś już coś takiego robił lub widział. Może mi to coś jeszcze da do myślenia. Sam postaram się w najbliższych dniach przelać moją koncepcję na wirtualną kartkę SU i wtedy łatwiej będzie nam się dogadać. W załączniku prosta grafika obrazująca ile mam miejsca.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Maja 2014, 11:52:50 czas Polski »
Witaj
To mój kącik pracy w gabinecie. Dwa, czasami trzy komputery, był jeszcze fax. Pod biurkami szafki na kółkach na komputery, szuflady na drobiazgi. Teraz dwa a były trzy monitory. Oświetlenie punktowe i lampki LED. Trochę bałaganu, ale ogólny pogląd masz. Jak będziesz sam robił, to pod biurkiem zaplanuj węższe niż blat szafki  wystarczy zostawić tylko 30 cm na stopy. Półki wiszące jak najbardziej są przydatne. U mnie po jednej  stronie jest skos.

Offline harnas3007

« Odpowiedź #18 dnia: 02 Czerwca 2014, 09:24:29 czas Polski »
No i szafa powstała. Żona zadowolona, zakład wygrany, zatem pełny sukces.

Projekt został zmodyfikowany, bo jak zauważył mario78, a ja sam się obawiałem, miejsce na środku na deskę i suszarki nie było praktyczne. Został przeprowadzony test w skali 1:1. Ja trzymałem pionową płytę, a żona testowała.

Ogólne rady jakie mogę po zdobyciu tego doświadczenia są takie, żeby dokładnie sprawdzić prostotę ścian. U mnie się okazało, że ściany są lekko łukowate i po dokręceniu bocznych ścian z płyty w połowie wysokości powstaje szczelina (pomimo założonego na profil grzebienia - czy jak to się tam nazywa). Prawdopodobnie skończy się na tym, że lekko popuszczę wkręty, a powstałą szczelinę uszczelnię i pomaluję. Myślę że to jest lepsze rozwiązanie niż jakieś listwy maskujące.

Popołudniu/ wieczorem postaram się zrobić jakieś zdjęcia jak nieco ogarniemy mieszkanie.

Offline mario78

« Odpowiedź #19 dnia: 02 Czerwca 2014, 18:00:38 czas Polski »
Bardzo trudno jest dopasować korpus szafy do wnęki,z tymi krzywiznami to nie tylko u Ciebie tak jest i zawsze cuda wychodzą podczas dopasowywania półek. Dobrym rozwiązaniem na takie krzywizny jest wybicie rączki w Twoim przypadku na środku do zewnątrz,ale cos mi się zdaje że u Ciebie jest problem z samymi bokami z płyty do których dochodzą drzwi,gubienie krzywizny profilem nic nie da. Moje ściany też nie były proste ale ja nie robiłem boków i mogłem zgubić krzywiznę wybijając profil w drzwiach szafy.

Offline leku

« Odpowiedź #20 dnia: 02 Czerwca 2014, 19:47:29 czas Polski »
Takie wybijanie rączki ma jedną wadę - nie da się stosować zamiennie drzwi po obu stronach.
Aby rączki się nie wbijały z powrotem przy energicznym zamykaniu drzwi można zastosować kulki z Poxiliny pomiędzy
płytę a rączkę od środka. Kit zanim stwardnieje to dopasuje się do szczeliny i skutecznie blokuje
rączkę w określonej pozycji.
Jednak te metody to półśrodki. Trzeba po prostu ustawić boki szafy idealnie w pionie i po problemie :)
Nie jest też konieczne wykonywanie pełnych boków jeśli szafa cała mieści się we wnęce.
Wystarczą wtedy pasy po 10cm po bokach i taki sam pas pod dolny tor. Łatwiej można uzyskać pion i poziom dla
takich pasów. Pozostaje do wykonania wewnętrzna zabudowa szafy. Można wtedy zastosować inną np. tańszą płytę
z częściowym mocowaniem półek do ściany.

Offline harnas3007

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Marca 2015, 13:37:02 czas Polski »
Remont 2014 przeszedł w remont 2015.

Szafa ukończona, ale na razie nie mam jak zrobić zdjęć.

Powstają za to szafki do rozbudowanego mocno biurka. Biurko będzie połączone z szafkami nad nim. Dodatkowo na biurku powstanie szafka na drukarki. Za całą tą konstrukcją będzie jeszcze miejsca na drzwi przesuwne. Z racji na ograniczoną ilość miejsca w mieszkaniu powstaje to etapami. Zdjęcia się oczywiście powolutku będą się pojawiały.

Offline harnas3007

« Odpowiedź #22 dnia: 16 Kwietnia 2015, 10:55:09 czas Polski »
Powoli powstające szafki.

Biurko pewnie dopiero po weekendzie majowym.

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline harnas3007

« Odpowiedź #23 dnia: 19 Kwietnia 2015, 14:01:43 czas Polski »
Jak (czym) mogę w łatwy sposób sfazować krawędzie łat drewnianych? Mam do obrobienia około 20mb krawędzi. Niestety nie dysponuję jeszcze frezarką, więc najpewniej będzie to trzeba zrobić ręcznie. Jakieś swoje przemyślenia mam, ale najpierw proszę podzielcie się swoimi patentami.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Kwietnia 2015, 14:09:47 czas Polski »
Strugiem zrobisz to szybciej i tanio :)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #25 dnia: 19 Kwietnia 2015, 14:30:05 czas Polski »
Kółko z papierem ściernym na wiertarce. Jesli nie bedą widoczne to bedzie najszybsza opcja.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Kwietnia 2015, 14:49:33 czas Polski »
bedzie najszybsza opcja.

Jesteś w błędzie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Kwietnia 2015, 16:35:34 czas Polski »
Tylko strug.

Offline harnas3007

« Odpowiedź #28 dnia: 19 Kwietnia 2015, 17:56:54 czas Polski »
No to trzeba w końcu kupić strug :)

Ale teraz pojawia się pytanie. Czy takie sfazowanie zrobię strugiem normalnej wielkości, czy muszę jak Pan Jarek mieć takie "pchełki". Widziałem, że są strugi do fazowania krawędzi, ale to były tylko dla płyt G-K. Czy do drewna też idzie takie znaleźć?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Kwietnia 2015, 18:24:38 czas Polski »

bedzie najszybsza opcja.

Jesteś w błędzie.
Miałem na myśli najtańsze bie wiem czemu napisałem najszybsza. 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki