13 Czerwca 2026, 06:41:53 czas Polski

Autor Wątek: Cześć!  (Przeczytany 3391 razy)

Offline Jurand

Cześć!
« dnia: 13 Maja 2014, 19:53:53 czas Polski »
Cześć!
Mam na imię Piotr. Wiosen mam trzydzieści i kilka. Mieszkam pomiędzy Łodzią a Wrocławiem  ;)
Szukam ucieczki od roboty w korpo - tam nie dają się realizować więc mam kilka fajnych hobby. I pomysły "na swoje"...
Lubię prace w drewnie. Trochę narzędzi już mam, ale ciągle brakuje "warsztatu" - sprzęt targam między podwórkiem a pracownią w której param się elektroniką i zegarmistrzostwem. Trochę to nie miejsce na stolarkę. No i brakuje maszyn stacjonarnych, bez których ciężko coś poważniejszego zrobić...
Z dokonań w drewnie z ostatnich powiedzmy 5 lat - szopka na opał do kominka, wędzarnia, stół ogrodowy, huśtawa ogrodowa, wisząca półka pod TV z wbudowanym elektronicznym zegarem w stylu retro (lampy Nixie), wieszak na 24 butelki wina, stolik, półeczki, proste ramy do luster, obrazków, zabudowa wnęki obok drzwi (służy jako oświetlenie korytarza), oprawy drzwi wewnętrznych... Do tego spora ława, barek i szafka na sprzęt w kinie domowym, zabudowy w 2 garderobach, meble w pracowni (ale to już wszystko płyta). Byłoby więcej, tylko nie ma gdzie robić.
Rodzi się plan. Warsztat jak u Jarka - zaimponował mi, muszę przyznać!  :)  Zarówno zapleczem jak i podejściem do tematu. A że jak się za coś biorę na poważniej to staram się zgłębiać temat do "levelu expert" (tak mnie ostatnio ktoś podsumował) - postanowiłem się tu "zaciągnąć". Nie ma lepszej nauki jak poprzez wymianę doświadczeń.  ;D I kto wie - może wkrótce z tej przyjemnej pracy zacznę żyć...
Pozdrawiam!

Offline Pasjonata

• Full Member
  • Ocena +3/-0
  • Praca karmi umysły
  • View Gallery
Odp: Cześć!
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maja 2014, 20:02:42 czas Polski »
Witaj kolego na forum dłubaczy w drewnie :) widzę że masz bardzo ambitne plany oby tak dalej :)

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maja 2014, 20:09:49 czas Polski »
Jurand  :) bardzo ciekawie się przedstawiłeś, jeden z fajniejszych wpisów w tym dziale, jestem ciekaw jak wygląda wieszak na 24 butelki wina  ;)

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maja 2014, 20:24:25 czas Polski »
Witaj!
Też chętnie zobaczyłbym wieszak. Zegarmistrzostwo ? Brzmi poważnie :-) Napisz coś więcej.

Pozdrawiam
Przemo

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline hycel

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maja 2014, 20:37:59 czas Polski »
Witam.
   I ja pragnę cie przywitać . Mamy podobne ,,ciągoty" oprócz stolarstwa ,zegarmistrzostwo to moja
kolejna Pasja . Zbieram przedwojenne ,, Szwajcary ".  Ulubiona marka to ,,Girard Perreqaux "
Myślę ,ze jeżeli byśmy się kiedyś spotkali , to nocy było by mało . Może kiedy ?.

Pozdrawiam.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maja 2014, 20:54:10 czas Polski »
Ciekawie się przedstawiłeś, masz ciekawe hobby i ambitne plany. Witaj i powodzenia. :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2014, 21:08:34 czas Polski »
Witam :)  i mnie się podoba twój wpis, tak że myślę że + ci się należy, na dobry początek.Zdjęcia swoich prac możesz umieścić w galerii, z chęcią myślę że, wszyscy popatrzymy .Pozdrawiam ;)

Offline Jurand

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Maja 2014, 21:23:53 czas Polski »
Dzięki za powitanie  :)
Postaram się wrzucić co nieco do galerii. Co prawda wieszak na wino jak i półka pod TV z lampkami Nixie niedokończona (brak położonej lakierobejcy) ale już używane. ;) Przyjdzie czas i to dopieścić.
Tak, zegarmistrzostwo to jedno z moich hobby. W imię zasady "ja kudłaty-durnowaty reperuję stare graty". Jak siadam do tych precyzyjnych mechanizmów rozkładając je do najmniejszej śrubki to skutecznie duszę mętlik w głowie... Robię dla siebie, dla znajomych - pamiątkom rodzinnym przywracam blask i daję im drugie życie.
A drewno - taaaak... Wdzięczny materiał. Od zawsze lubię. A teraz zaczynam podchodzić do tematu poważniej. Szkoda życia na bycie trybikiem w korpo, kiedy dusza do wolności i tworzenia się rwie!

Offline MarcinW

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2014, 22:21:30 czas Polski »
Witaj Kolego na forum!
Pochwal się w galerii swoimi pracami. Kilka z nich brzmi bardzo ciekawie :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Maja 2014, 23:29:39 czas Polski »
Witam serdecznie! :)
Trzymam kciuki za realizację Twoich marzeń!

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Maja 2014, 08:10:08 czas Polski »
Ja również witam serdecznie  :)

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Maja 2014, 08:33:58 czas Polski »
Cytat: Jurand kolink=topic=1376.msg16341#msg16341 date=1400009033
Szkoda życia na bycie trybikiem w korpo, kiedy dusza do wolności i tworzenia się rwie!

Dużo w tym racji.

Offline Lechu

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Maja 2014, 09:18:32 czas Polski »
Cytat: Jurand kolink=topic=1376.msg16341#msg16341 date=1400009033
Szkoda życia na bycie trybikiem w korpo, kiedy dusza do wolności i tworzenia się rwie!

Dużo w tym racji.

hehe, dokładnie ten sam fragment chciałem zacytować i się podpisać "oboma rękoma" :)

Offline Jurand

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Maja 2014, 21:25:51 czas Polski »
 :)

No to trochę się pochwalę. Na początek ogród:
http://forum.domidrewno.pl/media/?sa=album;in=94

Offline Jurand

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Maja 2014, 22:02:23 czas Polski »
Dorzuciłem na szybko półkę i wieszak na wino  ;)

http://forum.domidrewno.pl/media/?sa=album;in=95