31 Maja 2026, 20:46:00 czas Polski

Autor Wątek: Moje maszyny warsztatowe Pantorouter, tokarko-szlifierka  (Przeczytany 1453 razy)

Offline Mcgyver

Moje maszyny warsztatowe Pantorouter, tokarko-szlifierka
« dnia: 21 Grudnia 2018, 20:04:57 czas Polski »
W zwiazku z brakiem miejsca i koniecznoscia reorganizacji mojego małego warsztatu jestem zmuszony sprzedac dwie własnorecznie wykonane maszyny.

1. Drewniany pantorouter pomysłu kolegi Matthias Wandel. W moim przypadku uchwyt przystosowany do frezarki krawedziowej BASS/Makita. Dodatkowo wykonałem modyfikacje stolika ktory w moim egzemplarzu jest ruchomy i mozna do ustawic pod dowolnym kątem w stosunku do frezu.

2. Tokarko-szlifierka tarczowa wraz z szafka wykonana według projektu Paoson z poniższego linku z pewnymi modyfikacjami:
&t=17s

W moim wykonaniu tokarka ma silnik schowany w szafce od spodu dzieki czemu całosc ma małą głębokosc i mozna ja bez problemu postawic obok sciany. Do regulacji obrotów wykorzystałem falownik wiec nie ma potrzeby przekładania pasów na koła o róznej srednicy. Silnik ma moc 750W, spokojnie wystarcza nawet do wiekszych projektów. Rozstaw kłów około 500mm. Z drugiej strony wału jest zamontowana tarcza do przyklejenia papieru sciernego o srednicy 250mm. Ruchomy stolik pozwala na prace pod roznymi katami.
Dodatkowo 3 szuflady do schowania roznych przyborów.

Nie mam pojecia ile to moze byc warte wiec prosiłbym o jakis propozycje od zainteresowanych osób.
Kontakt ze mna na PW email: lukasplis@interia.pl lub tel. 512 087 643