15 Maja 2026, 20:46:08 czas Polski

Autor Wątek: Witam forumowiczów  (Przeczytany 945 razy)

Offline MPK

Witam forumowiczów
« dnia: 22 Stycznia 2019, 14:45:24 czas Polski »
Dzień dobry,

Mam na imię Maciek. Hobbystycznie interesuję się już od wielu lat robieniem mebli z płyty, mam na koncie kilka całkiem udanych realizacji na własny domowy użytek. Niestety z powodu ograniczonego miejsca w mieszkaniu, nie dysponuję wypasionym warsztatem, wszelkie zakupy sprzętu stolarskiego muszę dobrze przemyśleć pod kątem maksymalnej użyteczności i jednocześnie możliwości przechowania tak, żeby domownicy się o to nie potykali.

Mam lekki odchył na punkcie precyzji - krawędzie muszą się dokładnie zrównywać, nic nie może się kosić itp, ponadto lubię konstruować meble tak, żeby miały zapas wytrzymałości i nawet po latach nic się nie rozłaziło. Wprawdzie robię tylko dla siebie i amatorsko, ale lubię używać dobrych narzędzi, wiele osób by pewnie powiedziało, że to grubo na wyrost. Ale liczne zmagania z badziewnymi narzędziami w przeszłości nauczyły mnie, że dobry sprzęt to inwestycja, która się zwraca w taki czy inny sposób - praca idzie szybciej, efekt jest ładniejszy, no i oczywiście jest lepsza precyzja.

W planach na najbliższe 2-3 lata mam wymianę mebli w prawie całym mieszkaniu, więc na pewno będę Was zamęczał pytaniami i prośbami o radę, a na miarę swojej amatorskiej wiedzy będę też sam pomagał innym.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Witam forumowiczów
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2019, 23:04:57 czas Polski »
Witam na forum w naszym gronie

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6