24 Kwietnia 2026, 20:18:32 czas Polski

Autor Wątek: Co produkować z drewna aby się dobrze sprzedawało  (Przeczytany 11480 razy)

Offline m_zar

Co produkować z drewna aby się dobrze sprzedawało
« dnia: 30 Stycznia 2019, 08:08:27 czas Polski »
Cześć wszystkim!

Pracowałem przez ostatnie kilka lat w UK. Były to prace związane z szeroko pojętymi konstrukcjami drewnianymi (więźby dachowe, konstrukcje drewniane pod ściany, stropy itd). Tam się tak po prostu buduje.

Zastanawiam się nad powrotem do Polski oraz nad uruchomieniem własnej stolarni oraz produkcji -no właśnie czego? Co waszym zdaniem opłaca się produkować z drewna. Mam około 0,5 ha ziemi przy ruchliwej trasie (krajowej) we wschodniej części kraju (działka o charakterze inwestycyjnym - więc tu jest duży profit na starcie), na której myślałem, aby wykonać jakąś halę (pod obróbkę drewna) + suszarnię drewna. Pytanie, w co wejść? Zbijanie skrzynek? Palety drewniane? Piaskownice? Altanki? Drewno z przeznaczeniem na tarasy? Zastanawiam się, aby wyspecjalizować się w określonej dziedzinie, aby produkcja mogła iść niejako taśmowo. Nad takim modelem się zastanawiam - pytanie czy to dobry pomysł?

Raczej coś więcej niż na lokalny rynek, który jest dosyć skromny. Więc pewnie musiałoby się to opierać na modelu wysyłkowym (np kurierskim) oraz samodzielnym składaniu wysłanych elementów przez klienta (jak miałoby to miejsce w przypadku np piaskownicy czy stelaży drewnianych łóżek).

Liczę na ciekawe sugestie i życzliwe odpowiedzi.

Offline matthew_105

Odp: Co produkować z drewna aby się dobrze sprzedawało
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2019, 18:21:33 czas Polski »
produkcja schodów bardzo opłacalne

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2019, 18:50:02 czas Polski »
schody moim zdaniem tak ,ale nie produkcja ,bo to indywidualne wymagania , a imitacji schodów w marketach pełno.
Opłaci sie jeśli kontakt będzie z projektantem ,czy deweloperem ( większe jednakowe  zamówienie ) lub stolarnią działającą w tym temacie.

życzę powodzenia .

Offline Arek15

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2019, 02:48:02 czas Polski »
Tasmowo to ciężko. Rozeznać się w temacie zakupu surowca... W LP na przetargach coraz trudniej o dobrą cenę. Podejrzewam że lokalni biznesmeni w jaka branże byś nie wszedł szybko zareaguja obniżka cen lub windowaniem cen surowca... W moim regionie  dęba  nie kupisz. Wszystko biorą na dech barlinieckie i schody. Jak masz swój las to przyjadą wytna sami posprzataja i płacą gotówką więc u cholpa też trudno. Szwagier też myślał że na tartaku zabije fortunę... Robi coś ale takie zamówienia które dużym się niechęć bo mało zarobku np podkłady pod krawężniki... Listeweczki chyba 1000x10x10 i wyobraź sobie 10 kubków zrobić.... Palety sprzedaż jak masz układ... Skupy pełne... A z nowych to najprędzej fito i epal...ale na to papiery musisz mieć a ponoć łatwo i tanio nie jest... Więźba na potęgę leci u nas... Ogólnie drewno to trudna branża. Rozgladnij się po rynku to zobaczysz.... Ja tak narzędzia chciałem sprzedawać jako przedstawiciel. Niektórym to na marzy 3 % i to kupować nie chcieli bo biorą od lat u jednego i nie zmienia dostawcy... Trzeba było się nagimnastykowac żeby coś zarobić. Ale może będziesz pierwszy co powie że na piątek będzie gotowe i faktycznie będzie... Terminowość u nas leży... Buduje dom i chu... Mnie strzela bo każdy miły do momentu kiedy wplacisz zaliczkę. Później jesteś nasz i czekaj..... I słuchasz żenujący h wytłumaczę... Mi montowali parapety wczoraj.... Masakra.... Jak gość podkuwal żeby wpuścić w ścianę to wygląda to tak jak gdyby to dynamitem wsadził... Parapet uwalony pianka bo mu się okleic nie chciało... I czekam nie jak obiecali 14 dni roboczych max tylko 1.5 miesiąca.....

Offline m_zar

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2019, 08:14:25 czas Polski »
No schody - myślałem też o tym.
Zastanawiam się jeszcze nad altankami, i generalnie mini konstrukcjami drewnianymi z przeznaczeniem do ogrodów, np piaskownice, może jakieś meble ogrodowe.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2019, 08:31:47 czas Polski »
Patrzysz to co robią inni i... robisz coś zupełnie innego :) Najlepsza moja metoda na pracę i życie. 
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Maciek61

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2019, 16:42:01 czas Polski »
Jak masz 0,5 ha przy ruchliwej trasie to może lepiej?  budę z kiełbasą i frytkami postaw. Może mini browar?.
A w drewnie?  to chyba płyta i meble a właściwie kuchnie, bo do salonu to ludziska w markecie kupują. A z drewna?  produkcja masowa?  każdy by chciał,  tylko komu to sprzedasz?  prawdopodobnie nikomu bezpośrednio. Tylko przez kogoś np że Ci podzleci a to już marża prawie zero i termin płatności daleki. Może po kilku latach wyrobisz sobie pozycje że będziesz bezpośrednio dostarczał. Przy produkcji licz kapitał obrotowy raczej w setkach tysięcy PLN.  (tak minimum kwartalne koszty).Tak że ten tego,  jeżeli już to usługi a i to bym się głęboko zastanowił. Nie traktuj że chce Cie zniechęcić,  tylko uczylam Cie na pewne sprawy

Ps
Może lepiej wynająć te 0,5 ha jak jest atrakcyjnie położone,  a samemu pójść na etat lub prowadzić działalność usługowa.  Musisz sobie przeliczyć.  Chcem Ci napisać że widzimy tych którym się powiodło odnieśli sukces w biznesie tych co się utopili zbankrutowali nie widać. Tak że przelicz sobie wszystko i przemysl kilka razy
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2019, 17:00:45 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline inforobert

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2019, 08:38:26 czas Polski »
Do produkcji trzeba mieć górę pieniędzy i markety budowlane lub sieci meblowe, chętne do zakupu tych produktów.

Lepiej zrób tak:
Stolarnia w Polsce która będzie robić meble kuchenne.
Meble sprzedajesz za zachodnią granicą.
Potrzebna ci jest do tego osoba za granicą która będzie zdobywać klientów.
Lokal za granicą z ekspozycją.

Zysk jest kilkukrotnie większy niż w Polsce.

Na targach 4DD w Katowicach było pełno takich kontrahentów który sprzedają swoje produkty za granicę.