26 Kwietnia 2026, 06:34:36 czas Polski

Autor Wątek: CMT - uszkodzony frez?  (Przeczytany 1979 razy)

Offline tytus_bomba

CMT - uszkodzony frez?
« dnia: 19 Lutego 2019, 23:01:19 czas Polski »
Cześć,

W ostatni weekend zakupiłem (mimo, że nie planowałem) frez, którego chciałem używać do... planowania plastra wiśni pod mały stolik kawowy. Frez nr CMT 911.250.11. Sklep stacjonarny więc cena też wyższa ale szukałem czegoś takiego od dawna. Bardzo ostry, jak się przekonałem wyciągając go z pudełka - potem tylko w rękawicach.

Po wstępnym splanowaniu swojego plastra (a robiłem to pierwszy raz w życiu - super sprawa!) podczas czyszczenia frezu i frezarki zauważyłem takie oto wyszczerbienia w ostrzu - zdjęcia. Frez nie upadł ani o nic innego niż drewno nie zahaczył. Czy to jest normalne? Co zrobiłem źle? Jestem gotów przyjąć porady i/lub krytykę, ponieważ sam nie mogę do tego dojść.

Rozpatruję trzy opcje: a. Jestem deklem, nie umiem używać frezów i frezarki; b. tak ma być; c. frez miał wadę, mogę go reklamować.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie, porady, sugestie. Zbierałem po 3mm materiału max, po kilka przejść na każdą stronę, więc nie sądzę, żebym go specjalnie katował...

Dzięki.

Offline zarekl

Odp: CMT - uszkodzony frez?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2019, 19:03:19 czas Polski »
Jeśli drewno miało surową  nieobrabianą wcześniej powierzchnię to mogło się zdarzyć, że ukrył się tam kamyczek.

Offline tytus_bomba

Odp: CMT - uszkodzony frez?
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2019, 20:48:51 czas Polski »
Jeśli drewno miało surową  nieobrabianą wcześniej powierzchnię to mogło się zdarzyć, że ukrył się tam kamyczek.

Raczej starałem się sprawdzić i oczyścić powierzchnię przed działaniem... Ale być może, że coś takiego miało miejsce. Dzięki.