26 Kwietnia 2026, 14:22:42 czas Polski

Autor Wątek: Mobilna szafka pod Pilarkę Festool TS 75 w zestawie CMS  (Przeczytany 1823 razy)

Offline LBER

Mobilna szafka pod Pilarkę Festool TS 75 w zestawie CMS
« dnia: 03 Marca 2019, 15:33:17 czas Polski »
Cześć

Niedawno dokupiłem sobie no mojej TS 75 używany kompletny zestaw cms. Jednak ku mojemu rozczarowaniu oryginalne nóżki podstawy pilarki okazały niestabilne. Pilarka bujała się na boki przy nawet małym popchnięciu. Dodatkowo pilarkę muszę przestawiać w garażu i dźwiganie jej było uciążliwe. Dlatego zrobiłem do niej szafkę która rozwiązała te problemy. Jest mobilna, pojemna bo ma 4 duże szuflady i dodatkowo ma wysuwane stopki dzięki którym mogę ustabilizować pilarkę w dowolnym miejscu i spokojnie ciąć.
Materiały:
- surowy MDF 19mm
- szuflady na prowadnicach kulkowych GTV
- 4 zestawy jezdne
- 4 stopki ze śruby M16
- malowanie w bojowych barwach Festool

Wykonanie szafki uwieczniłem na filmie który jest w dwóch częściach

Część 1

Część 2

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Mobilna szafka pod Pilarkę Festool TS 75 w zestawie CMS
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2019, 16:05:21 czas Polski »
To lubię - pojawił się problem, znalazło się dobre rozwiązanie do tego estetyczne wykonanie. Gratulacje :)
Jeżeli często przemieszczasz pilarkę, to zastosuj jakiś mechanizm szybkiego podnoszenia pilarki na kółka i opuszczania na nóżki do pracy - kilka rozwiązań znajdziesz w internecie. Jeżeli doładujesz szuflady, to kółka mogą okazać się za małe i przetaczanie po warsztacie będzie wymagało wysiłku.
 Swoją drogą masz spory warsztat.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2019, 16:07:21 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline LBER

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marca 2019, 16:15:54 czas Polski »
Hmm myślałem żeby dopracować jakoś te stopki, opracować jakiś sposób żęby szybko je wysuwać i blokować te nakrętki kontrujące, ale teraz podsunąłeś mi dobry pomysł. Stopki zostawić w spokoju tylko dorobić mechanizm upuszczania/podnoszenia tych kółek :)
To bardziej garaż niż warsztat, pomieszczenie ma 4x8m ale musi w nim stać auto. Także maszyny muszę mieć mobilne żeby je przestawiać i wprowadzić auto.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marca 2019, 16:23:24 czas Polski »
Ja też mam warsztat w garażu tylko garaż mam mniejszy. Wszystkie maszyny i stół mam na kółkach.

Offline tomek.wrz

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2019, 08:49:00 czas Polski »
A czy zamiast podnoszenia i opuszczania kółek nie byłoby łatwiej zrobić jakiś hamulec/blokadę do nich?

Wysłane z mojego LLD-L31 przy użyciu Tapatalka