Ideałem byłoby kupienie czegoś na kształt Makity mlt100 - wiem, wiem idealna nie jest, ale mimo wszystko to kawał dobrej maszynki.
Niestety brak kasy. A poniżej 1500zł to nawet nie ma co się rozglądać, w chińczykach próżno szukać dokładności a i tak trzebaby wydać nie mało.
Postanowiłem więc zmajstrować coś SAM.
Założenia są następujące:
- Wykorzystam piłę Maccallister - do samej piły nie mam zastrzeżeń. Z dobrą tarczą CMT daje radę, ciąłem nią dębinę 40mm i nie było problemu, rozcinałem jesion na cieńsze deski na pełną wysokość - 60mm i też było ok. Piłę kupiłem urzywaną, rozbierałem przekładnię by profilaktycznie wymienić łożyska, dlatego wiem, że tu wszystko jest solidnie wykonane.
- Piła ma być nieduża i mobilna - mam mały warsztat, możliwe że będę chciał ją przenosić.
- Wzorem do wykonania ma być Makita MLT100 i inne maszynki podobnej klasy
- mechanizm wysuwu i pochylania tarczy podobny do tego w makicie MLT 100, dobrze widać go na stronie Johna Heisz'a:
http://woodgears.ca/reader/homemade_tablesaw.html- Piła zostanie ogołocona ze wszystkich zbędnych dodatków, zostanie tylko silnik i płaska część osłony tarczy od strony silnika, która posłuży mi do zamocowania piły do mechanizmu windy,
Widna będzie oparta o dwa wałki / prowadnice CNC. Całość będzie podnoszona w stronę blatu poprzez mechanizm podobny do podnośnika samochodowego.
Pochylanie podobnie jak we wspomnianej makicie.
- Do tego wózek, podobny do tego u Johna Heisz'a - zastanawiam się tylko czy zamiast prowadnic do szuflad nie zastosować prowadnic / wałków i łożysk liniowych od CNC
- blat rozkładany z boku tak jak w Makicie - na wałkach od CNC
- przykladnica równoległa metalowa - może jakiś solidny profil ALU, przykładnica będzie poruszała się też na wałku CNC.
- blat utwardzony - jeszcze nie wiem jak, do wyboru mam kilka opcji - lakier, cienka blacha lub tekstolit naklejone na sklejkę
- piła ma być mobilna, będzie więc posadowiona na zdejmowanych nogach z kółkami.
To tyle, czekam na wasze uwagi / propozycje. Tymczasem zabieram się za projektowanie mechanizmu regulacji piły w Sketchupie