26 Kwietnia 2026, 17:50:07 czas Polski

Autor Wątek: Huśtawka ogrodowa - proszę o pomoc  (Przeczytany 10414 razy)

Offline przemek_83

Huśtawka ogrodowa - proszę o pomoc
« dnia: 24 Kwietnia 2019, 21:40:49 czas Polski »
Witam, stoję przed zadaniem wykonania huśtawki ogrodowej dla dzieci. Na początku będzie musiała utrzymać bocianie gniazdo i huśtawkę dla malucha, a w przyszłości jakąś tradycyjną ławkę. Huśtawkę chciałbym aby tworzyła prostokątną konstrukcję na której z jednej strony mógłby być drążek, a z drugiej jakaś siatka wspinaczkowa. Wykonałem na szybko rysunek o co mi mniej więcej chodzi (huśtawki byłyby wieszane na środkowej belce:

Całość wykonana by była z kantówek o przekroju 10x10 cm. Górne belki miałyby długość 300 cm, natomiast pionowe 220 cm. Głębokość całej konstrukcji to 150 cm. Kantówki łączone by były na kołki 12 po 4 na każde łączenie i dodatkowo w środek wkręt ciesielski. Wszystkie nogi umieszczone by były na kotwach wbijanych w ziemię o długości 75 cm.

Nie mam doświadczenia z takimi konstrukcjami i dlatego mam kilka pytań:

Czy według Was ma to szansę być dość stabilne jak na huśtawkę? czy nie będzie za bardzo latało?

Czy kantówki ogrodowe 10x10x300 zakupione w markecie budowlanym wystarczą na taką konstrukcję (mogę mieć od ręki)? Czy lepiej wysilić się trochę i spróbować zorganizować drewno KVH?

Co ewentualnie byście zmienili / poprawili w projekcie?

Ogólnie czy ma to w ogóle jakiś sens?

Z góry dziękuje za zainteresowanie i wszystkie porady,

Pozdrawiam

Klo

• Gość
Odp: Huśtawka ogrodowa - proszę o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwietnia 2019, 10:22:29 czas Polski »
Przejdź się na najbliższy plac zabaw i zobacz, jak konstruowane są huśtawki.
Boki idą w trójkąt, ewentualnie w trapez. Jak zrobisz takie cudo jak na rysunku, to mam obawy jeśli chodzi o stabilność.

Załóżmy czysto teoretycznie, że taka forma jest właściwa, to wyobraź sobie, w jakim kierunku działają siły przy huśtaniu.
Tam, gdzie przy są największe nie dałeś zastrzałów (boki). Dobre bujnięcie i huśtawka składa się jak domek z kart.

Myślę, że taniej i pewniej będzie zrobić huśtawkę z metalu. Kawałek rury wygiętej w V (ewentualnie zespawane w V), dospawana poprzeczka i zastrzały - koniec. :)
Zero niepewności, że się poluzuje i rozchwieje, brak problemów z konserwacją.
A jak dziecko wyrośnie, można odsprzedać lub sprzedać na złom. Parę groszy wróci do portfela. :)

Offline sziszinio

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwca 2019, 13:40:42 czas Polski »
Może coś takiego ,
Powiedz mi na jakim programie projektujesz zeby uzyskac efekt jak na tym zdj

Offline przemek_83

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Czerwca 2019, 23:44:03 czas Polski »
Dzięki za podpowiedź, ostatecznie zrobiłem coś takiego:

Co do programu to robiłem to w programie Pro100 wersji demo.
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2019, 23:52:30 czas Polski wysłana przez przemek_83 »

Klo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwca 2019, 14:32:42 czas Polski »
Ładnie.
I nawet jest gdzie tel. położyć. ;)

Offline Mateusz.Gratys

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwca 2019, 18:31:01 czas Polski »
Piękna huśtawka, pozdrawiam :)

Offline Jackovsky

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Hobbysta z zapałem!
  • View Gallery
    • Maszyny do drewna - sklep JP Tech
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwca 2019, 13:55:56 czas Polski »
Miejsce na telefon ważniejsze niż sama huśtawka  ;D ;D
Rękami do gwiazd

Offline Bartekm888

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Września 2019, 19:29:20 czas Polski »
Witam czy hustawka z okraglych bali nogi 4 sztuki 15 cm grubosc z sosny a gora z klody modrzew zaczyna sie od 18 cm a konczy na 22 cm o dlugosci 520cm. Miedzy jednymi nogami a drugimi bedzie 380cm i wystawc bedzie 1metr a mala hustawke co o tym sadzicie ile takie okragly bal z modrzewia musi schnac aczywiscie jest juz bez kory i lezy w cieniu z 3 miesiace