30 Maja 2026, 07:36:49 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka pod stolik - M3600  (Przeczytany 3355 razy)

Offline aleball

Frezarka pod stolik - M3600
« dnia: 26 Kwietnia 2020, 15:52:04 czas Polski »
Witam
Mój mały warsztat jest czysto amatorski i służy wyłącznie miłemu spędzaniu czasu. Czasem z tego miło spędzonego czasu pozostaje jakaś szafka, stolik, biblioteka, czy garderoba  ;)
Od kilku lat mam Makitę RT0700CX2 i jestem z niej bardzo zadowolony. Niestety coraz bardziej brakuje mi stolika do frezarki. I tu pierwszy dylemat - pakować pod niego moją Makitę, czy kupić coś innego? Małe chińskie rączki proponują do niej coś takiego - https://pl.aliexpress.com/item/32890052395.html?spm=a2g0o.cart.0.0.21b33c00qCX8k9&mp=1 - wygląda fajnie ale na stałe unieruchamia jedną z podstawek, no i cała obsługa z dołu.
Pomyślałem więc o kupnie 2, trochę większej frezarki - zawsze mniej przekładania, frezy 12 i może uda się taką, żeby z góry dała się obsługiwać. Po przekopaniu całego forum (no prawie) idealny wydaje się  Triton, ale zależnie od wersji to jednak 1200-1500 zł. Dużo to i mało, ale nie miałbym nic przeciwko, aby dało się taniej.
Pomyślałem więc o Makicie M3600. Z tego co czytam to ma całkiem dobre opinie, a jak się doda, że kosztuje 525zł to już warto ją rozważyć.
Niestety nie mam możliwości jej obejrzeć, a brakuje mi informacji na jaj temat.
Czy mogę prosić o podzielenie się waszymi doświadczeniami? Ktoś ma ją zamontowaną pod stolikiem? Jak się sprawdza? Czy da się ją obsługiwać z góry, czy nie, a jeśli tak to jak to zrobić? Jaki jest rozstaw śrub w podstawce - może uda się dokupić do niej taką płytę jak ta którą podałem wyżej?
Wiem, że kwestię soft startu można załatwić tak - https://allegro.pl/oferta/miekki-start-wolny-rozruch-lagodny-soft-rezystor-5617380363 Może da się też coś łatwo zrobić z regulacją obrotów?
A może w podobnej cenie warto pomyśleć o czymś innym?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Frezarka pod stolik - M3600
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwietnia 2020, 09:56:21 czas Polski »
Jeżeli stolarstwem zajmujesz się hobbystycznie, majsterkujesz, to rozważ wykonanie stolika z wykorzystaniem dodatkowej frezarki. Moim zdaniem wystarczy frezarka krawędziowa o korpusie walcowym np BOSCH, czy Makita, ważne aby miała tuleje na frezy o trzonkach 6 i 8 mm i mocy 600, 700 W lub droższa DeWalt o mocy 900 W. Możesz samemu wykonać podnośnik np wg konstrukcji Mathiasa Wandela. Jeżeli masz mało miejsca, to możesz wykonać blat z frezarką przy ścianie lub nakładany na prowadnice pilarki stołowej. Ja takie rozwiązanie stosuję i wystarczy.
Jeżeli frezarka nie ma regulacji obrotów, możesz wykorzystać moduł regulatora AVG za 48 zł ( https://sklep.avt.pl/avt1007.html ) - zdjęcia.
Jeżeli chcesz zrobić coś większego - obejrzyj szafkę Mcgyvera.

Offline aleball

Odp: Frezarka pod stolik - M3600
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwietnia 2020, 20:26:21 czas Polski »
Witam
Dziękuję za odpowiedź. Filmy Mathiasa Wandela bardzo lubię i już sporo od niego podpatrzyłem. Bardzo lubię samodzielnie tworzyć różne warsztatowe wynalazki - żeby jeszcze precyzja była taka jak u Mathiasa (o pomysłach nie wspomnę), ale cóż może z czasem.
Stolik, nazwijmy go wielofunkcyjny zrobiłem (a właściwie zacząłem robić) według pomysłu Paoson WoodWorking -
Zrobiłem całą kabinę i pilarkę, potem brak czasu przerwał na trochę prace. Teraz z okazji siedzenia w domu podjąłem temat ponownie. T-tracki już zamówione i czekam na przesyłkę. Pora więc na część z frezarką. System mocowania i podnoszenia frezarki z tego pomysłu też jest fajny i dość prosty w wykonaniu i pierwotnie miałem taki robić. Tylko tu pojawił się właśnie dylemat, związany z przekładaniem frezarki, bo czasem potrzebna jest "z ręki", a nie pod stolikiem. Można tak jak piszesz kupić krawędziówkę, no ale już jedną mam, dlatego pomyślałem o czymś z większą mocą i taką żeby już i frezy 12 wchodziły. Stąd pomysł z M3600 i moje pytania dotyczące możliwości jej zamontowania pod stołem. Oczywiście można do niej dorobić jakąś windę samodzielnie, ale fajnie byłoby dobrać frezarkę tak aby ułatwiała to dostosowanie a nie przeszkadzała na każdym kroku. A jeśli jeszcze da się do niej dobrać na alliexpresie fajną płytę aluminiową to czemu nie. Tyle że takich informacji nigdzie nie ma, np. ze świecą szukać jaki jest rozstaw śrub w płycie dolnej? albo czy po zdjęciu płyty dolnej jest otwór przez który da się wkręcić śrubę i zrobić podnoszenie frezarki od góry? Takie rzeczy wiedzą tylko Ci co ją mają i już się tak bawili ;)