20 Maja 2026, 13:00:19 czas Polski

Autor Wątek: Łóżeczko dla córki  (Przeczytany 5498 razy)

Offline Przemek

Łóżeczko dla córki
« dnia: 15 Lipca 2014, 23:04:46 czas Polski »
Dobry wieczór,
Potrzebujemy dla naszej najmłodszej córki łóżeczka, no prawie łóżka, planuję je w rozmiarze standardowego materaca 160x70cm.
Na chwilę obecną mam projekcik do oceny i ewentualnie sugestii, dzisiaj pociąłem wstępnie materiał - pozostałe z budowy krokwie :)
Projekt prawdopodobnie będzie długotrwały, ponieważ nie dysponuję żadną strugarką i będę musiał wszystko strugać ręcznie do tego pracuję 6 dni w tygodniu więc czas na zabawę z drewnem też jest mocno ograniczony.
Pozdrawiam
Przemek
Pozdrowienia
Przemek

mily68

• Gość
Odp: Łóżeczko dla córki
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipca 2014, 23:30:27 czas Polski »
Podaj może jeszcze jakie planujesz przekroje kantówek na to łóżko.
Wydaje mi się, że ta boczna barierka kończąca się w 2/3 może się z czasem rozchybotać...
Na pewno 160x70? Standard to 140x70 choć to oczywiście najmniej istotne...
Deskę z drugiego, dłuższego boku dałbym jak najniżej - najlepiej żeby nie wystawała ponad materac ew. na zasadzie sztormdeski jak w kojach okrętowych - czyli w tym wypadku bez szpary między deską a górną powierzchnią materaca.
Wezgłowie wypełnione nie szczebelkami ale płyciną (ale to też mało istotne - rób jak się Wam podoba).
Może pod łóżkiem szuflada na pościel czy co tam chcecie? (tam się zawsze zbiera dużo kurzu no i marnuje się miejsce a tak to i czyściej pod wyrkiem i zawsze można coś schować...)
To tyle tak na szybko...
pracuję 6 dni w tygodniu więc czas na zabawę z drewnem też jest mocno ograniczony
Hehe - to masz tak jak ja od września do lipca...

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipca 2014, 23:32:21 czas Polski »
Fajnie to wygląda, mnie się podoba, czy węzgłowie jest tam gdzie jest to wycięcie bo jeśli tak to córka jak trochę podrośnie będzie wchodziła po poduszce. Sugerował bym aby bok łóżka był otwierany i umożliwiał wygodne wejście pociechy :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipca 2014, 23:39:43 czas Polski »
No zapowiada się ciekawie! Będę z zainteresowaniem śledził Twoje postępy.
Miły68 ma racę co do płyciny w wezgłowiu - jeśli zostawisz szczeble to będzie upierdliwe w czyszczeniu z kurzu, a przy płycinie po prostu przeciągniesz szmatką. Podobnie z pomysłem szuflady pod spodem - strasznie przydatna i pożądana rzecz.
Natomiast uważam, ze deska na dłuższym boku jest OK. Nie wiem jak ruchliwe jest Twoje dziecko, ale mój synek to jest straszny wiercipięta nawet we śnie i musi być dobrze zabezpieczony bo wypadnie.
Pamiętaj również by całość wykończyć lakierem/farbą apropowaną dla dzieci. Myślę że Miły68 może Ci w tym pomóc :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipca 2014, 07:59:06 czas Polski »

Łóżeczko  dwuczęściowe     
Można by się pokusić o  zaprojektowanie tak szuflad   ( niska komoda  ) pod łóżeczkiem  by kładąc  materac powstał  tapczanik .Dziecko wyrasta   ,  to ściągamy górę  łóżeczka niemowlaka i mebel służy  dalej. :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipca 2014, 09:53:18 czas Polski »
Kiedyś mój internetowy znajomy przesłał mi zdjęcie podobnego łóżeczka jakie zrobił z desek jesionowych dla swojego synka.
Autor zdjęcia i projektu: Sz. M

Offline Przemek

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2014, 09:56:54 czas Polski »
Dzień dobry,
Dziękuję za komentarze, do budowy łóżeczka planuję przekroje dla głównych elementów 80x40 dla szczebli, stelażu pod materac 50x20 nie wiem czy nie idę w zbyt pancerne wymiary.
Jeśli chodzi o szuflady to nie będzie potrzebna bo pod łóżkiem będą składowane pudła z zabawkami. Córka już wyrasta z dziecinnego łóżeczka i chcemy ją przestawić na spanie w jej pokoju dlatego zaistniała potrzeba nowego łóżka.
Co do płyty w wezgłowiu to wolę jednak bardziej podobają mi się szczeble.
Jak będą już jakieś widoczne postępy systematycznie będę umieszczał fotki.

Piękne to łóżeczko ze zdjęcia, super materiał ten jesion moje belki są gorszej jakości, to materiał budowlany raczej ale może uda się wybrać, wczoraj pociąłem łącznie około 15mb krokwi 16x7cm
Pozdrawiam
Przemek
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2014, 10:01:43 czas Polski wysłana przez Przemek »
Pozdrowienia
Przemek

Offline Przemek

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipca 2014, 22:02:13 czas Polski »
Dzisiaj zrewidowałem projekt i zmieniłem przekroje na 80x30, dla sprawdzenia wytrzymałości połączenia oraz dla przetestowania wycinania pilarką połączeń czopowych wykonałem testowo czop grubości 1cm i długości 3 i jestem bardzo zadowolony z efektów :)
Pozdrowienia
Przemek

Offline robson

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2014, 22:44:18 czas Polski »
Przemek , grunt to odpowiednio dobrane proporcje   :)

Offline Przemek

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lipca 2014, 10:25:23 czas Polski »
Czy proporcje będą prawidłowe to wyjdzie w trakcie budowy,  nie mam jeszcze zbyt wiele doświadczenia więc ciężko mi tak z góry zakładać jak co wyjdzie. To będzie moja pierwsza realizacja do domu - no prawie kiedyś zrobiłem 2 krzesełka i składany stolik do poprzedniej ciasnej kuchenki...
Pozdrowienia
Przemek

Offline Przemek

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lipca 2014, 22:30:35 czas Polski »
Dzisiaj po pracy udało mi się trochę popracować nad łóżkiem, poodcinałem większość elementów na długość i przygotowałem część połączeń. Udało mi się wstępnie zmontować jedno wezgłowie. Dalszy ciąg w poniedziałek jak się uda :)
Pozdrowienia
Przemek

Offline robson

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lipca 2014, 22:56:15 czas Polski »
Witaj Przemek  :)  reasumując to wezgłowia masz wszystkie  :)  obejrzałem twoje zdjęcia i mam takie pytania dlaczego pionowe elementy (nogi) są krótsze  , i drugie pytanie  jaki kolorek chcesz nałożyć na łóżeczko

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lipca 2014, 23:04:22 czas Polski »
dlaczego pionowe elementy (nogi) są krótsze

He  ...he...są  dobre :)

Offline Przemek

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lipca 2014, 23:15:51 czas Polski »
Mam jedno wezgłowie, to sa zdjęcia kolejnych etapów. Nogi będą jeszcze zaokrąglone jak w projekcie, górna belka docięta po łuku. kolor jeszcze nie ustalony :)

Sent from my Nokia_X using Forum Fiend v1.2.3.
Pozdrowienia
Przemek

Offline robson

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lipca 2014, 23:27:56 czas Polski »
Aha spojrzałem na zdjęcie Amigorga   :)  z tym kolorem chodziło mi czy będzie widać rysunek drewna  czy pokryjesz farbą .(masz trochę sinicy)
Według mnie szprosy powinny być  trochę cieńsze nadało by to pewnej lekkości .