Skorzystam z okazji przy pierwszym poście i przywitam się ze wszystkimi.
Cześć.

Do rzeczy, od jakiegoś czasu bawię się trochę w rzeźbę/snycerkę. Zamarzyło mi się rzeźbione lustro w dużym formacie, niestety nie mam żadnej wiedzy stolarskiej itd.. I tutaj kilka pytań w związku z realizacją.
1. Wybranie i przeniesienie wzoru. Oglądałem mnóstwo luster w internetach, jednak moje marne umiejętności graficzne nie pozwalają na narysowanie ornamentów samemu. Znacie stronę ze wzorami ornamentów/zdobień/ całych luster? Lustra z google grafika nie nadają się ze względu na słabą jakość zdjęć i niską rozdzielczość, więc prawdopodobnie czeka mnie sztukowanie zdobień z mniejszych obrazków.... Rozmiar lustra to około 170/130 cm.
2. Sposób łączenia desek. Przekopuję się przez masę tematów tu na forum, jednak tutaj sytuacja będzie trochę inna, bo będzie ciężkie i zdobione, więc nie wiem czy mogę po prostu je połączyć na kołki, czy nie odkryją się podczas rzeźbienia (chyba żeby zaplanować wzór, który będzie dosyć ubogi na łączeniach i da miejsce na nawiercenie miejsca). Bo klej to raczej za słaby będzie na łączenie desek ponad 3cm grubości... Czytam tu na forum o łączeniu ,,na zakładkę'' desek, jednak nie wiem czy to się sprawdzi przy takiej ciężkości i rozmairze, a raczej który sposób byłby najlepszy.
3. Znacie może strony/fora o tematyce rzeźbiarskiej/snycerskiej z aktywną ekipą, gdzie można się doedukowywać z doświadczonymi użytkownikami?
Pozdrawiam i zdrówka życzę. Zdaję sobie sprawę, że to ryzykowana akcja i na długie lata, ale gdzie mi się śpieszy?