31 Maja 2026, 16:20:27 czas Polski

Autor Wątek: Lustro rzeźbione  (Przeczytany 1672 razy)

Offline Hakun

Lustro rzeźbione
« dnia: 23 Maja 2020, 18:41:16 czas Polski »
Skorzystam z okazji przy pierwszym poście i przywitam się ze wszystkimi.
Cześć. :)

Do rzeczy, od jakiegoś czasu bawię się trochę w rzeźbę/snycerkę. Zamarzyło mi się rzeźbione lustro w dużym formacie, niestety nie mam żadnej wiedzy stolarskiej itd.. I tutaj kilka pytań w związku z realizacją.

1. Wybranie i przeniesienie wzoru. Oglądałem mnóstwo luster w internetach, jednak moje marne umiejętności graficzne nie pozwalają na narysowanie ornamentów samemu. Znacie stronę ze wzorami ornamentów/zdobień/ całych luster? Lustra z google grafika nie nadają się ze względu na słabą jakość zdjęć i niską rozdzielczość, więc prawdopodobnie czeka mnie sztukowanie zdobień z mniejszych obrazków.... Rozmiar lustra to około 170/130 cm.

2. Sposób łączenia desek. Przekopuję się przez masę tematów tu na forum, jednak tutaj sytuacja będzie trochę inna, bo będzie ciężkie i zdobione, więc nie wiem czy mogę po prostu je połączyć na kołki, czy nie odkryją się podczas rzeźbienia (chyba żeby zaplanować wzór, który będzie dosyć ubogi na łączeniach i da miejsce na nawiercenie miejsca). Bo klej to raczej za słaby będzie na łączenie desek ponad 3cm grubości... Czytam tu na forum o łączeniu ,,na zakładkę'' desek, jednak nie wiem czy to się sprawdzi przy takiej ciężkości i rozmairze, a raczej który sposób byłby najlepszy.

3. Znacie może strony/fora o tematyce rzeźbiarskiej/snycerskiej z aktywną ekipą, gdzie można się doedukowywać z doświadczonymi użytkownikami?

Pozdrawiam i zdrówka życzę. Zdaję sobie sprawę, że to ryzykowana akcja i na długie lata, ale gdzie mi się śpieszy? :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Lustro rzeźbione
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2020, 23:19:44 czas Polski »
Poznajemy się w dziale Przedstaw Się.
Poszukaj kanału Szczepana Rachwała.
Szczepansnycerz.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maja 2020, 08:40:28 czas Polski »
Po przedstawieniu w dziale "Przedstaw się" możesz skorzystać z linku do mojego wątku, w którym wykonuję ramy do luster łazienkowych: https://forum.domidrewno.pl/index.php?topic=8402.msg150126#msg150126
Jest tam sposób jaki stosuję na wykonanie mocnych naroży ramy.
Ponadto zawieszenia ram wykonuję nie na górnej listwie, tylko na bocznych.

Sposób przenoszenia rysunków na drewno pokazał Jarek O. w filmie na domidrewno.pl - poszukaj filmu, albo go zapytaj.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2020, 08:44:24 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Hakun

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2020, 21:46:19 czas Polski »
Poznajemy się w dziale Przedstaw Się.
Poszukaj kanału Szczepana Rachwała.
Szczepansnycerz.
Dziękuję za odpowiedzi. Pisałem z zapytaniem do Szczepana, odpisał, że nie udziela konsultacji.
Po przedstawieniu w dziale "Przedstaw się" możesz skorzystać z linku do mojego wątku, w którym wykonuję ramy do luster łazienkowych: https://forum.domidrewno.pl/index.php?topic=8402.msg150126#msg150126
Jest tam sposób jaki stosuję na wykonanie mocnych naroży ramy.
Ponadto zawieszenia ram wykonuję nie na górnej listwie, tylko na bocznych.

Sposób przenoszenia rysunków na drewno pokazał Jarek O. w filmie na domidrewno.pl - poszukaj filmu, albo go zapytaj.
Ze sposobem przenoszenia rysunków już się zapoznawałem, problemem jest brak obiektu do przeniesienia, brak wzorów które mógłby przenieść ktoś, kto nie potrafi patrząc przerysować z obrazka o złej rozdzielczości.
Moje deski łączą się pod kątem prostym, nie skośnie, więc trochę inaczej to musi wyglądać. Poza tym Pana deską mają szerokość 6 cm jeśli dobrze odczytuję zapis, moje - ok 28....
 Pozdrawiam.

Offline Maeriss

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwca 2020, 13:35:57 czas Polski »
Jak dla mnie nie masz wyjścia jak tylko wydrukować to co masz z internetu i przerysować projekt np. na papier śniadaniowy. Wiem, że może być trudno z kiepską rozdzielczością, ale rysujesz wspomagając się patrzeniem na oryginalny obrazek.  Rozumiem, że może nie masz jakiegoś super talentu jako rysownik, ale powinieneś dać radę. Poza tym pamiętaj, że rzeźbiąc będziesz musiał sobie na nowo dorysowywać nieco elementy. Nie wybieraj bardzo trudnego projektu na początek.