To ja, korzystając z zaproszenia Amigorga do prezentowania własnych dokonań, pozwolę sobie zaprezentować moje dodatkowe sanki do pilarki stołowej. W mojej wersji posłużą one do docinania wąskich elementów jak i wycinania rowków w deskach przymocowanych pionowo.
Przyrząd ma wymiary zewnętrzne 450mm szerokości i 340mm długości. Ścianka oporowa ma wysokość 144mm w środkowej sekcji (do mocowania pionowych elementów zaciskami) i 80mm po bokach (do wygodnego trzymania rękoma). Pole robocze ma długość 220mm, czyli nie tylko cienkie, ale całkiem spore deski można docinać. Lub złożyć kilka mniejszych

. Rozstaw prowadnic oczywiście dopasowany pod mojego Boscha GTS 10XC. Wymiary zewnętrzne dopasowane do szuflady w szafce pod pilarkę opisanej tutaj:
http://forum.domidrewno.pl/meble-warsztatowe/mobilna-szafka-pod-pilarke-stolowa/Podstawa to sklejka 18mm, ścianki pionowe to sklejka 20mm, prowadnice to sosna. Elementy składowe zostały połączone na wkręty. Całość jest obecnie zaimpregnowana i góra będzie wykończona lakierem bezbarwnym. Za radą amigorga ze względu na tarcie nie będę lakierował dołu.
Doświadczenie nauczyło mnie, że mierzy się 2 razy, a tnie raz. Jednak w tym przypadku mierzyłem chyba z 4 razy

gdyż każdy błąd popełniony przy przyrządzie byłby powielany w każdym elemencie, do którego ten przyrząd zostanie wykorzystany. Także dzisiaj pół dnia spędziłem na dokładnym mierzeniu, ustawianiu i montowaniu całości.
Po zmontowaniu całości, założyłem na pilarkę i wykonałem rowek serią kilku cięć coraz bardziej wysuwając piłę ponad tarczę. Żeby zapobiec niepotrzebnym wyrwaniom, użyłem kawałków odpadu na wyjściu piły. Bosch GTS10XC ma max wysokość cięcia 79mm, czyli wynikiem jest możliwość cięcia w przyrządzie na wysokość 60mm z groszami

. Przetestowałem możliwość mocowania elementów, sprawdziłem wszystkie prostopadłości i wszystko jest super tak jak powinno być.