23 Kwietnia 2026, 00:45:00 czas Polski

Autor Wątek: Prośba o pomoc  (Przeczytany 2015 razy)

Offline 1989Piotrek

Prośba o pomoc
« dnia: 21 Lipca 2020, 21:32:29 czas Polski »
Witam forumowiczów. Tworzę właśnie mały projekt - daszek nad drzwi i zastopowałem podczas cięcia jetki... Mianowicie robię wszystko zgodnie z rysunkiem ale nie zgadzają mi się wymiary... Po docięciu kątów 25⁰ z prawej i lewej zamiast 1690 wyszło mi  2029... Co robię nie tak??? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam serdecznie

Offline 1989Piotrek

Odp: Prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2020, 21:46:36 czas Polski »
Przychodzi mi do głowy tylko to, że zamiast ustawić na ukisnicy 25⁰ powinienem 65⁰, czy mam rację? 2 godziny już nad tym siedzę, mierzę, ustawiam i coraz bardziej się zastanawiam gdzie jest błąd 😂

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipca 2020, 06:54:06 czas Polski »
ten rysunek jest niewaciwie zwymiarowany. Nie ma podanego wymiaru od końca belki do początku zacięcia.
Musisz tan punkt ustalić zaczynając wymiarowanie od środka belki,

Offline 1989Piotrek

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2020, 15:34:19 czas Polski »
Witam, wczoraj wstępnie zmontowałem i zamontowałem daszek. Proszę Was forumowicze, rzućcie okiem na jego zarys i wyraźcie swoje opinie 😉 Daszek został zdemontowany żeby go "dopracować". Sąsiad się wyprowadza i będzie demontował anteny więc trochę dodatkowego czasu mam 😉 Dodam tylko, że to moje pierwsze poważne "dzieło" więc liczę na jakieś wskazówki na przyszłość ale słowami krytyki wcale nie pogardzę 😉 Z góry dziękuję, pozdrawiam serdecznie

Offline 1989Piotrek

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipca 2020, 16:54:33 czas Polski »
4 kołki uniwersalne 12x14 w otworach na słupach - 5,5cm jest w drewnie i reszta w ścianie. Ściany są z pełnej cegły. Ja ważę ok 95kg i na końcu konstrukcji podciągnąłem się bez uszkadzania jej 😉 Ale i tak nie wiem czy oby na pewno to nie za mało. Najdłuższy elementy będzie miał ok 110-120cm od ściany. Jedyną zagadką jest dla mnie pokrycie daszku - nie wiem co wybrać tak naprawdę...