20 Kwietnia 2026, 00:36:50 czas Polski

Autor Wątek: Początkującego pytań kilka  (Przeczytany 5240 razy)

Offline Kubix

Odp: Początkującego pytań kilka
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Października 2020, 16:28:46 czas Polski »
Ostatnia myśl i jade na urlop 😄

Na rynku dostepne jest coś takiego jeszcze
https://www.axminstertools.com/proxxon-ah-80-surface-planer-502019?glCountry=GB
Chyba jakaś lokalna mała produkcja, opinii mało, ale jak są to pozytywne. Parametry trochę zabawkowe, ale może to poprostu będzie robić ta swoją małą robotę dobrze.

Ze śmigłami macie rację, na pile będzie kombinowanie.
80mm dla tej strugarki to już w klejonkę można próbować uderzać.

Ogólnie z jednej strony kiepsko mieć ten budżet ograniczony i miejsce, a z drugiej strony może człowiek nie wtopi kasy w bezużyteczne narzędzia, po tak długich namysłch

Offline KonradR

« Odpowiedź #16 dnia: 11 Października 2020, 22:24:35 czas Polski »
To, co podałeś ma rozmiary struga elektrycznego... Nie warto.

Ja kupiłem swoją wyrówniarkę prawie dwa lata temu. Samoróbka, ale bardzo solidnie i sensownie wykonana - no i o gabarytach słusznych. Dałem coś koło 1300zł plus dwie stówki za wypożyczenie lawety, którą ją przywiozłem. Na bukowych wałkach ze stylisk od łopaty bez problemu się wciąga takie sprzęty po najazdach, sprawdzane parokrotnie ;)

W tym czasie jak szukałem swojej maszyny było jeszcze kilka do sprzedania moim zdaniem ciekawych sprzętów, żeliwne odlewy, przemyślana konstrukcja regulacji blatów - także w cenie do półtora patyka spokojnie można trafić fajną maszynę, tylko się nie napalaj i śledź ogłoszenia konsekwetnie.

Nie wyobrażam sobie pracy bez tej maszyny obecnie, w połączeniu z grubościówką (ja mam makity) to jest niezbędny zestaw jeżeli chcesz przygotować materiał we własnym zakresie. Mógłbym żyć bez pilarki, ale bez wyrówniarki, to kiepsko. Rzeźbię sobie też strugami, jak mi się chce, albo raczej jak jest niedziela i trzeba po cichutku, ale to nie jest jakakolwiek alternatywa dla maszyny - poza przyjemną i rozgrzewającą gimnastyką ;)

--------------

Teraz widzę, że Ty chyba siedzisz w UK? Szukałbym czegoś w rodzaju DEWD27300, oglądałem parę ruskich filmów, gdzie go bardzo chwalili. Albo poluj na DYMA-8 czy strugarko grubościówkę Electra-Beckum, HC260 (obecnie dostępne też pod marką Metabo). https://www.machineseeker.co.uk/electra+beckum-hc+260/i-4786260
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2020, 22:46:37 czas Polski wysłana przez KonradR »

Offline Kubix

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Listopada 2020, 19:54:28 czas Polski »
Trochę mnie nie było.
Odpuśiłem temat małej strugarki.
Strugarke DEWD27300 oglądałem, ma pozytywne opinie i w ogole można by rzec, że wymiarowo urzytkowo dla mnie. No ale cena już trochę spora.
Pooglądałem używki na ebay i od czasu do czasu pojawia się leciwa DW 1150, która jest dość dobrze oceniana.
Także tutaj za radą kolegi KonradR będę spokojnie sobie obserwował i lepiej jak kupie porządną używke, niżeli za te same pieniądze koślawą nówke.

Nabyłem w międzyczasie Piłe DWE 7492, poza małym mankamentem, który postaram się nakreślić w odpowiednim dziale, przy okazji jej opisu - bajka.
Zdążyłem sobie na niej zrobić półki pod stołem roboczym i pociąć blaty przy przerabianiu szafki na zabawki dla dziecka. Nic tylko dorobić sanki i sie cieszyć :)