Sezon w pełni, tak więc trafił mi się tradycyjny ogrodowy temat mianowicie pergola na róże. Pomijając oczywiście takie oczywiste rzeczy jak indywidualnie sprecyzowane kształt i wymiary, głównym wyznacznikiem tego projektu (przynajmniej dla mnie) jest kolor biały. Trzeba przyznać, że raczej nie jest to najbardziej popularne rozwiązanie, bo przeważnie widuje się w różnych odcieniach brązu jako bardziej lub mniej wiernie oddających naturalny kolor drewna.
Wracając do samych wymiarów i kształtu - pergola będzie miała kształt bramki. Ścianki boczne z kratkami będą miały szerokość 50 cm i wysokość 180 cm. Będą rozstawione o 110 cm i u góry połączone łukowym przęsłem. Wysokość konstrukcji to 200 cm. Na górze oba łuki będą spięte poprzeczkami w jedno przęsło.
Całość wymagań sprawia, że wykorzystanie gotowych marketowych elementów ogrodowych nie wchodzi w grę. Dlatego do wykonania pergoli wykorzystam surowe elementy sosnowe dostępne w lokalnym składzie i obrobię odpowiednio na potrzebne wymiary/kształty.
Słupy nośne to belki sosnowe przestrugane na wymiar 7x7 cm, kratka będzie z listew sosnowych 35x15 mm, a sam łuk powstanie z kantówek sklejonych w większą całość. Kształt łuku wytnę po sklejeniu za pomocą wyrzynarki i piły taśmowej. Oczywiście wszystkie krawędzie zostaną zaokrąglone i powierzchnie przeszlifowane. Całość będzie zabezpieczona impregnatem Altax Penetrin i pokryta 2 warstwami białej farby akrylowej Tikkurila Everal.
Jesteśmy w dziale krok po kroku, ale jakoś utraciłem kilka zdjęć robionych innym aparatem pokazujących środkowy etap prac. Także udokumentowany będzie początek prac i potem przeskok do wykończenia - mam jednak nadzieję, ze łatwo wychwycicie co i jak było robione

.
To przechodząc do konkretów kolejne etapy prac to:
- struganie i przycięcie na odpowiednie długości nóg i poprzeczek łączących nogi
- frezowanie rowków pod ramkę pergoli w nogach i poprzeczkach nóg
- wycięcie czopów w poprzeczkach na pile taśmowej
- ścięcie krawędzi w poprzeczkach górnych by łatwiej ściekała woda
- wykonanie klejonki na łuki
- wycięcie łuków na pile taśmowej i wyrzynarce oraz obróbka końcowa na szlifierce taśmowej
- wykonanie poprzeczek na łukowym przęśle
- docięcie listewek na ramkę pergoli
- zaokrąglenie krawędzi
- impregnacja
- malowanie
Oczywiście pomiędzy operacjami wykonywałem szlifowanie powierzchni coraz wyższą gradacją papieru. Montaż poszczególnych elementów następował po kolei w miarę ich zaawansowania i tak by umożliwić malowanie w całości

Jak zwykle zapraszam do oglądania i komentowania: