18 Kwietnia 2026, 10:52:57 czas Polski

Autor Wątek: Łączenie blatów  (Przeczytany 1477 razy)

Offline wiech50

Łączenie blatów
« dnia: 28 Września 2020, 21:04:21 czas Polski »
Witam i pytam: czy jest ktoś z okolicy Lublina (Świdnika), kto ma sprzęt do łączenia blatów kuchennych w literkę "L"?

Po roku intensywnych prac remontowych mojego domu (budowlanych, hydraulicznych, elektrycznych itp.) zacząłem składać meble kuchenne. Meble kupiłem w norweskim sklepie. Niestety, nie mam sprzętu do blatów, czyli szablonu, freza na fi 8 (frezarka z Lidla) ani lamelownicy. Lamelki mogę zastąpić kołkami, dam radę. Może ktoś w okolicy zajmuje się takimi pracami, to dam zarobić i dla mnie będzie to najszybciej ("szefowa" naciska). Ewentualnie wypożyczę sprzęt i sam zrobię.

Blat z płyty grubości 38 mm z okleiną dębową .
Wiesiek

Offline mario78

Odp: Łączenie blatów
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2020, 08:12:49 czas Polski »
Nie wiem czy Tobie sie przyda ta informacja. Wczesniej trochę walczyłem z frezowaniem blatów,małą frezarkà Perles OF 3-808 RE, szablonem Silverline i frezem Dimar 1070445. Walczyłem ze względu chyba na trzpień 8 mm bo frez na pierwszym frezowaniu,oczywiscie  zagłębiając na kilka razy nie robił idealnej krawędzi. Musiałem przy ustawianiu szablonu podłożyć dystance z obrzeża PCV 2 mm i wstępnie przefrezować,wyjąć dystance i liznąc na gotowo. Efekt był bardzo dobry i blaty zawsze pasowały do siebie.

Offline wiech50

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Września 2020, 22:46:09 czas Polski »
Chyba sobie daruję to wycinanie. Zrobię do czoła. Nie mam szablonu, zagłębiarki, freza i pierścieni kopiujących, a żona często pyta kiedy skończę kuchnie. Muszę tylko poszukać tego uszczelniacza do połączeń z aplikatorem.
Wiesiek

Offline mario78

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2020, 07:06:14 czas Polski »
Ja używam takiego uszczelniacza przy łączeniu blatów frezowanych.