20 Kwietnia 2026, 05:17:31 czas Polski

Autor Wątek: Debowe stopnie  (Przeczytany 7221 razy)

Offline Robdrew

Debowe stopnie
« dnia: 03 Sierpnia 2014, 21:37:01 czas Polski »
witam panowie pisze z pytaniem  (porada) jakie znacie systemy montażu stopni na beton . mowa tu o schodach oczywiście:)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Debowe stopnie
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sierpnia 2014, 21:42:02 czas Polski »
Montaż stopni na dwustronne kołki Fischera do stopni.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sierpnia 2014, 22:21:41 czas Polski »
Mnie obiło się o uszy - nie wiem co na to fachowcy :P
Ale poziomowało się "trep" na listwach(na betonie) a następnie psikało się piankę na beton  i  dociskało się trep  czymś ciężkim :-\

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sierpnia 2014, 23:52:44 czas Polski »
A jaką chcesz konkretnie metodę zastosować? jest znanych co najmnej kilka  ;)

Offline zarekl

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpnia 2014, 06:50:48 czas Polski »
Sprawdź czy kleje poliuretanowe przypadkiem nie kleją drewna do betonu. Wtedy nie będziesz miał widocznych śrub ani zaślepek tylko całe stopnie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpnia 2014, 07:24:10 czas Polski »
Jeszcze raz ja. Tu masz technologię montażu stopni na kołki fischera:     http://www.fischercentrum.pl/fischer-produkty/katalog-mocowan/mocowania-uniwersalne/tb-mocowanie-do-schodow 
Ja montowałem tak schody, stosowałem pod stopnie jeszcze piankę poliuretanową niskoprężną ( po lekkim spryskaniu stopnia wodą) na zdjęciu pokazuję efekt.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2014, 07:25:53 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline zarekl

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sierpnia 2014, 08:35:30 czas Polski »
Człowiek ciągle się uczy. Nie wiedziałem o takich kołkach, będę o nich pamiętał jak kiedyś przyjdzie mi wymienić moje stopnie.

Offline kreczmar

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Sierpnia 2014, 09:03:05 czas Polski »
Jak mi robili schody to też używali kołków "Rybek". U mnie schody są samonośne pełne więc łączyli je na klej montażowy wsuwając trep w podstopnie. Kołków używali do połączenia wang ze ścianą. Co nie zmienia faktu jak zapytałem o kołki to jednocześnie dwóch stolarzy powiedziało że używają tylko i wyłącznie fischer'ów

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Sierpnia 2014, 09:24:54 czas Polski »
Żadnych kołków plastikowych przy schodach na beton , jedynie w drewniane  wangi w systemie stopni   na   nie  nakładanych   ( wycinane  zęby w  wangach )
Wystarczy piana niskoprężna i obciążenie na  stopień podczas klejenia.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Sierpnia 2014, 10:21:10 czas Polski »
Tomku, co masz do plastikowych kołków Fischera? Moje schody są tak robione i są użytkowane od 10 lat, nic się z nimi nie dzieje, nie skrzypią, nie ruszają się. Schody betonowe prawie nigdy nie są równe, w systemie Fischera można stopnie wypoziomować podkładkami, a pianka załatwi resztę.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Sierpnia 2014, 10:34:49 czas Polski »
Długo by opowiadać -  podstawowa zasada ( wielu zapomina , lub jest w nieświadomości ) 
Stopień ma się opierać na   dwóch   podkładkach tylko z tył ( pod podstopnicą  )  a z przodu leżeć na podstopnicy ( bez podkładek    przednich )
Piana wypełnia i klei wszystko , a po jej  zastygnięciu kurczy się dociągając jeszcze bardziej  stopień do podstopnicy .
Jest to poparte wieloma latami praktyki jeszcze od  czasów przykręcania od góry stopnia  wkrętami .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Sierpnia 2014, 10:56:09 czas Polski »
Znowu dowiedziałem się czegoś nowego, ale wiedza nie boli, a wręcz przeciwnie :)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Sierpnia 2014, 13:06:59 czas Polski »
Tomek, dzięki za wyjaśnienia, mam w planie wykonać schody z drewna leżące na betonie a więc  wszelkie wiadomości są niezmiernie cenne  :) . "+"

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Sierpnia 2014, 15:30:55 czas Polski »
Są dwa typy kołków Fischera te dłuższe , to tak jak pisałem do schodów tzw. siodłowych. Wkręcamy je  w kliny i nabijamy stopień , zaś te krótkie  dobre są do przykręcania np. desek balustradowych  do słupków z profila metalowego.
Jeśli chodzi o obkładanie drewnem betonowych schodów , to należy zwrócić  uwagę    robiąc   szalunek  ,  by po ich rozliczeniu ( ilość stopni i ich podniesienie  )opuścić cały bieg o 40  -  45 mm  . Da nam to , że pierwszy stopień  betonowy  będzie wylany niższy w stosunku do posadzki parteru , a ostatni wyższy ( nie zapomnieć co przyjdzie na posadzkach parteru i pietra  - nie  zawsze jest ta sama grubość finalnej  podłogi .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Sierpnia 2014, 15:44:22 czas Polski »
Stopień ma się opierać na   dwóch   podkładkach tylko z tył ( pod podstopnicą  )  a z przodu leżeć na podstopnicy ( bez podkładek    przednich )
Tomku, a jak montować stopnie drewniane na betonowych bez podstopnic, takich jak na moim zdjęciu wcześniej.