02 Maja 2026, 07:08:44 czas Polski

Autor Wątek: Bosch czy Metabo  (Przeczytany 4952 razy)

Offline pletwala

Bosch czy Metabo
« dnia: 07 Sierpnia 2014, 18:37:01 czas Polski »
I cały czas decyzja nie podjęta ale chociaż wybór już ograniczony.
Koledzy może ktoś użytkuje i wspomoże w podjęciu ostatecznej decyzji....
Waham się pomiędzy:
 Metabo TS 254 a Bosch GTS 10 XC ze wskazaniem na tą pierwszą ze względu oczywiście na cenę (różnica ok. 1000zł) no i bosch jeszcze bez podstawy.
Nadmienie, że będzie to moja pierwsza piła i potrzebuje jej amatorsko.

Offline MarcinW

Odp: Bosch czy Metabo
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2014, 21:01:48 czas Polski »
jako użytkownik GTS 10 XC stawiam na Boscha :)

jak masz jakieś pytania to wal śmiało - postaram się odpowiedzieć i pomóc rozwiązać Twój problem

Offline pletwala

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpnia 2014, 00:52:59 czas Polski »
Dzięki Marcin, czytałem Twój wątek, bardzo wyczerpująco opisałeś Boscha.
Może ktoś napisze na temat Metabo dla porównania. Podoba mi się w niej mobilność i szybkie złożenie co w moim przypadku garażowego warsztatu ma duże znaczenie.

Offline pletwala

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia 2014, 06:29:09 czas Polski »
Ok, dzięki pomocy Kolegów i opinii z innych watków decyzja zapadła, Kupuję Metabo ts 254.
JAk tylko trochę ja przetestuje postaram się zamieścić opis i pierwsze wrażenia.

Offline Lechu

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2014, 12:53:45 czas Polski »
Hej pletwala - testuj i opisuj szybko bo tez zastanawiam sie miedzy tymi dwoma pilarkami - a we wrzesniu chcialbym zamawiac. I ciekaw jestem roznicy w cenie. W pierwszym poscie pisales o roznicy na poziomie 1000PLN. Czy rzeczywiscie to jest tak spora roznica? Bo jak przegladam na szybko sklepy to widze Metabo za ok. 3200 a Bosch za ok. 3700.

Offline pletwala

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2014, 21:23:53 czas Polski »
W takim razie trafiłeś na lepszą cene. Ja jak do tej pory przeglądałem to Boscha najtaniej widziałem za 4150 z tym ,że bez stołu. Plusem metabo jest tez to, ze już jest z podstawą i to składana co w moim przypadku jest plusem bo zajmuje całość mało miejsca.
Mnie satysfakcjonuje każda różnica w cenie bo za takie pieniądz mam już w miarę porządny odkurzacz albo niewielki odciąg a piły wydaja się w swojej klasie podobne.
Ja zamawiać będę, najprawdopodobniej, w przyszłym tygodniu i mam nadzieje, ze uda mi się ją szybko odpalić i wstawić jakiś opis bo już sam się nie mogę doczekać. Wybieranie trwa już cała wieczność....

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpnia 2014, 19:41:18 czas Polski »

Płetwala poniżej masz link do pilarki za dość atrakcyjną cene
http://www.profimarket.pl/Bosch_GTS_10_XC_Stolarska_pilarka-2838.html

Offline pletwala

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Sierpnia 2014, 14:14:12 czas Polski »
Dzięki, faktycznie niezła cena ....

Offline pletwala

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Sierpnia 2014, 19:28:19 czas Polski »
I zamówiona metabo... teraz tylko czekac

Offline pletwala

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sierpnia 2014, 19:13:52 czas Polski »
I już jest... :D
maszynka zakupiona , rozłozona i niestety tylko lekko przetrenowana. na dłuzsza i konkretna prace mu7si poczekać na jakąś wolna chwilę.
Ale pierwsze wrażenia już są.
Piła rewelacyjnie się rozkłada i składa dzięki czemu zajmuje mało miejsca a to było tez jedną z zalet które za nią przemawiały.
Wydaje się, że cięcia robi dokładnie i w poprzek i wzdłuż (mam nadzieję, że będzie to widać na jednym ze zdjęć). Przykładnica jest trwała i solidnie mocowana, zachowuje kąt po całej długości. Regulacja poszczególnych ustawień wygodna i szybka. Wszystkie elementy dobrze spasowane i przemyślane. Dostęp do tarczy łatwy i szybki.
Stół dobrej jakości i co ważne prosty trzymający poziom po rozsunięci dodatkowego blatu z lewej strony.
Jedna rzecz, która rzuca się w oczy to luzy na przykładnicy kątowej co może stanowić problem przy próbie dokładnego cięcia. Jeszcze nie zdążyłem się jej dokładnie przyjrzeć ale może będzie to można jeszcze wyregulować.
dodatkowe blaty wysuwane z prawej strony jak i u góry bardzo fajnie zwiększają powierzchnie roboczą stołu. Szkoda, że nie pomyślano o takim elemencie z lewej strony.
W podstawowym wyposażeniu są węże do odciągu trocin podłączane przy tarczy jak i pod stolikiem. JA podłączyłem to do odkurzacza (marketowy macalister) i praktycznie ciecie było na czysto.
Przed zakupem obawiałem się, że nóżki będą niezbyt stabilne ale myliłem się. Po dokładnym wyregulowaniu piła jest bardzo stabilna.
Mam nadzieję, że po dłuższym obcowaniu z moim zakupem będę mógł napisać coś więcej.
Jak na razie jestem super zadowolony z tego zakupu. W tej cenie mam piłe na stole i z kompletnymi wężami do odciągu trocin.
Niestety zdjęcia nie chcą mi przejść jak się z tym uporam to dołacze i fotki

Offline pajewski

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Grudnia 2014, 10:28:01 czas Polski »
pletwala
Jak sprawuje się maszyna? Pewnie po czterech miesiącach masz już jakieś spostrzeżenia. Jestem bardzo ciekawy, bo stoję przed podobnym dylematem jak Ty kiedy dokonywałeś wyboru.