22 Kwietnia 2026, 01:43:13 czas Polski

Autor Wątek: Regulowane zawieszki szafka z plecami 10mm  (Przeczytany 2438 razy)

Offline Azorm

Regulowane zawieszki szafka z plecami 10mm
« dnia: 29 Stycznia 2021, 23:32:33 czas Polski »
Cześć. Jakie zawieszki do szafki z plecami 10mm?jaką konstrukcję w ogóle zastosować, żeby móc użyć regulowanych zawieszek?

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Regulowane zawieszki szafka z plecami 10mm
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2021, 01:12:01 czas Polski »
Nie bardzo rozumiem o jakich różnych konstrukcjach piszesz? Jedyne co musisz dopasować to odległość pleców od tyłu szafki tak aby zaczep zawieszki sięgnął do twgo elementu co do ściany przykręcasz.

Offline Azorm

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2021, 21:56:36 czas Polski »
Zapomniałem dodać - chodzi o to, że (nie wnikając w szczegóły) musiałbym te 10 milimetrowe plecy dać od tylnej krawędzi max 10mm. Czyli mam 10mm przestrzeni za plecami, a stosunku do boku szafki. Normalnie jest HDF, powiedzmy 3mm,cxyli mam przestrzeń 17mm.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2021, 23:52:52 czas Polski »
Ja nie widzę problemu.

Offline Azorm

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2021, 00:19:03 czas Polski »
Ok, ja też już nie;) znalazłem, że np. zawieszki Blum muszą mieć 7mm za plecami luzu. Wszelkie ukryte, jakie znalazłem, już niestety 15mm, ale rozwiązaniem powinno być podfrezowanie z tyłu pleców i też się da.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2021, 02:05:26 czas Polski »
Dokładnie.
Jedna tylko uwaga. Jeśli szafki robisz z płuty o rdzeniu wiórowym to bardzo łatwo jest ułamać lub uszkodzić krawędź pomiędzy brzegiem płyty i wpustem na plecy.

Offline mario78

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2021, 14:50:58 czas Polski »
To jak gleboko frezujesz zalezy tez czy plytki juz są na scianie czy mają być po zrobieniu mebli

Offline mario78

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marca 2021, 12:10:15 czas Polski »
Dziś frezuję pod plecy i pokażę jak ja to robię. Jeśli płytki czy szkło ma być po montażu mebli to wpuszczam też szynę montazową w szafki. Konieczne w przypadku kiedy przy szafkach wiszących jest słupek z piekarnikiem czy lodowka w zabudowie. Jesli nie opuści sie listwy to nie ma możliwości podciągnięcia i ustawienia szafki w pionie bo szyna robi dystans,chyba ze podłożymy u dołu mebli tyle samo ile ma listwa montazowa grubości.  Jesli są płytki na ścianie  ,wtedy nie ma potrzeby az tak głeboko wpuszczać pleców jak i szyny.