22 Kwietnia 2026, 13:53:36 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie odnośie szyn Festool FS  (Przeczytany 4354 razy)

Offline Krzysiake

Pytanie odnośie szyn Festool FS
« dnia: 13 Sierpnia 2014, 12:15:31 czas Polski »
Mam pytanie do osób bardziej doświadczonych: czy połączenie dwóch szyn FS daje taką samą jakość cięcia co cięcie na jednej długiej szynie?

I jeszcze jedno pytanie: czy listwę przeciwodpryskową używacie wielokrotnie (czy ją przyklejacie coraz bliżej krawędzi cięcia) czy za każdym razem jak się wyszczerbi przyklejacie nową na miejscu starej?

Offline ArisTos

Odp: Pytanie odnośie szyn Festool FS
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpnia 2014, 12:27:46 czas Polski »
Długa szyna jest zawsze lepsza niż dwie połączone. Połączone trzeba ciągle kontrolować pod względem liniowości. Wtedy dają dobrą jakość cięcia.
Co do listwy się nie wypowiem gdyż moja jeszcze sie nie zużyła. Ale zapewne kupię nową żeby mieć pewność, że się nie odklei i nie narobi problemów.

Offline kusterek

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia 2014, 15:13:02 czas Polski »
Witam!
Ja przeklejam naklejkę przeciwodpryskową jeszcze dwa razy i nic się nie odkleja. Ważne żeby zacinać tylko ta przezroczystą część

Offline Krzysiake

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia 2014, 15:41:38 czas Polski »
Czy jak ją przyklejasz jeszcze kilka razy to czy najpierw odtłuszczasz szynę czy odklejasz i od razu przyklejasz?

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2014, 21:32:42 czas Polski »
ja mam 2 szyny fs1400 i nawet nie myslalem zeby kupic jakas jedna dluga. na dwoch lacznikach wszystko jest sztywne  i w jednej lini i nigdy zadnych problemow nie bylo.  taśme przeciwodpryskowa przykleilem drugi raz ta sama i trzyma ciagle, jesli ma sie odkleic to napewno nie podczas ciecia, bo wtedy jest dociskana do plyty.

Offline Krzysiake

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sierpnia 2014, 14:15:45 czas Polski »
Wasze odpowiedzi były dla mnie bardzo pomocne. Tylko nie wiem jak to możliwe, że dwa kawałki metalu (łączniki) kosztują 130 zł?

Offline ArisTos

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpnia 2014, 20:45:34 czas Polski »
To Festool. Łączniki 30 zika - logo 100 :)
Przy skręcaniu uważaj żeby nie przedobrzyć. Nie trzeba ich dokręcać trzymając śrubokręt dwoma rękami. Trzeba z wyczuciem.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sierpnia 2014, 22:58:01 czas Polski »
Krzysiake poszukaj kompletu na alledrogo. Ja fuksem kupiłem szynę 3000 i teraz nie wyobrażam sobie pracy bez niej. Co ciekawe okazało się że transport jej to duży problem w PL! Kurierzy chcieli pare setek !!! Sprzedawca jednak okazał się mega miły i jadąc kiedyś przez Jarocin ją podwiózł ;) Jednym słowem... trzeba polować na okazje! ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline kusterek

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpnia 2014, 20:44:00 czas Polski »
Zamsze przemywam rozpuszczalnikiem przed ponownym przyklejeniem. Ja mam dwie szyny po 1,4 i nie narzekam

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2014, 15:00:58 czas Polski »
Ja fuksem kupiłem szynę 3000
na tym filmiku maja "FS 30 000" :D taka codzienniego uzytku do robienia 30-metrowych  blatow kuchennych :D
 [ Invalid YouTube link ]

tak szczerze to ja chyba wole zostac przy potykaniu sie o kabel i ciaganiu za soba odkurzacza niz ciaglym oproznianiu woreczka. i nie daj Boze bateria padnie :D jak to ladowac? dokupic druga ladowarke albo kolejne 2 baterie zeby zawsze byly 2 w zapasie  :D ?

Offline Krzysiake

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Września 2014, 01:55:46 czas Polski »
Musieli dodać worek na pył, bo inaczej cała idea bezprzewodowości wzięła by w łeb.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Maja 2015, 23:56:43 czas Polski »
Czy przy przeklejaniu taśmy przeciwodpryskowej po przemyciu szyny rozpuszczalnikiem używacie kleju który został na taśmie czy dajecie nowy (a jeśli tak to jaki)?

Offline robson

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Maja 2015, 00:16:48 czas Polski »
Jeśli jest to taśma przezroczysta to można odkleić i przykleić kilkukrotnie,
w starszych szynach taśma była czarna i tą po przemyciu rozpuszczalnikiem przyklejałem na butapren .