28 Kwietnia 2026, 23:55:20 czas Polski

Autor Wątek: Balustrada  (Przeczytany 2834 razy)

Offline Tobek

Balustrada
« dnia: 26 Lutego 2021, 16:48:21 czas Polski »
Witam! Zastanawiam się jak przymocować szczeble 10x5cm do poręczy 14x7cm tak żeby najlepiej nie było widać mocowania.. Macie jakieś pomysły? Na pierwszym zdjęciu przykład o co mi chodzi a na drugim jak to będzie końcowo wyglądać.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Balustrada
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2021, 20:32:44 czas Polski »
Na drugim zdjeciu poziome elementy  stalowe a pionowe drewniane?

Offline MarkoP1

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2021, 21:18:00 czas Polski »
Na czopy okrągłe lub proste.
Podejrzewam ,że sam chcesz to robić bez pomocy stolarza to pewnie myślisz o wkrętach. Wkręty możesz schować zaślepką drewnianą.
Problem będzie mocowanie do belki poziomej dolnej ,która już jest przymocowana. Albo na czop albo prościej - to na całej długości belki dasz listwę i do niej wkręcasz pionowe tralki.
Belka jest gruba to nie zapomnij najpierw wywiercić otwory od góry wiertłem. Wkręty najlepiej ciesielskie. Jak jest słabe zadaszenie lub jeśli nie będzie zaślepek to wkręty ze stali nierdzewnej.

Offline MarkoP1

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2021, 21:19:37 czas Polski »
mogą być też wkręty tarasowe (są nierdzewne)

Offline Tobek

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2021, 21:33:21 czas Polski »
Na drugim zdjeciu poziome elementy  stalowe a pionowe drewniane?
Cała konstrukcja z drewna

Offline Tobek

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lutego 2021, 21:39:24 czas Polski »
Podejrzewam ,że sam chcesz to robić bez pomocy stolarza to pewnie myślisz o wkrętach. Wkręty możesz schować zaślepką drewnianą.
Problem będzie mocowanie do belki poziomej dolnej ,która już jest przymocowana. Albo na czop albo prościej - to na całej długości belki dasz listwę i do niej wkręcasz pionowe tralki.
Belka jest gruba to nie zapomnij najpierw wywiercić otwory od góry wiertłem. Wkręty najlepiej ciesielskie. Jak jest słabe zadaszenie lub jeśli nie będzie zaślepek to wkręty ze stali nierdzewnej.

No właśnie nie chciałbym na wkręty ale lubię proste rozwiązania (bez przekombinowania) też myślałem nad listwą tylko trochę zakłuci moją wizję ale jeżeli nie wymyślę nic lepszego to listwa będzie ostatecznym rozwiązaniem.

Offline Tobek

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lutego 2021, 21:42:22 czas Polski »
Dodam jeszcze że tej balustrady to jest około 20mb także zależy mi na rozwiązaniu prostym ale przede wszystkim ładnym

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lutego 2021, 22:32:56 czas Polski »
Najlepiej bedzie użyć domino od festoola.

Offline Tobek

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2021, 12:19:06 czas Polski »
Poręcze skręcone i dopasowane, brak możliwości zamontowania domina..

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2021, 15:22:40 czas Polski »
A nie możesz wyciąć poziomej górnej, zamontować pionowe a następnie ponownie przekręcić poziomą przy użyciu wkręta i zaślepki? Dwa wkręty a nie kilkadziesiąt.

Offline Tobek

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2021, 18:58:48 czas Polski »
A nie możesz wyciąć poziomej górnej, zamontować pionowe a następnie ponownie przekręcić poziomą przy użyciu wkręta i zaślepki? Dwa wkręty a nie kilkadziesiąt.
Dzięki ale wymyślę coś innego. Nie śpieszy mi się z robotą, czekam na ładniejszą pogodę

Offline Tobek

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lutego 2021, 19:00:25 czas Polski »
Na razie przymiarki.