04 Maja 2026, 16:31:43 czas Polski

Autor Wątek: frezarka bosch pof1400  (Przeczytany 4169 razy)

Offline pletwala

frezarka bosch pof1400
« dnia: 14 Sierpnia 2014, 18:49:58 czas Polski »
Witam,
Planuje zakupić frezarke Boscha pof 1400
Czy ktoś z kolegów może doradzić czy to wystarczający sprzęt do amatorskiej pracy ale dość intensywnej?
I podrzucić jakies rozwiązania co do stołu pod nią

Offline MarcinW

Odp: frezarka bosch pof1400
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sierpnia 2014, 21:14:30 czas Polski »
ja mam i używam od października. Jestem bardzo zadowolony. Na początku pracowała niewiele, ale ostatnie miesiące coraz więcej. Dokupiłem kilka frezów i coraz bardziej rozszerzam zakres prac. Teraz myślę o zabudowie w stoliku. Samo mocowanie w stliku możesz zrobić bez problemu - i na forum i w necie jest sporo rozwiązań. Zastanawiam się tylko nad jakimś fajnym i efektywnym regulowaniem głębokości/wysokości frezowania. No i jakoś wypadałoby rozwiązać logicznie, kwestię wygodnego rozruchu. Bo fabrycznie potrzebujesz 2 palców prawej ręki :)

Myślę, że bez problemu wytrzyma Ci pracę amatorską intensywną. Tylko zapoznaj się dobrze z parametrami i pracuj z głową to nie zarżniesz maszynki :) Lepiej większe rzeczy zrobić w kilku przejściach niż w jednym, bez forsowania. No i stosuj porządne frezy. Ja na początku przyoszczędziłem i kupiłem frezy Dedra w markecie. Średnica trzpienia była coś nie tak bo wkładanie w tulejkę szło ciężko. A wyjęcie było prawie niemożliwe - trzeba było użyć narzędzi dodatkowych do pomocy :(. Teraz kupuję tylko frezy Boscha i jestem z nich bardzo zadowolony.

Na pewno jeśli chcesz frezować z ręki zamiast stolika, to od razu powinieneś pomyśleć o tuningu fabrycznej przykładnicy. Nie jest to najdokładniejsza przykładnica na świecie. Warto od razu przymocować pomocnicze powierzchnie pracujące. Regulacja też nie jest najlepsza. Ale w tej klasie to standard. Przykładnica z regulacją dokładną to już większy wydatek.

Generalnie ja polecam i myślę, ze bez problemu spełni Twoje oczekiwania

Offline Lechu

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpnia 2014, 22:25:37 czas Polski »
Pletwala - jesli kupujesz glownie z mysla o zabudowie w stoliku to poszukaj takiego modelu ktory umozliwialby regulacje wysokosci frezu (wyobrazam to sobie w taki sposob ze po zabudowaniu w stoliku poprzez dodatkowy otwor w stole mozliwosc krecenia jakas srubka i w ten sposob obnizania/podwyzszania frezu). Ja mam jakas tania frezarke GW i takiej opcji nie posiada ale ktos tu na forum pisal o frezarkach z taka funkcjonalnoscia.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpnia 2014, 22:57:26 czas Polski »
Polecam np. moje rozwiązanie stolika do frezarki i windy (jest w mojej galerii). Nie wiem jak to jest rozwiązane w Bosch'u ale swój patent windy zaczerpnąłem z patentu Woodppecker'a bodajże a przeznaczonego do frezarki Hitachi. U mnie działa rewelacyjnie :)
Inne rozwiązanie to  np. takie jakie stosuje u siebie Rysiu (amigorg) - też jest opisane i pokazane na forum.

Offline pletwala

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpnia 2014, 21:28:07 czas Polski »
Dzieki, tez się zastanawiałem nad możliwościa regulacji wysokości po zamontowaniu w stoliku. Do tej pory nie miałem do czynienia z frezarkami więc mam o tym mgliste pojęcie.
Z tego co piszecie sa maszynki, które da się regulować podczepione pod stolikiem bez konieczności demontażu. Możecie podrzucić jakieś modele?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpnia 2014, 22:10:36 czas Polski »
Ojciec założyciel forum JarekO miał taką Makitę gdzie dało się regulować wysokość od strony stopy (czyli w stoliku z góry - od strony blatu). Windę przy odrobinie pomysłowości można dorobić do każdej frezarki. Ja używam do tego tej części maszyny w której powinien być bolec ustalający zagłębianie się frezarki w materiał - do obejrzenia w galerii.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Sierpnia 2014, 22:54:02 czas Polski »
Możecie podrzucić jakieś modele
może np. opisane tu na form Hitachi M12V, czy Triton. Dobrą opinię do montażu pod stolik ma też Trend (chyba T11 jeśli dobrze pamiętam), czy Bosch GOF 2000.
pamiętaj jednak, ze nie ma frezarki idealnej. Jeśli będzie łatwa do regulacji to może mieć "gorsze" inne cechy. No i tu w ogóle nie wspominamy o kosztach. A te które wymieniłem to przynajmniej 2x cena Boscha POF1400

Offline pletwala

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpnia 2014, 22:13:40 czas Polski »
I urządzeń przybywa. Zamówiony bosch pof1400 po rozpoznaniu frezarki b&d. Jutro powinna być.
Dostałem ją w przyzwoitej cenie razem z kompletem 6 frezów.
Regulacje w stoliku jakos się pewnie rozwiąże (Marcin ty chyba masz już to rozpracowane?).

Offline MarcinW

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sierpnia 2014, 22:24:57 czas Polski »
Marcin ty chyba masz już to rozpracowane?).

jeszcze nie do końca :(. z powodów innych zamówień nie bardzo mam czas to dokończyć i na razie jestem na etapie uczenia się teorii z książek i poznawania różnych rozwiązań w necie.
ale z chęcią połączę siły - może razem uda nam się szybciej coś sensownego wykombinować :)