22 Kwietnia 2026, 13:50:02 czas Polski

Autor Wątek: Moje początki  (Przeczytany 1756 razy)

Offline mario78

Moje początki
« dnia: 22 Października 2021, 21:41:19 czas Polski »
Dziś znalazłem mój starszy szablon,stelaż do którego mocowałem szlifierkę Bosch PBS 7AE,to jedna z moich pierwszych poważniejszych maszyn. Robiłem tym zestawem listwy do blatów. Fantazja i improwizacja żeby tylko coś zrobić samemu towarzyszyła mi za każdym razem kiedy schodziłem do piwnicy. Mam do dziś dnia szafkę którą zrobiłem z palet z budowy siostry,jutro pokażę :) Kolejną maszyną był Einchell 1500 Eco plus,kompresor Baaspolska którą mam do dziś i mi służy.Przewijały się różne maszyny i narzędzia przez moje ręce.Niektóre zostały,inne po prostu się zużyły lub wymieniłem na inne. Na początku przyklejałem fornir bo o strugarce mogłem tylko pomarzyć. Przez ten cały czas byłem tu i z zazdrością obserwowałem wątki bardziej doświadczonych kolegów który posiadali więcej narzędzi.Na prawdę dużo się tu nauczyłem,większość tego co dziś potrafię.

Offline mario78

Odp: Moje początki
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2021, 06:45:44 czas Polski »
Szafka nocna jaką dorobiłem do łóżka Orland z BRW.Moja pierwsza szafka gdzie przyklejałem fornir,bejcowałem i lakierowałem. Jakie odkrywcze było dla mnie że bejcowanie czyściwem daje zupełnie inny efekt jak natryskiem. Blat jest z płyty MDF oklejony fornirem czereśniowym,zafrezowany na listwy które były robione szlifierką Bosch,tak jak nogi,drewno jest z palet. Palety były z kostki betonowej chyba,trzy kantówki a na nich przybite deski,to nie były euro. W nogach mozna znaleźć slad po gwoździu.Pod blatem jest fornir olchowy a na froncie też czereśnia. Fornir czereśniowy strasznie pękał i był powyginany a olchowy zdecydowanie równiejszy i łatwiejszy w przyklejaniu. Przyklejałem na klej Patex,teraz uniwersal ale wtedy był pod inną nazwą. Nogi chyba z Brzozy,zabejcowane bejcą rustikalną Anico.lakier Harzlack,wtedy jeszcze moim zdaniem dało się nim lakierować a później sie popsuł.Wszystko czym wtedy dysponowałem to wspomniany Einhell 1500,szlifierka taśmowa Bosch,sprężarka,jakiś pistolet lakierniczy i ogromne chęci.
Od tamtego czasu mija około 8 lat :)
Macie podobne doświadczenia?Może dopiero zaczynacie?
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2021, 06:49:27 czas Polski wysłana przez mario78 »