17 Kwietnia 2026, 17:35:34 czas Polski

Autor Wątek: przegląd auta 2022 rok  (Przeczytany 2373 razy)

Offline mario78

przegląd auta 2022 rok
« dnia: 06 Lutego 2022, 13:27:18 czas Polski »
Witam
Właśnie przypomniałem sobie że 05.01.2022 skończył mi się przegląd auta. Jeździłem nim ostatnio kilka miesięcy tem,auto stoi u mojej siostry,zapomniałem całkowicie. Szukam czegoś na temat spóźnienia,kary,dodatkowe opłaty. Czy to prawda że z 2022 rokiem obowiązują nowe zasady przeglądów?
Pozdrawiam

Offline Norberto

Odp: przegląd auta 2022 rok
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lutego 2022, 21:11:13 czas Polski »
Jest taki projekt, że przegląd po terminie to stawka x dwa, ale nie wszedł jeszcze w życie i nie wiadomo kiedy wejdzie. Więc zrób przegląd i po problemie. Gorzej by było gdybyś zapomniał o polisie OC.

Offline mario78

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2022, 22:17:40 czas Polski »
Jutro pojadę zrobić przegląd. Na OC zawsze dostaje przypomnienie i w sumie przegląd nakłada się podobnie czasowo Ale wyleciało z głowy. Dzięki

Offline mianek

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2022, 08:20:19 czas Polski »
za przegląd nic nie ma. jedynie jakby Cię zatrzymali przed dojazdem do stacji to mandat za brak ważnego badania. drugi temat to jest przy nowych autach - jeśli pierwszy przegląd po 3 latach się spóźni, to nie wydłuża się o 2 lata tylko o rok.

jak wspomniał ktoś - z OC jest dużo gorzej, kary są drakońskie, ale OC z automatu się przedłuża jeśli świadomie nie wypowiesz umowy na rzecz innego ubezpieczyciela min. 1dzień przed końcem. Czytaj: w takim przypadku ubiezpieczyciel będzie się upominał o naliczoną płatność, ciągłość OC będzie. o tym wypowiedzeniu trzeba pamiętać wykupując "lepszą" cenowo ofertę w innym towarzystwie..

Offline Jurek63

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2022, 12:00:29 czas Polski »
jeśli pierwszy przegląd po 3 latach się spóźni, to nie wydłuża się o 2 lata tylko o rok.
Nie do końca tak jest chyba.
Przegląd przed upływem 3 lat - dostajemy na 2 lata ważność badań
Po upływie 3 lat - dostajemy ważność na datę do 5 lat od dnia pierwszej rejestracji.
Później już corocznie z pewnymi wyjątkami.
"Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadzenia poprzedniego badania technicznego, a następnie przed upływem kolejnego roku od dnia przeprowadzenia badania ...."

Offline mianek

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2022, 15:10:50 czas Polski »
o widzisz, to może to zmienili :) thx

Offline mario78

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2022, 15:39:27 czas Polski »
Mi w każdym bądź razie się udało i mimo spóźnienia zapłaciłem normalnie. Na przegląd przejechałem przez jedną ulicę, 150 metrów od miejsca gdzie stoi auto więc obyło się bez dodatkowych problemów ;)

Offline Norberto

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2022, 20:42:00 czas Polski »
I o to chodzilo. Nie wiem czy na każdej stacji tak jest ale ja korzystam z 3ch, w zależności w której części kraju akurat jestem i zawsze na przeglądzie (jak byłem w tej stacji 1 raz) to pytali czy życze sobie powiadomienie sms na tydzień przed kolejny, terminem. Może pomyśl o takim rozwiązaniu i dopytaj.